thumbnail image 1
thumbnail image 1
Czas przygotowania
45min
Czas całkowity
1h 25min
porcja/porcje/porcji
10 porcja/porcje/porcji
Poziom
Łatwy

Składniki

Składniki

  • 250 gramów cukru
  • 3 jajka
  • 1 pomarańcza ze skórką wyparzona pokrojona w kostkę
  • 100 gramów masła
  • 130 gramów śmietany 30%
  • 250 gramów mąki
  • 2 łyżeczek proszku do pieczenia
  • 1 szczypty soli

Akcesoria, których potrzebujesz

  • Kopystka
    Kopystka kup teraz
  • Naczynie miksujące kompletne premium
    Naczynie miksujące kompletne premium kup teraz

Podziel się przepisem

Dzisiaj to przygotuję

Przygotowanie

  1. 1. Rozgrzać piekarnik do temp 180 stopni.

    2. Do naczynia miksującego włożyć cukier, jajka i pomarańczę, wymieszać 3 min/ 37 stopni/ obr.5.

    3. Dodać masło i śmietanę, wymieszać 5s./ obr.4.

    Dodać mąkę proszek do pieczenia oraz sól i wymieszać 15s/ obr.3.

    4. Ciasto przelać do formy wysmarowane jmasłem lub wyłożonej papierem do pieczenia. Piec 40 min.

    5. Ciasto podawać po ostygnięciu.

Porady

Ja piekłem w formie od tortownicy o śr ok 26 cm.

Po wystygnięciu można posypać cukrem pudrem.

Zamiast pomarańczy ze skórką możńa dodać sam miąższ a skórkę kandyzowaną.

Model urządzenia Thermomix®

  • Appliance TM 31 image
    Przepis jest tworzony dla
    TM 31

Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.

Kategorie przepisów:

Wyślij do wydruku

Ciasto pomarańczowe

Wydrukuj:

Komentarze

  • lutego 13, 2021 at 16:24

    Piekłam je 3 razy i za każdym razem wychodził zakalec. Zmieniałam temperaturę i tryb pieczenia. O co może chodzić? Za pierwszym razem termoobieg na 180 ok. 50 min, za drugim góra dół 180 ten sam czas, za trzecim termoobieg 170 i godzina pieczenia. Piekę od lat i jeszcze nigdy nie miałam takiego przypadku, żeby nie móc upiec ciasta!

  • lutego 8, 2020 at 13:07
    1.0

    wyszedł mi zakalec dlaczego?

  • marca 31, 2019 at 13:01

    Ciasto średnie, prawie wcale nie wyrosło

  • marca 14, 2016 at 07:09
    5.0

    Cudowne ! Odkąd znalazłam ten przepis nie tylko ja ale i moje siostra ciagle go wykorzystujemy. Uwielbiamy ciasto pomarańczowe. Używamy jogurtu naturalnego. Obieramy pomarańczę, bardzo dokładnie wydłubujemy ze skórki białe wrzetrze.. i dodajemy całość - nie ma wtedy takiej goryczki. tmrc_emoticons.;-) Dziekujemy Cooking 7

  • marca 13, 2016 at 19:59
    5.0

    Ciasto przepyszne i niesamowicie aromatyczne tmrc_emoticons.) Zamiast śmietany użyłam jogurtu naturalnego i dodałam skórki kandyzowanej własnej roboty. Polecam takie rozwiązanie tmrc_emoticons.) 

  • marca 10, 2016 at 20:19
    5.0

    Ciasto rewelacyjne. Tylko że ja sparzyłam pomarańczę, obrałam, usunełm tą białą otoczkę i niteczki- smak pomarańczy jet wtedy wyraźniejszy, a ciasto ma mniej posmaku goryczki. Zamiast śmietany można dać jogurt natualny.

    Smacznego tmrc_emoticons.-)

  • stycznia 10, 2016 at 21:54
    5.0

    Przepis rewelacja - ciasto robi się praktycznie samo, a efekt jest powalający. Jedynie zmniejszyłam ilość cukru i dałam średnią pomarańczę - taką miałam.

  • września 23, 2015 at 13:40

    Ciasto przepysznetmrc_emoticons.) Zrobiłam wszystko zgodnie z przepisem...był zakalec. Lecz ja uwielbiam zakalce. Nie nadaje sie na ciasto "dla gości" ale w zaciszu domowym...pychatmrc_emoticons.)

  • sierpnia 24, 2015 at 11:23

    Niestety ciasto bardzo mokre..i zakalec.

  • grudnia 27, 2014 at 13:58
    1.0

    Mi też wyszedl zakalec. Może napisz ile powinna ważyć ta pomarańcza?

    Jestem Agata Smile


    Przyjaciele są jak ciche anioły, które podnoszą nas, kiedy nasze skrzydła zapominają jak latać.


    Antoine de Saint-Exupéry

INNI UŻYTKOWNICY POLUBILI PODOBNE PRZEPISY

Znajdź podobne: