thumbnail image 1
thumbnail image 2
thumbnail image 3
thumbnail image 4
thumbnail image 5
thumbnail image 6
thumbnail image 7
thumbnail image 8
thumbnail image 9
thumbnail image 10
thumbnail image 11
thumbnail image 12
thumbnail image 13
thumbnail image 14
thumbnail image 1 thumbnail image 2 thumbnail image 3 thumbnail image 4 thumbnail image 5 thumbnail image 6 thumbnail image 7 thumbnail image 8 thumbnail image 9 thumbnail image 10 thumbnail image 11 thumbnail image 12 thumbnail image 13 thumbnail image 14
Czas przygotowania
1h 30min
Czas całkowity
1h 30min
porcja/porcje/porcji
-- --
Poziom
Łatwy

Składniki

Kurczak curry z kalafiorem (1600)

  • 120 g piersi z kurczaka, bez skóry, (pokrojonego w kostkę)
  • 50 g ryżu brązowego
  • 2 łyżeczki curry, mielonego
  • 200 g kalafiora, mrożonego
  • 150 g mleka kokosowego light
  • 2 łyżeczki natki pietruszki, świeżej

Akcesoria, których potrzebujesz

  • Varoma
    Varoma kup teraz
  • Koszyczek
    Koszyczek kup teraz
  • Kopystka
    Kopystka kup teraz
  • Naczynie miksujące kompletne premium
    Naczynie miksujące kompletne premium kup teraz

Podziel się przepisem

Dzisiaj to przygotuję

Przygotowanie

  1. Na pokrywie naczynia miksującego postaw miskę i odważ do niej 120 g kurczaka.
  2. Kurczaka pokrój na 2 cm kostkę, dopraw solą, pieprzem, 1/3 ilości curry. Całość wymieszaj i odstaw do lówdówki na około pół godziny.
  3. Do naczynia miksującego nalej 1000 g wody, dodaj łyżeczkę soli.
  4. Włóż koszyczek i odważ do niego 50 g ryżu brązowego.
  5. Załóż miarkę na pokrywę naczynia, ustaw obroty 1, temperaturę 120 st. C i gotuj 26 minut.
  6. Na pokrywie naczynia miksującego nałóż dolną część Varomy i odważ 200 g kalafiora, pokrojonegona 3 cm kawałki.
  7. Włóż wkłąd nakłądki Varoma i ułóż na niej zamarynowane mięso. Nałóż pokrywkę.
  8. Ustaw obroty 1, gotuj 15 minut w temperaturze Varoma.
  9. Zdejmij przystawkę, wyjmij koszyczek, opróżnij naczynie miksujące.
  10. Wlej 150 g mleka kokosowego i resztę curry.
  11. Na pokrywę naczynia miksującego zamiast miarki nałóż koszyczek. Ustaw oboty 1, 98 st.C i gotuj 4 minuty.
  12. Do naczynia dodaj ugotowanego kalafiora i mięso.
  13. Nałóż miarkę na pokrywę naczynia miksującego, ustaw obroty wsteczne 1, na 20 sekund, 90 st.C.
  14. Curry z podawaj z ryżem, udekorowane natką pietruszki.

Model urządzenia Thermomix®

  • Appliance TM 6 image
    Przepis jest tworzony dla
    TM 6
    W przypadku gotowania (duszenia) w temperaturze 95°C i wyższej zamiast miarki TM6, należy zawsze używać koszyczka, ponieważ miarka TM6 szczelnie zamyka pokrywę. Koszyczek spoczywa luźno na górze naczynia, przepuszcza parę, a także zapobiega rozpryskiwaniu potrawy z naczynia miksującego.

Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.

Kategorie przepisów:

Wyślij do wydruku

Kurczak curry z kalafiorem (1600)

Wydrukuj:

Komentarze

  • Nie ma żadnych komentarzy