Czas przygotowania
10min
Czas całkowity
30min
porcja/porcje/porcji
12
porcja/porcje/porcji
Poziom
Łatwy
Składniki
BUŁECZKI JOGURTOWE Z RZEŻUCHĄ
- 500 g mąki, TYP 650 + dodatkowa ilość do oprószenia
- 200 g jogurtu greckiego
- 120 g wody ciepłej
- 1 jajko
- 15 g suchych drożdży
- 1 łyżeczka cukru
- 1 łyżeczka soli
- 2 łyżki oleju, + dodatkowa ilość do nasmarowania stolnicy
- 15 g rzeżuchy
Akcesoria, których potrzebujesz
-
Kopystka
-
Naczynie miksujące kompletne premium
Podziel się przepisem
Dzisiaj to przygotujęPrzygotowanie
- 1. Do naczynia miksujacego wkładamy makę, drożdże, sól i cukier 10s./obr.5
2. Dodajemy pozostałe składniki 45s./obr.INTERWAŁ "Ciasto"
3. Mase przekładamy na naoliwioną stolnicę i formujemy wałki.
4. Posypujemy mąką i kroimy na kawałki.
Odstawiamy na 5-10 minut do wyrośnięcia
5. Układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczeni. Pieczemy ok.20 min./180 C
BUŁECZKI
Model urządzenia Thermomix®
-
Przepis jest tworzony dla
TM 6
W przypadku gotowania (duszenia) w temperaturze 95°C i wyższej zamiast miarki TM6, należy zawsze używać koszyczka, ponieważ miarka TM6 szczelnie zamyka pokrywę. Koszyczek spoczywa luźno na górze naczynia, przepuszcza parę, a także zapobiega rozpryskiwaniu potrawy z naczynia miksującego. -
Przepis jest tworzony dla
TM 5
Jeżeli używasz miarki TM6 w swoim urządzeniu TM5:
W przypadku gotowania (duszenia) w temperaturze 95°C i wyższej zamiast miarki TM6, należy zawsze używać koszyczka, ponieważ miarka TM6 szczelnie zamyka pokrywę. Koszyczek spoczywa luźno na górze naczynia, przepuszcza parę, a także zapobiega rozpryskiwaniu potrawy z naczynia miksującego.Uwaga! Naczynie miksujące TM5 ma większą pojemność niż TM31 (pojemność 2,2 litra zamiast 2 litrów naczynia TM31). Ze względów bezpieczeństwa nie można korzystać z przepisów na Thermomix TM5 do gotowania w modelu TM31 bez dostosowania ilości składników. Ryzyko oparzenia pryskającymi gorącymi płynami: Nie przekraczać maksymalnej ilości i przestrzegać oznaczeń poziomu w naczyniu miksującym!
Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.
INNI UŻYTKOWNICY POLUBILI PODOBNE PRZEPISY
Znajdź podobne:
Komentarze
Bardzo smaczne bułeczki U mnie bez rzeżuchy.
Polecam
Monia8104: Oczywiście można zamienić 15 gr suchych drożdży na 30-40 gr świeżych .
Ciasto na bułki szybciej wyrośnie jak jogurt i jajko będą miały temperature pokojową tak żeby niebyły odrazu prosto z lodówki. Pozdrawiam Artur
No to trzeba spróbować
A czy można dac mokre drożdże zamiast suchych . Jeżeli tak to w jakiej porcji
Bardzo dobre, pyszne świąteczne.
Zamieniłam olej na oliwę z oliwek, też było dobre ale zmieniło smak
Are you sure to delete this comment ?