Czas przygotowania
35min
Czas całkowity
1h 10min
porcja/porcje/porcji
8
porcja/porcje/porcji
Poziom
Średni
- TM 6
- TM 5
opublikowany: 03/01/21
zmieniono dnia: 03/01/21
Składniki
CIASTO
- 120 g masła, zimnego , pokrojonego na kawałki
- 250 g mąki pszennej, plus dodatkowa ilość do oprószenia blatu
- 40-50 g zimnej wody
- 1 łyżeczka soli
FARSZ
- 350 g wędzonego filet z indyka
- 450 g szpinaku mrożonego, liściastego, rozmrożonego i odciśniętego pozostaje ok 200-220g z wody
- 150 g czerwonej papryki, bez gniazd nasiennych pokrojonej w paski
- 100 g białej cebuli, obranej , przekrojonej na 4
- 4 ząbki czosnku
- 2 jajka
- 200 g śmietany, 18% tłuszczu
- 100 g sera gouda
- 1-1.5 łyżeczka soli
- 1\4 łyżeczki pieprzu
Akcesoria, których potrzebujesz
-
Kopystka
-
Naczynie miksujące kompletne premium
Podziel się przepisem
Dzisiaj to przygotujęPrzygotowanie
- 1. Do naczynia miksującego włożyć wszystkie składniki na ciasto, wymieszać 30s\obr.5
Powstałe ciasto rozwałkować w foli spożywczej na okrąg szerokość 30 cm i razem z folią włożyć do lodówki na 15 minut.W tym czasie rozgrzać piekarnik do temp.200C
2.Ciasto przełożyć do formy na tartę ,wylepić nim dno i brzegi formy.widelcem delikatnie ponakuwać ciasto, przykryć papierem do pieczenia wyłożyć obciążnikami lub nasionami np fasoli .
Piec 10 minut w tem.190C po tym czsie zdiąść obciążenie i papier do pieczenia dopiec 8-10 minut 190C - 1.Do naczynia miksującego wkładamy cebule i czosnek 3s\obr.5
2. Cebule zgarniamy za pomocą kopystki na dno naczynia
dodjemy olej dusimy 3min.\VAROMA\obr .1
3.Do naczynia dodajemy papryke i przedłużamy czas duszenia 2 min.\Varoma\obr.1
Całość przekładamy do inneg naczynia odstawimy na bok
4.Do czystego i suchego nacynia władamy ser miksujemy 8s.\obr.7
5.Do naczynia z serem dodajemy jajka, śmietane,sól i pieprz
mieszamy 20s.\"Obroty wsteczne" obr.3
6.Do naczynia z duszoną cebulą i papryką dodajemy szpinak wędzony filet z indyka i wlewamy zalewę z naczynia mksującego wszystkie skadniki wymieszać kopystką
7.Na podpieczony spód tarty wyłożyć farsz.Piec ok 35minut w tem\180C
CIASTO
FARSZ
Model urządzenia Thermomix®
-
Przepis jest tworzony dla
TM 6
W przypadku gotowania (duszenia) w temperaturze 95°C i wyższej zamiast miarki TM6, należy zawsze używać koszyczka, ponieważ miarka TM6 szczelnie zamyka pokrywę. Koszyczek spoczywa luźno na górze naczynia, przepuszcza parę, a także zapobiega rozpryskiwaniu potrawy z naczynia miksującego. -
Przepis jest tworzony dla
TM 5
Jeżeli używasz miarki TM6 w swoim urządzeniu TM5:
W przypadku gotowania (duszenia) w temperaturze 95°C i wyższej zamiast miarki TM6, należy zawsze używać koszyczka, ponieważ miarka TM6 szczelnie zamyka pokrywę. Koszyczek spoczywa luźno na górze naczynia, przepuszcza parę, a także zapobiega rozpryskiwaniu potrawy z naczynia miksującego.Uwaga! Naczynie miksujące TM5 ma większą pojemność niż TM31 (pojemność 2,2 litra zamiast 2 litrów naczynia TM31). Ze względów bezpieczeństwa nie można korzystać z przepisów na Thermomix TM5 do gotowania w modelu TM31 bez dostosowania ilości składników. Ryzyko oparzenia pryskającymi gorącymi płynami: Nie przekraczać maksymalnej ilości i przestrzegać oznaczeń poziomu w naczyniu miksującym!
Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.
Kategorie przepisów:
INNI UŻYTKOWNICY POLUBILI PODOBNE PRZEPISY
Znajdź podobne:
Komentarze