![thumbnail image 1](https://pl.rc-cdn.community.thermomix.com/recipeimage/an52acyt-67e91-682490-cfcd2-fhbuc0wv/0f361fac-5639-4fa6-8edc-46469ce66828/main/ciasto-pomaranczowe.jpg)
- TM 31
Składniki
Składniki
- 250 gramów cukru
- 3 jajka
- 1 pomarańcza ze skórką wyparzona pokrojona w kostkę
- 100 gramów masła
- 130 gramów śmietany 30%
- 250 gramów mąki
- 2 łyżeczek proszku do pieczenia
- 1 szczypty soli
Akcesoria, których potrzebujesz
-
Kopystka
kup teraz -
Naczynie miksujące kompletne premium
kup teraz
Podziel się przepisem
Dzisiaj to przygotujęPrzygotowanie
1. Rozgrzać piekarnik do temp 180 stopni.
2. Do naczynia miksującego włożyć cukier, jajka i pomarańczę, wymieszać 3 min/ 37 stopni/ obr.5.
3. Dodać masło i śmietanę, wymieszać 5s./ obr.4.
Dodać mąkę proszek do pieczenia oraz sól i wymieszać 15s/ obr.3.
4. Ciasto przelać do formy wysmarowane jmasłem lub wyłożonej papierem do pieczenia. Piec 40 min.
5. Ciasto podawać po ostygnięciu.
Porady
Ja piekłem w formie od tortownicy o śr ok 26 cm.
Po wystygnięciu można posypać cukrem pudrem.
Zamiast pomarańczy ze skórką możńa dodać sam miąższ a skórkę kandyzowaną.
Model urządzenia Thermomix®
-
Przepis jest tworzony dla
TM 31
Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.
Komentarze
Piekłam je 3 razy i za każdym razem wychodził zakalec. Zmieniałam temperaturę i tryb pieczenia. O co może chodzić? Za pierwszym razem termoobieg na 180 ok. 50 min, za drugim góra dół 180 ten sam czas, za trzecim termoobieg 170 i godzina pieczenia. Piekę od lat i jeszcze nigdy nie miałam takiego przypadku, żeby nie móc upiec ciasta!
wyszedł mi zakalec dlaczego?
Ciasto średnie, prawie wcale nie wyrosło
Cudowne ! Odkąd znalazłam ten przepis nie tylko ja ale i moje siostra ciagle go wykorzystujemy. Uwielbiamy ciasto pomarańczowe. Używamy jogurtu naturalnego. Obieramy pomarańczę, bardzo dokładnie wydłubujemy ze skórki białe wrzetrze.. i dodajemy całość - nie ma wtedy takiej goryczki.
Dziekujemy ![Cooking 7 Cooking 7](/bundles/tmrcfront/js/tinymce-plugins/tmrc_emoticons/img/cooking_7.gif)
Ciasto przepyszne i niesamowicie aromatyczne
Zamiast śmietany użyłam jogurtu naturalnego i dodałam skórki kandyzowanej własnej roboty. Polecam takie rozwiązanie
Ciasto rewelacyjne. Tylko że ja sparzyłam pomarańczę, obrałam, usunełm tą białą otoczkę i niteczki- smak pomarańczy jet wtedy wyraźniejszy, a ciasto ma mniej posmaku goryczki. Zamiast śmietany można dać jogurt natualny.
Smacznego![tmrc_emoticons.-) tmrc_emoticons.-)](/bundles/tmrcfront/js/tinymce-plugins/tmrc_emoticons/img/smile.png)
Przepis rewelacja - ciasto robi się praktycznie samo, a efekt jest powalający. Jedynie zmniejszyłam ilość cukru i dałam średnią pomarańczę - taką miałam.
Ciasto przepyszne
Zrobiłam wszystko zgodnie z przepisem...był zakalec. Lecz ja uwielbiam zakalce. Nie nadaje sie na ciasto "dla gości" ale w zaciszu domowym...pycha![tmrc_emoticons.) tmrc_emoticons.)](/bundles/tmrcfront/js/tinymce-plugins/tmrc_emoticons/img/smile.png)
Niestety ciasto bardzo mokre..i zakalec.
Mi też wyszedl zakalec. Może napisz ile powinna ważyć ta pomarańcza?
Jestem Agata![Smile](https://www.przepisownia.pl/sites/all/modules/smiley/packs/roving/smile.png)
Przyjaciele są jak ciche anioły, które podnoszą nas, kiedy nasze skrzydła zapominają jak latać.
Antoine de Saint-Exupéry
Are you sure to delete this comment ?