thumbnail image 1
thumbnail image 1
Czas przygotowania
35min
Czas całkowity
1h 10min
porcja/porcje/porcji
8 porcja/porcje/porcji
Poziom
Średni
  • TM 6
  • TM 5
opublikowany: 03/01/21
zmieniono dnia: 03/01/21

Składniki

CIASTO

  • 120 g masła, zimnego , pokrojonego na kawałki
  • 250 g mąki pszennej, plus dodatkowa ilość do oprószenia blatu
  • 40-50 g zimnej wody
  • 1 łyżeczka soli

FARSZ

  • 350 g wędzonego filet z indyka
  • 450 g szpinaku mrożonego, liściastego, rozmrożonego i odciśniętego pozostaje ok 200-220g z wody
  • 150 g czerwonej papryki, bez gniazd nasiennych pokrojonej w paski
  • 100 g białej cebuli, obranej , przekrojonej na 4
  • 4 ząbki czosnku
  • 2 jajka
  • 200 g śmietany, 18% tłuszczu
  • 100 g sera gouda
  • 1-1.5 łyżeczka soli
  • 1\4 łyżeczki pieprzu

Akcesoria, których potrzebujesz

  • Kopystka
    Kopystka kup teraz
  • Naczynie miksujące kompletne premium
    Naczynie miksujące kompletne premium kup teraz

Podziel się przepisem

Dzisiaj to przygotuję

Przygotowanie

    CIASTO
  1. 1. Do naczynia miksującego włożyć wszystkie składniki na ciasto, wymieszać 30s\obr.5
    Powstałe ciasto rozwałkować w foli spożywczej na okrąg szerokość 30 cm i razem z folią włożyć do lodówki na 15 minut.W tym czasie rozgrzać piekarnik do temp.200C

    2.Ciasto przełożyć do formy na tartę ,wylepić nim dno i brzegi formy.widelcem delikatnie ponakuwać ciasto, przykryć papierem do pieczenia wyłożyć obciążnikami lub nasionami np fasoli .
    Piec 10 minut w tem.190C po tym czsie zdiąść obciążenie i papier do pieczenia dopiec 8-10 minut 190C
  2. FARSZ
  3. 1.Do naczynia miksującego wkładamy cebule i czosnek 3s\obr.5
    2. Cebule zgarniamy za pomocą kopystki na dno naczynia
    dodjemy olej dusimy 3min.\VAROMA\obr .1
    3.Do naczynia dodajemy papryke i przedłużamy czas duszenia 2 min.\Varoma\obr.1
    Całość przekładamy do inneg naczynia odstawimy na bok

    4.Do czystego i suchego nacynia władamy ser miksujemy 8s.\obr.7

    5.Do naczynia z serem dodajemy jajka, śmietane,sól i pieprz
    mieszamy 20s.\Obroty wsteczne"Obroty wsteczne" obr.3

    6.Do naczynia z duszoną cebulą i papryką dodajemy szpinak wędzony filet z indyka i wlewamy zalewę z naczynia mksującego wszystkie skadniki wymieszać kopystką

    7.Na podpieczony spód tarty wyłożyć farsz.Piec ok 35minut w tem\180C

Model urządzenia Thermomix®

  • Appliance TM 6 image
    Przepis jest tworzony dla
    TM 6
    W przypadku gotowania (duszenia) w temperaturze 95°C i wyższej zamiast miarki TM6, należy zawsze używać koszyczka, ponieważ miarka TM6 szczelnie zamyka pokrywę. Koszyczek spoczywa luźno na górze naczynia, przepuszcza parę, a także zapobiega rozpryskiwaniu potrawy z naczynia miksującego.
  • Appliance TM 5 image
    Przepis jest tworzony dla
    TM 5
    Jeżeli używasz miarki TM6 w swoim urządzeniu TM5:
    W przypadku gotowania (duszenia) w temperaturze 95°C i wyższej zamiast miarki TM6, należy zawsze używać koszyczka, ponieważ miarka TM6 szczelnie zamyka pokrywę. Koszyczek spoczywa luźno na górze naczynia, przepuszcza parę, a także zapobiega rozpryskiwaniu potrawy z naczynia miksującego.
    Uwaga! Naczynie miksujące TM5 ma większą pojemność niż TM31 (pojemność 2,2 litra zamiast 2 litrów naczynia TM31). Ze względów bezpieczeństwa nie można korzystać z przepisów na Thermomix TM5 do gotowania w modelu TM31 bez dostosowania ilości składników. Ryzyko oparzenia pryskającymi gorącymi płynami: Nie przekraczać maksymalnej ilości i przestrzegać oznaczeń poziomu w naczyniu miksującym!

Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.

Kategorie przepisów:

Wyślij do wydruku

TARTA SZPINAKOWA Z WĘDZONYM FIETEM Z INDYKA

Wydrukuj:

Komentarze

  • Nie ma żadnych komentarzy

INNI UŻYTKOWNICY POLUBILI PODOBNE PRZEPISY

Znajdź podobne: