
- TM 31
Składniki
na suflet
- 2 szczypty pieprzu
- 1 łyżeczek soli
- 1 szczypty gałki muszkatałowej
- 4 jajka
- 150 gramów sera parmezan
- 120 gramów mąki
- 50 gramów masła
- 100 gramów śmietany 18 %
Akcesoria, których potrzebujesz
-
Kopystka
-
Naczynie miksujące kompletne premium
Podziel się przepisem
Dzisiaj to przygotujęPrzygotowanie
1. Rozgrzać piekarnik do temp. 180 stopni. Małe foremki do sufletów wysmarować masłem i lekko oprószyć mąką.
2. Do naczynia miksującego włożyćser i rozdrobnić 15s/ obr.7.
Przełożyć do innego naczynia.
3. Do naczynia miksującego włożyć jajka, 60 g mąki, masło, gałkę muszkatałową, sól, pieprz, podgrzać 4 min 30 s/ 90stopni/ obr.3.
4. Dodaćser i śmietanę, wymieszać 10s/ obr.6.
5. Masę przełożyć do przygotowanych foremek i piec 35- 40 mic .
Suflet podawać gorący lub na zimno.
Porady
Aby uzyskać idealny rezultat należy kontrolować temperaturę i podczas pieczenia nie otwierać piekarnika, gdyżnawet nieweilkie zmiany temp. mogą spowodować opadnięcie masy. Z tego powoduy należy podawać odrazu po przygotowaniu.
Zastoswałęm ser parmezan ale można również zastosowaćser gruyere.
Suflet przygotowałem po raz pierwszy i wyszedł przepyszny
Model urządzenia Thermomix®
-
Przepis jest tworzony dla
TM 31
Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.
Komentarze
Suflet jest po prostu boski!! Co niedzielę rano dzieciaki mnie budzą i ciągną do kuchni, aby im go przygotować (już na pamięć znam przepis..!!). Cała rodzina go uwielbia... aż musiałem zabrać Termomisia na narty.. Pozdrawiam
Bardzo dziękuję
)) pozdrawiam
Alicj@
Witam p.Alicjo
Resztą mąki opruszyć foremki..
Suflet,napewno się uda i będzie smakował..
Pozdrawiam z upalnych Mazur
Danuta Baska
dana08
Pani Danusiu, prosze o podpowiedż co z reszta maki 60 g dodajemy do masy a pozostałe 60??? Marcin jest chyba na wczasach i nie odpisuje a widze ze Pani to juz tez robiła..... Chcialabym jutro zrobic.... Z gory dziekuje, pozdrawiam Alicja
Alicj@
Co robimy z pozostała mąką?? 60 g mąki dodajemy do masy a reszta posypujemy foremki czy dodajemy później? pozdrawiam
Alicj@
Dziękuje Pani Danusiu, usłyszeć takie słowa od tak doświadczonej osoby jak Pani to zaszczy
Pozdrawiam
Marcinku,potwierdzam super przepis.
Bardzo dokładnie opisujesz przepisy.
Dzięki za przepis
Pozdrawiam
Danuta Baska
dana08