- TM 31
Składniki
Pasztet
- 500 gramów łopatki wieprzowej
- 500 gramów łopatki wołowej
- 300 gramów 1 kg surowego boczku, 6-7 ząbków czosnku, 10 suszonych moreli, sól, pieprz, suszony majeranek.
- 5 wątróbek drobiowych
- 2 czerstwe bułeczki
- 2 jajka
Przyprawy
- 1/2 selera
- 1 cebula przekrojona na pół
- 1 marchewka (50-60g )
- 1 pietruszka, seler
- 5 kulek ziela angielskiego
- kilka ½ łyżeczki ziaren gorczycy
- 1 łyżeczka cząber, suszony
- 1 łyżeczka majeranek
- sól do smaku
- pieprz do smaku
Akcesoria, których potrzebujesz
-
Varoma
-
Kopystka
-
Naczynie miksujące kompletne premium
Podziel się przepisem
Dzisiaj to przygotujęPrzygotowanie
Wrzucamy śliwki suszone do naczynia miksującego i siekamy 5s/ obr.4, a następnie przekładamy do innego naczynia.
Mięso umyć pokroić w równomierne kawałki i włożyć do Varomy, oprócz wątróbki.
Warzytwa poroićw słupki, razem z ziołami ulożyć na mięso.
Do naczynia miksującego wlewamy 1 litr ciepłej wody.
Zamykamy naczynie miksujące, ustawiamy przystawkę Varoma.
Gotujemy 40 min, obr. 1, temp Varoma.
15 minut przed końcem gotowania do Varomy dokłądamy wątróbkę.
Po ugotowaniu zdejmujemy Varomę, a w wywarze który otrzymaliśmy moczymy czerstwą bułeczkę, a resztę wywaru zlewamy (można wykorzystać jako bazę do sosu lub zupy)
Po przestudzeniu mięso razme z warzywami i ziołąmi wkładamy do naczynia miksującegoz bułką.
Mięso mielimy 1min/ obr.10 w międzyczasie wbijając 2 jajka oraz doprawiając soląi pieprzem.
Po zmieleniu formę do pieczenia smarujemy masłem oraz obtaczamy bułką tarą.
Wykłądamy połowę pasztetu do formy, wyrównujemy oraz kładziemy wcześniej posiekane śłiwki, następnie wykłądamy resztę miesa, wyrównujemy i uklepujemy.
Pieczemy 190 stopni 50 minut piekarnik góra dół
Przygotowanie mięsa
Porady
Zdjecie zamieszczęjutro lub po świętach, pasztet dobrzez upiec 2 dni wcześniej.
Smacznego
Model urządzenia Thermomix®
-
Przepis jest tworzony dla
TM 31
Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.
Komentarze
Witaj!
Mam mały kłopot jeżeli chodzi o Twój przepis. W składnikach na pasztet nie ma nic o śliwkach. Wspominasz o 10 suszonych morelach. Druga sprawa to zgubilam się przy boczku, bo nie wiem, czy ma być go 300 gram czy 1 kg? Bardzo proszę o pomoc Święta za pasem Pozdrawia Limonka
Pasztet zrobiony i wyszedl pyszny. Polecam
Witaj Eła, podczas ukladania pasztetu w blaszce trzeba go uklepać, należy to zrobić z pierwszą warstwą pasztetu , ze śliwkami i na sam koniec na górze też trtezba uklepać, wtedy bedzie się super trzymał.
Pozdarwiam i zaparszam do zagłosowania na moje przepisy w konkursie
Witaj Marcin, super że panowie też od czasu do czasu pojawiają się na Przepisowni i dzielą się z nami swoimi przepisami Bardzo lubię pasztety, śliwkę suszoną też, więc połączenie powinno być smaczne Mam pytanie: czy taki plaster utrzymuje się w całości? Chodzi mi o linię śliwek; czy w tym miejscu nie rozpada się na dwie części? Pozdrawiam
____________
Mój blog kulinarny:
http://ziolowaszuflada.blogspot.com/
Witaj Marcin
pasztet wygląda urokliwie. Zawsze wiedziałam, że faceci, to super kucharze....