- TM 6
- TM 5
Składniki
Ciasto półkruche
- 200 g mąki pszennej
- 50 g drobnego cukru
- 140 g masła
- 2 żółtka
- 30 g kakao
- 30 g śmietana 18%
- 1 szczypta soli
Krem czekoladowy -pierwsza warstwa
- 200 g Czekolady gorzkiej
- 200 g śmietaka,30%
- 250 g serek twarogowo śmietankowy- mielony sernikowy
- 100 g cukru pudru
- 5 g żelatyny w proszku
- woda do namoczenia i rozpuszczenia żelatyny
śmietana - druga warstwa
- 300 g śmietanki 30%
- 50 g cukru pudru
- 3 g żelatyny w proszku
- woda do namoczenia i rozpuszczenia żelatyny
Dodatki
- 1 łyżka powideł śliwkowych lub dowolnego drzemu
- 100 g borówek
- 100 g ciasteczek w czekoladzie -kulki, lub orzeszki w czekoladzie
Akcesoria, których potrzebujesz
-
Motylek
-
Kopystka
-
Naczynie miksujące kompletne premium
Podziel się przepisem
Dzisiaj to przygotujęPrzygotowanie
- 1.Do naczynia miksującego odważ i dodaj wszystke składniki na ciasto wymieszaj 30 s/obr.5 Powstałe ciasto wyjąć,uformować z niego kulkę owinąć w folię spożywczą i odstawić na 20 minut do lodówki
2.Ciasto rozwałkować na opruszonym blacie lub po między dwoma arkuszami papieru do pieczenia.Wylepić nim dno i brzegi formy do tarty (średnica 26 cm) nakuć widelcem i odstawić do lodówki na 5 -10 minut
w tm czasie rozgrzewamy piekarnik do 180*C
3.Ciasto przykryj papierem do pieczenia, na który wysyp suchą fasolę, lub połóż obciążniki w celu jego obciążenia. Piecz przez 15 minut, a nastepnie wyjmij z piekarnika, usuń papier oraz fasolę i ponownie wstaw ciasto do piekarnika na 10 minut.
4.Upieczony spód pozostaw do wystudzenia ok 20-30min.
5.wystudzony spód przesmaruj powidłami śliwkowymi - 1.Do naczynia odwarz serek twarogowo śmietankowy i cukier puder 1 min/obr.4 przełuż do inneg naczynia i umyj naczynie miksujace.
2. Na naczynie miksujące połóż miseczkę i odważ 5 g żelatyny. Zalej żelatynę 1łyżka zimnej wody i pozostaw do spęcznienia
3.Pokruszyć czekoladę na kawałki i włożyć do naczynia miksującego 10s/0br.10
4.Do zmiksowanej czekolady odważamy 200 g śmietanki i podgrzewamy 1 min/100*C"Podgrzewanie"
4.Wydłużamy czas o 1 min/obr.4 (bez podgrzewania!) w tym czasie przez otwór w pokrywie naczynia miksującego dodajemy nasz utarty twarożek z cukremi i dodajemy rozmoszczoną żelatyne
5.Gotowy krem wylewamy na spód tarty i odstawiamy do zastygnięcia na ok 2godzinę do lodówki - 1.Na naczynie miksujące połóż miseczkę i odważ 3 g żelatyny zalej 1 łyżką zimnej wody i pozostaw do spęcznienia
2.Do czystego suchego i zimnego naczynia miksującego wkładamy motylek i wlewamy 300g śmietanki .Ubijamy obr.3.5 bez ustawiania czasu ,do momentu uzyskania bitej śmietany pod koniec ubijania dodajemy cukier puder a w ostatniej fazie rozpuszczonom żelatyne
5 .Śmietane wylewamy na tartę twożąć drugą warstwą
6.Tartę dekorujeny borówkami i ciasteczkami w czekoladzie -kulki
7. Tak przygotowana tertę odstawiwmy do lodówki do zastygnięcia ok 2 godz
ciasto
krem czekoladowy - pierwsza warstwa
śmietana -druga warstwa
Porady
Czas ubijania śmietany zależy od jej temperatury, ilości i zawartości tłuszczu. Optymalna temp. to 4-6°C. Dla lepszego rezultatu można schłodzić naczynie miksujące.
Zbyt długie ubijanie śmietany może spowodować powstanie masła. Należy podczas ubijania obserwować konsystencję śmietany przez otwór w pokrywie naczynia miksującego oraz słuchać, jak zmienia się dźwięk wydawany przez ubijany składnik.
Temperatura śmietany przed ubijaniem powinna wynosić 4-6°C. Również naczynie miksujące powinno być schłodzone tak bardzo, jak to tylko możliwe.
Im wyższa zawartość tłuszczu w śmietanie, tym łatwiej jest ją ubić do sztywnej konsystencji.
Dla najlepszych rezultatów należy użyć 400-600 g śmietany.
Do przygotowania bitej śmietany najlepiej używać śmietany dobrej jakości, bez dodatku stabilizatorów i emulgatorów, które mogą utrudniać proces ubijania.
Model urządzenia Thermomix®
-
Przepis jest tworzony dla
TM 6
W przypadku gotowania (duszenia) w temperaturze 95°C i wyższej zamiast miarki TM6, należy zawsze używać koszyczka, ponieważ miarka TM6 szczelnie zamyka pokrywę. Koszyczek spoczywa luźno na górze naczynia, przepuszcza parę, a także zapobiega rozpryskiwaniu potrawy z naczynia miksującego. -
Przepis jest tworzony dla
TM 5
Jeżeli używasz miarki TM6 w swoim urządzeniu TM5:
W przypadku gotowania (duszenia) w temperaturze 95°C i wyższej zamiast miarki TM6, należy zawsze używać koszyczka, ponieważ miarka TM6 szczelnie zamyka pokrywę. Koszyczek spoczywa luźno na górze naczynia, przepuszcza parę, a także zapobiega rozpryskiwaniu potrawy z naczynia miksującego.Uwaga! Naczynie miksujące TM5 ma większą pojemność niż TM31 (pojemność 2,2 litra zamiast 2 litrów naczynia TM31). Ze względów bezpieczeństwa nie można korzystać z przepisów na Thermomix TM5 do gotowania w modelu TM31 bez dostosowania ilości składników. Ryzyko oparzenia pryskającymi gorącymi płynami: Nie przekraczać maksymalnej ilości i przestrzegać oznaczeń poziomu w naczyniu miksującym!
Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.
Komentarze