Składniki
ciasto:
- 550 g mąki pszennej
- 90 g cukru
- 90 g masła
- 2 jajka
- szczypta soli
rozczyn:
- 20 g drożdży świeżych
- 1 łyżka cukru
- 200 ml mleka
- 80 g mąki
nadzienie:
- 250 g serka ricotta
- 1 łyżka cukru
- 120 g ciasteczek amaretti
Akcesoria, których potrzebujesz
-
Kopystka
-
Naczynie miksujące kompletne premium
Podziel się przepisem
Dzisiaj to przygotujęPrzygotowanie
Do naczynia wkładamy masło i roztapiamy czas 2 min/ 80 stopni/ obr 2. Masło przelewamy do miseczki, naczynie płuczemy wodą. Następnie wlewamy mleko i podgrzewamy czas 1 min/ 60 stopni/ obr.2. Dodajemy pokruszone drożdże, łyżkę cukru i mąkę, mieszamy czas 10 sek, obr.3-4. Zostawiamy w naczyniu na 10 minut do wyrośniecia rozczynu.
Nastepnie dodajemy składniki na ciasto : mąkę, cukier, rozpuszczone masło, jajka i sól i mieszamy czas 10 sek, obr.3, nastepnie wyrabiamy czas 2 min/ Interwał.
Ciasto przekładamy do miski i zostawiamy w ciepłym miejscu do wyrośnięcia na 2 godziny.
W tym czasie myjemy naczynie i wkładamy ciasteczka i rozdrabniamy 10 sek, obr.4, dodajemy serek ricotta i cukier i mieszamy czas 10 sek, obr.3.
Na wysypanej mąką stolnicę wykładamy ciasto i wałkujemy na owalny, prostokatny placek, smarujemy nadzieniem i zwijamy jak roladę, odcinamy kawałek ciasta z dwóch stron (dosłownie końcówki), nastepnie nalezy przekroić rulon posrodku wzdłuż, ale nie do końca, z dwóch powstałych pasków pleciemy warczocz, odcięte kawałki ciasta umieszczamy na końcu i na poczatku. Tak przygotowany warkocz przekladamy na wyłożoną papierem blaszkę i zostawiamy jeszcze 1 godzinę do wyrośnięcia, po tym czasie pieczemy w nagrzanym piekarniku do 180 stopni przez czas 30-40 minut do zarumienienia.
Smacznego
Ja zrobiłam dwa warczocze - jeden z ciasteczkami amaretti, drugi z ciasteczkami korzennymi owsianymi, mozna go zrobić z nutellą, twarożkiem z rodzynkami, dżemem, kto jak lubi. Warkocz długo trzyma swiezość.
Model urządzenia Thermomix®
-
Przepis jest tworzony dla
TM 21
Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.
Komentarze
Musze koniecznie wyprobowac ten przepis
Wypiek wyszedł olbrzymi. Bardzo smaczny. Nie miałem tych przepisowych ciasteczek więc do zmielenia poszły herbatniki, ser ricoota i 50ml likieru amarettto.
Świetny przepis! Drożdżówka pyszna zamiast sugerowanych ciasteczek - dodałam Admiralki z Lidla ( takie miałam) i wyszło przepysznie dziekuje!
Witaj bardzo dziekuję za komentarz cieszę się, że ciacho smakowało pozdrawiam serdecznie
Zapraszam do odwiedzenia mojego bloga http://kulinarneszalenstwamaniusi.blogspot.com/
Dziękuję
Przepyszne. Urozmaicenie dla pożeraczy ciasta drożdzowego.
Oj Grazynko czuję ten zapach u mnie w domku mam nadzieję, że będzie smakował pozdrawiam i zyczę również miłego wieczorku
Zapraszam do odwiedzenia mojego bloga http://kulinarneszalenstwamaniusi.blogspot.com/
Dziękuję
Marzenko w piekarniku piecze się warkocz i "wianek",a zapach roznosi się po całym mieszkaniu Miłego wieczorku
To miłego miętoszenia ciasta Ci zycze kochana ciacho jest pyyyyszne polecam pozdrowionka
Zapraszam do odwiedzenia mojego bloga http://kulinarneszalenstwamaniusi.blogspot.com/
Dziękuję
Jak dobrze pòjdzie, to jutro bede "mietosic" ciasto Sposòb skladania mam podobny, tylko zaplatam w wieniec, wyglada pieknie A z ricotta i amaretti robilam wiele razy tarta, wiec ciasto musi byc wspaniale Narobilas mi smaku
Zycie jest po to by tanczyc !!! Mozna na parkiecie i ... w kuchni
Proszę bardzo Elu zrób, napewno Ci będzie smakowało pozdrowionka
Zapraszam do odwiedzenia mojego bloga http://kulinarneszalenstwamaniusi.blogspot.com/
Dziękuję
Are you sure to delete this comment ?