thumbnail image 1
thumbnail image 1
Czas przygotowania
2h 0min
Czas całkowity
2h 50min
porcja/porcje/porcji
1 porcja/porcje/porcji
Poziom
--

Składniki

Pasztet

  • 500 gramów łopatki wieprzowej
  • 500 gramów łopatki wołowej
  • 300 gramów 1 kg surowego boczku, 6-7 ząbków czosnku, 10 suszonych moreli, sól, pieprz, suszony majeranek.
  • 5 wątróbek drobiowych
  • 2 czerstwe bułeczki
  • 2 jajka

Przyprawy

  • 1/2 selera
  • 1 cebula przekrojona na pół
  • 1 marchewka (50-60g )
  • 1 pietruszka, seler
  • 5 kulek ziela angielskiego
  • kilka ½ łyżeczki ziaren gorczycy
  • 1 łyżeczka cząber, suszony
  • 1 łyżeczka majeranek
  • sól do smaku
  • pieprz do smaku

Akcesoria, których potrzebujesz

  • Varoma
    Varoma kup teraz
  • Kopystka
    Kopystka kup teraz
  • Naczynie miksujące kompletne premium
    Naczynie miksujące kompletne premium kup teraz

Podziel się przepisem

Dzisiaj to przygotuję

Przygotowanie

    Przygotowanie mięsa
  1. Wrzucamy śliwki suszone do naczynia miksującego i siekamy 5s/ obr.4, a następnie przekładamy do innego naczynia.

    Mięso umyć pokroić w równomierne kawałki i włożyć do Varomy, oprócz wątróbki.

    Warzytwa poroićw słupki, razem z ziołami ulożyć na mięso.

    Do naczynia miksującego wlewamy 1 litr ciepłej wody.

    Zamykamy naczynie miksujące, ustawiamy przystawkę Varoma.

    Gotujemy 40 min, obr. 1, temp Varoma.

    15 minut przed końcem gotowania do Varomy dokłądamy wątróbkę.

    Po ugotowaniu zdejmujemy Varomę, a w wywarze który otrzymaliśmy moczymy czerstwą bułeczkę, a resztę wywaru zlewamy (można wykorzystać jako bazę do sosu lub zupy)

    Po przestudzeniu mięso razme z warzywami i ziołąmi wkładamy do naczynia miksującegoz bułką.

    Mięso mielimy 1min/ obr.10 w międzyczasie wbijając 2 jajka oraz doprawiając soląi pieprzem.

    Po zmieleniu formę do pieczenia smarujemy masłem oraz obtaczamy bułką tarą.

    Wykłądamy połowę pasztetu do formy, wyrównujemy oraz kładziemy wcześniej posiekane śłiwki, następnie wykłądamy resztę miesa, wyrównujemy i uklepujemy.

    Pieczemy 190 stopni 50 minut piekarnik góra dół

Porady

Zdjecie zamieszczęjutro lub po świętach, pasztet dobrzez upiec 2 dni wcześniej.

Smacznego

Model urządzenia Thermomix®

  • Appliance TM 31 image
    Przepis jest tworzony dla
    TM 31

Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.

Kategorie przepisów:

Wyślij do wydruku

Pasztet z suszonymi śliwkami

Wydrukuj:

Komentarze

  • marca 15, 2016 at 10:59

    Witaj!

    Mam mały kłopot jeżeli chodzi o Twój przepis. W składnikach na pasztet nie ma nic o śliwkach. Wspominasz o 10 suszonych morelach. Druga sprawa to zgubilam się przy boczku, bo nie wiem, czy ma być go 300 gram czy 1 kg? Bardzo proszę o pomoc Uśmiech Święta za pasem UśmiechPozdrawia Limonka Uśmiech

  • kwietnia 4, 2013 at 08:14
    5.0

    Pasztet zrobiony i wyszedl pyszny. Polecam  tmrc_emoticons.D

  • kwietnia 3, 2013 at 08:28

    Witaj Eła, podczas ukladania pasztetu w blaszce trzeba go uklepać, należy to zrobić z pierwszą warstwą pasztetu , ze śliwkami i na sam koniec na górze też trtezba uklepać, wtedy bedzie się super trzymał.

    Pozdarwiam i zaparszam do zagłosowania na moje przepisy w konkursie tmrc_emoticons.;)

  • kwietnia 2, 2013 at 22:31

    Witaj Marcin, super że panowie też od czasu do czasu pojawiają się na Przepisowni i dzielą się z nami swoimi przepisami  tmrc_emoticons.)  Bardzo lubię pasztety, śliwkę suszoną też, więc połączenie powinno być smaczne  tmrc_emoticons.)  Mam pytanie: czy taki plaster utrzymuje się w całości? Chodzi mi o linię śliwek; czy w tym miejscu nie rozpada się na dwie części?  tmrc_emoticons.)  Pozdrawiam 

    ____________


    Mój blog kulinarny:


    http://ziolowaszuflada.blogspot.com/


    Smile

  • kwietnia 1, 2013 at 22:09
    5.0

    Witaj Marcin tmrc_emoticons.)

    pasztet wygląda urokliwie. Zawsze wiedziałam, że faceci, to super kucharze.... tmrc_emoticons.;)

Are you sure to delete this comment ?

INNI UŻYTKOWNICY POLUBILI PODOBNE PRZEPISY

Znajdź podobne: