thumbnail image 1
thumbnail image 1
Czas przygotowania
1h 30min
Czas całkowity
1h 30min
porcja/porcje/porcji
--
Poziom
Łatwy

Składniki

Kurczak curry z kalafiorem (4)

  • 75 g ryżu brązowego
  • 150 g piersi z kurczaka, bez skóry
  • 2 łyżeczki curry, mielonego
  • 150 g mleka kokosowego
  • 200 g kalafiora, mrożonego
  • 2 łyżeczki natki pietruszki, świeżej
  • 1 łyżeczki oliwy z oliwek

Akcesoria, których potrzebujesz

  • Varoma
    Varoma
    kup teraz
  • Koszyczek
    Koszyczek
    kup teraz
  • Kopystka
    Kopystka
    kup teraz
  • Naczynie miksujące kompletne premium
    Naczynie miksujące kompletne premium
    kup teraz

Podziel się przepisem

Dzisiaj to przygotuję

Przygotowanie

  1. Na pokrywie naczynia miksującego postaw miskę i odważ do niej 150 g kurczaka.

  2. Kurczaka pokrój na 2 cm kostkę, polej oliwą, dopraw solą, pieprzem, 1/3 ilości curry. Całość wymieszaj i odstaw do lówdówki na około pół godziny.

  3. Do naczynia miksującego nalej 1000 g wody, dodaj łyżeczkę soli.

  4. Włóż koszyczek i odważ do niego 75 g ryżu brązowego.

  5. Załóż miarkę na pokrywę naczynia, ustaw obroty 1, temperaturę 120 st. C i gotuj 26 minut.

  6. Na pokrywie naczynia miksującego nałóż dolną część Varomy i odważ 200 g kalafiora, pokrojonegona 3 cm kawałki.

  7. Włóż wkłąd nakłądki Varoma i ułóż na niej zamarynowane mięso. Nałóż pokrywkę.

  8. Ustaw obroty 1, gotuj 15 minut w temperaturze Varoma.

  9. Zdejmij przystawkę, wyjmij koszyczek, opróżnij naczynie miksujące.

  10. Wlej 150 g mleka kokosowego i resztę curry.

  11. Na pokrywę naczynia miksującego zamiast miarki nałóż koszyczek. Ustaw oboty 1, 98 st.C i gotuj 4 minuty.

  12. Do naczynia dodaj ugotowanego kalafiora i mięso.

  13. Nałóż miarkę na pokrywę naczynia miksującego, ustaw obroty wsteczne 1, na 20 sekund, 90 st.C.

  14. Curry z podawaj z ryżem, udekorowane natką pietruszki.

Model urządzenia Thermomix®

  • Appliance TM 6 image
    Przepis jest tworzony dla
    TM 6
    W przypadku gotowania (duszenia) w temperaturze 95°C i wyższej zamiast miarki TM6, należy zawsze używać koszyczka, ponieważ miarka TM6 szczelnie zamyka pokrywę. Koszyczek spoczywa luźno na górze naczynia, przepuszcza parę, a także zapobiega rozpryskiwaniu potrawy z naczynia miksującego.

Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.

Kategorie przepisów:

Wyślij do wydruku

Kurczak curry z kalafiorem (4)

Wydrukuj:

Komentarze

  • Nie ma żadnych komentarzy
Are you sure to delete this comment ?