Czas przygotowania
30min
Czas całkowity
30min
porcja/porcje/porcji
2
porcja/porcje/porcji
Poziom
Łatwy
- TM 6
- TM 5
opublikowany: 24/01/22
zmieniono dnia: 24/01/22
Składniki
Omlet na parze z kalafiorem i serem
- 20 g sera parmezan
- 80-100 g cebuli, przekrojonej na pół
- 10-15 g oleju rzepakowego
- 200 g różyczka kalafiora
- 4 jajka
- 60 g mleka
- 0,5 łyżeczki soli
- 2 szczypty pieprzu, mielonego
- 2 szczypty gałki muszkatołowej, mielonej
- 500 g wody
- 1 łyżek Szczypiorku, posiekanego
Akcesoria, których potrzebujesz
-
Varoma
-
Kopystka
-
Naczynie miksujące kompletne premium
Podziel się przepisem
Dzisiaj to przygotujęPrzygotowanie
- Do czystego i suchego naczynia miksującego włożyć parmezan, rozdrobnić 10 s/obr. 10. Ser przełożyć do innego naczynia, odstawić. Umyć naczynie miksujące.
- Do naczynia miksującego włożyć cebulę pokrojoną w ćwiartki, rozdrobnić 5 s/obr. 5. Składniki zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego.
- Dodać olej, dusić 2 min/120°C/obr. 1.
- Dodać kalafior, pokrojony na kawałki, rozdrobnić 5 s/obr. 5.
- Składniki zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego, dusić 2 min/120°C/obr. 1. Przełożyć na wkład Varomy wyłożony papierem do pieczenia (pozostawiając boczne otwory wkładu niezakryte), równomiernie rozprowadzić po całej powierzchni. Opłukać naczynie miksujące.
- Do naczynia miksującego wbić jajka, dodać mleko, sól, pieprz i gałkę, wymieszać 10 s/obr. 4. Masę przelać na wkład Varomy z kalafiorem, posypać rozdrobnionym serem, odstawić.
- Do naczynia miksującego wlać wodę. Na pokrywę naczynia miksującego nałożyć dolną część przystawki Varoma, włożyć wkład Varomy z kalafiorem i masą jajeczną, nałożyć pokrywę przystawki Varoma, gotować na parze 18 min/Varoma/obr. 1. W razie potrzeby wydłużyć czas gotowania o kolejne 3 min/Varoma/obr. 1.
- Zdjąć przystawkę Varoma, za pomocą papieru do pieczenia ostrożnie przełożyć omlet na talerz, następnie pokroić na kawałki. Podawać na ciepło lub po ostudzeniu posypany 1 łyżką szczypiorku, posiekanego z pieczywem oraz świeżymi warzywami.
Porady
Omlet z serem (parmezanem) w jednej porcji (bez dodatków) ma: 284 kcal, 11 g węglowodanów, 20 g białka, 18 g tłuszczu.
Współpraca indywidualna oraz indywidualne jadłospisy na Thermomix: www.dietlicious.pl
Model urządzenia Thermomix®
-
Przepis jest tworzony dla
TM 6
W przypadku gotowania (duszenia) w temperaturze 95°C i wyższej zamiast miarki TM6, należy zawsze używać koszyczka, ponieważ miarka TM6 szczelnie zamyka pokrywę. Koszyczek spoczywa luźno na górze naczynia, przepuszcza parę, a także zapobiega rozpryskiwaniu potrawy z naczynia miksującego. -
Przepis jest tworzony dla
TM 5
Jeżeli używasz miarki TM6 w swoim urządzeniu TM5:
W przypadku gotowania (duszenia) w temperaturze 95°C i wyższej zamiast miarki TM6, należy zawsze używać koszyczka, ponieważ miarka TM6 szczelnie zamyka pokrywę. Koszyczek spoczywa luźno na górze naczynia, przepuszcza parę, a także zapobiega rozpryskiwaniu potrawy z naczynia miksującego.Uwaga! Naczynie miksujące TM5 ma większą pojemność niż TM31 (pojemność 2,2 litra zamiast 2 litrów naczynia TM31). Ze względów bezpieczeństwa nie można korzystać z przepisów na Thermomix TM5 do gotowania w modelu TM31 bez dostosowania ilości składników. Ryzyko oparzenia pryskającymi gorącymi płynami: Nie przekraczać maksymalnej ilości i przestrzegać oznaczeń poziomu w naczyniu miksującym!
Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.
INNI UŻYTKOWNICY POLUBILI PODOBNE PRZEPISY
Znajdź podobne:
Komentarze
Are you sure to delete this comment ?