Składniki
burgery
- 1 ząbek czosku, obrany
- 1 cebula, obrana
- 1 mała marchewka, pokrojona
- 1 mała cukinia, pokrojona
- 1,5 łyżki miodu
- 1,5 łyżki musztardy francuskiej, z ziarnami gorczycy
- 4 gałązki natki pietruszki zielonej
- sól i pieprz do smaku
- 500 g piersi z kurczaka, pokrojone na kawałki
Akcesoria, których potrzebujesz
-
Kopystka
-
Naczynie miksujące kompletne premium
Podziel się przepisem
Dzisiaj to przygotujęPrzygotowanie
1. Umieścić warzywa i pietruszkę w naczyniu miksującym.
2. Miksować 6 sek./obr. 9 Za pomocą kopystki zgarnąć składniki ze ścianek naczynia.
3. Dodać kawałki piersi kurczaka, musztardę, miód i przyprawić do smaku.
4. Miksować do połączenia składników obr. 7
5. Uformować 14 małych burgerów.
6. Piec w piekarniku rozgrzanym do 180 st. przez 20 min lub smażyć na patelni na średnim ogniu.
Porady
Ze względu na zawartość miodu, burgery magą przywierać i bryzgać podczas smażenia na patelni. Jeśli tak się stanie zmniejszyć temperaturę.
Przepis pochodzi ze strony: //www.trtlmt.com.au/honey-mustard-chicken-bites/
Model urządzenia Thermomix®
-
Przepis jest tworzony dla
TM 31
Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.
Komentarze
Masa była bardzo rzadka więc dodałam jajko oraz bułkę tartą. Piekłam w piekarniku. Smak wszystkim nam odpowiadał - zdecydowanie słodkawy. Przygotowanie błyskawiczne - przepis po niewielkich modyfikacjach dodaję do ulubionych
Przepis ogólnie bardzo fajny, ale nastepnym razem zrobie jednak bez miodu.
Wypróbowałam wczoraj, jako pierwsze moje danie zrobione w Termomixe PYSZNE!
Proponuję troszkę mniej miodu, a więcej musztardy, jednak jest to kwestia preserencji
wyszły pyszne, rzeczywiście obroty najlepsze 4 sek/obr 5
Ja warzywa rozdrabniam 4 sek/obr 5, masa wówczas nie jest rzadka. a burgery są dietetyczne i pyszne
Piekłam w piekarniku, bo masa jest zbyt rzadka aby smażyć kotleciki, niemniej jednak lekko słodkawy i warzywny smak burgerów wszyskim w rodzinie odpowiadał. Coś innego, ale smacznego. Do tego podpiekłam na czystej patelni przkrojone na pół bułki, dodałam sałatę, i różne warzywa. Wyszła zdrowa przekąska.
przepis wypróbowałam...i prawdę mówiąc spodziewałam się innych smaków,
oczekiwałam, że miód i musztarda będą bardziej wyczuwalne, a dominował smak warzyw, które przez fakt, że nie były wcześniej podduszone, okazały się dominujące
burgery przygotowałam w piekarniku, bo po zmiksowaniu wszystkich składników masa była dość rzadka i cięzko z niej było formować burgery.....łyżką nakładałam masę na blachę tworząc burgerowe placki
może gdyby do przepisu dodać cukinię bez mokrego miąższu z pestkami, masa nie byłaby tak mało spójna
po upieczeniu placko-burgery miały dobrą, zwartą konsystencję i nie były suche
....danie w wersji pieczonej w piekarniku jest bardzo dietetyczne
Witam. Przepis dodaję do wypróbowania . Pozdrawiam
Are you sure to delete this comment ?