Czas przygotowania
40min
Czas całkowity
1h 0min
porcja/porcje/porcji
4
porcja/porcje/porcji
Poziom
Łatwy
- TM 6
- TM 5
opublikowany: 20/01/21
zmieniono dnia: 20/01/21
Składniki
HUMMUSEM Z PIECZONEJ PAPRYKI
- 250 g papryki czerwonej
- 200 g białej ciecierzycy, z puszki, (zalewe zachować)
- 20 g soku z cytryny, świeżo wyciśniętego
- 2 ząbki czosnku
- 50 g ziaren sezamu, białego
- 30 g oleju
- 1/2 łyżeczka soli
- 2 szczypty pieprzu, mielonego
- 1 łyżeczka papryki słodkiej
- 1-2 szczypty papryczki chili w płatkach
- dodatkowo oliwa z oliwek do polania hummusu i natka pietruszki do dekoracji
PIECZONE BATATY
- 1-1.2 kg. batatów ze skórą, (ok 6-8szt mniejsze bulwy )
- 1/2 łyżeczki soli
- 40 g masła
- 1 likier wody
Akcesoria, których potrzebujesz
-
Varoma
-
Kopystka
-
Naczynie miksujące kompletne premium
Podziel się przepisem
Dzisiaj to przygotujęPrzygotowanie
- 1.Papryke wkładamy do piekarnika pieczemy ok20 min. w tem 200-220 do momentu zrumienienia sie skórki .Upieczoną papryke zawijamy do foli aluminiowej i odstawiamy
2.Na rozgrzanej patelni prażymy sezam.
3.Do naczynia miksującego wsypujemy uprażony sezam miksujemy 20s/obr.9 sezam zgarniamy kopystką na dno naczynia miksującego.
4.Dodajemy olej i miksujemy30s/obr.5-8 stopniowo zwiększając obroty.
5.Paprykę odwijamy z foli obieramy odzielamy od skóry i sam miąsz bez nasion dodajemy do naczynia miksującego.
6.Dodajemy ciecierzycę i 20g zalewy z puszki,czosnek ,sokz cytryny,papryke słotką,sól pieprz i płatki chili. całość miksujemy 1min./obr.5-10 stopniowo zwiększając obroty .paste zgarniamy na dno nacynia i powtarzamy miksowanie 1min./obr5-10
Tak gotowy humus przekładamy do innego naczynia i odstawiamy. - 1.Do naczynia miksującego wlewamy wode na pokrywie naczynia miksującegona układamy dolną częścć Varomy z bulwami batatów którą zamykamy pokrywom varomy.Gotujemy na parze ok 40min./VAROMA/obr1. (czas gotowania uzależniony jest od wielkości batatów)
2.Rozgrzewamy piekarnik do tem 200C
3.Ugotowane bataty w mundurach nacinamy z góry .Do każdej nacientej dziurki dodajemy kawałeczek masła i solimy.Tak przygotowane bataty układamy w na blacszce lub naczyniu żaro odpornym i pieczemy ok 20 minut do zrmienienia się skórki
4.Goronce bataty faszerujemy humusem skrapiamy oliwą i dekorujemy natką pietruszki. Podajemy odrazu po przygotowaniu.
HUMMUS Z PIECZONEJ PAPRYKI
PIECZONE BATATY
Model urządzenia Thermomix®
-
Przepis jest tworzony dla
TM 6
W przypadku gotowania (duszenia) w temperaturze 95°C i wyższej zamiast miarki TM6, należy zawsze używać koszyczka, ponieważ miarka TM6 szczelnie zamyka pokrywę. Koszyczek spoczywa luźno na górze naczynia, przepuszcza parę, a także zapobiega rozpryskiwaniu potrawy z naczynia miksującego. -
Przepis jest tworzony dla
TM 5
Jeżeli używasz miarki TM6 w swoim urządzeniu TM5:
W przypadku gotowania (duszenia) w temperaturze 95°C i wyższej zamiast miarki TM6, należy zawsze używać koszyczka, ponieważ miarka TM6 szczelnie zamyka pokrywę. Koszyczek spoczywa luźno na górze naczynia, przepuszcza parę, a także zapobiega rozpryskiwaniu potrawy z naczynia miksującego.Uwaga! Naczynie miksujące TM5 ma większą pojemność niż TM31 (pojemność 2,2 litra zamiast 2 litrów naczynia TM31). Ze względów bezpieczeństwa nie można korzystać z przepisów na Thermomix TM5 do gotowania w modelu TM31 bez dostosowania ilości składników. Ryzyko oparzenia pryskającymi gorącymi płynami: Nie przekraczać maksymalnej ilości i przestrzegać oznaczeń poziomu w naczyniu miksującym!
Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.
INNI UŻYTKOWNICY POLUBILI PODOBNE PRZEPISY
Znajdź podobne:
Komentarze
Are you sure to delete this comment ?