Składniki
- 1 cukier waniliowy
- 100 g cukru pudru
- 200 g zimnego masła
- 70 g mąki kukurydzianej
- 240 g mąki pszennej
- 40 g suchego maku
- sok z połowy cytryny
- skórka otarta z 1 cytryny
Akcesoria, których potrzebujesz
-
Kopystka
-
Naczynie miksujące kompletne premium
Podziel się przepisem
Dzisiaj to przygotujęPrzygotowanie
Do naczynia wkładamy wszystkie składniki w podanej kolejności i miksujemy czas 30 sek, obr,3-4. Pomocna jest kopystka.
Wyrobione ciasto wkładamy na godzinę do lodówki.
Na stolnicy rozwałkowujemy porcjami ciasto i wykrawamy foremkami do ciasteczek figurki. Układamy na blaszcze wyłożonej papierem do pieczenia.
Wkładamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy 15 minut do zarumienienia - ja piekłam 10 minut grzanie góra/dół i 5 minut na termoobiegu. Jak będą się ciasteczka za szybko zarumieniać to przełączyć należy na grzanie góra/dół. Zalezy to od piekarnika.
Upieczone ciasteczka przekładamy na kratke do wystudzenia, przechowujemy w pojemniku zamkniętym.
Możemy polać polewą czekoladową, lukrem lub ozdobić jak pierniczki. Nam jednak najbardziej smakują takie same bez dodatków.
Smacznego
Porady
[[wysiwyg_imageupload:1853:]][[wysiwyg_imageupload:1854:]]Ja zrobiłam ciasteczka z podwójnej porcji, jedne z makiem a drugie z wiórkami kokosowymi - dałam 100 g wiórek
Model urządzenia Thermomix®
-
Przepis jest tworzony dla
TM 21
Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.
Komentarze
Czy można pominąć skórkę i sok z cytryny?
Pytanko, czy zamiast maku można ziarenka Chia?
Ciasteczka, jak zwykle wg Twojego przepisu, DOSKONAŁE!
Szybko się robią, a jeszcze szybciej jedzą - nie zważając na poparzone języki ... Piekłam już wiele wersji, z sezamam, z wiórkami kokosowymi, z mielonymi migdałami, z orzechami, także mieszankami "ziarenek". Oczywiście z mąką też poeksperymentowałam, ostatnio były z mąki pszenną 650 i pszennej pełnoziarnistej (pół na pół) plus oczywiście kukurydziana
Zawsze wychodzą baaardzo dobre. Cieszę się bardzo, że trafiłam na ten przepis i serdecznie pozdrawiam
Te ciasteczka to Magia w kuchni Dziękuję
Przepis udany. Choć ciasto po zmiksowaniu rozpado się na małe grudeczki, to finalnie ciasteczka wyszły udane o mocnym, niepowtarzalnym aromacie. Polecam!
Dziękuje Haniu pozdrawiam serdecznie
Zapraszam do odwiedzenia mojego bloga http://kulinarneszalenstwamaniusi.blogspot.com/
Dziękuję
♥ Ciasteczka pychota
Hania z Łodzi:
Co kto dobrze umie, tego mu nikt nie odbierze.
Bardzo się cieszę że ciasteczka smakowały dziękuje za komentarz i pozdrawiam
Zapraszam do odwiedzenia mojego bloga http://kulinarneszalenstwamaniusi.blogspot.com/
Dziękuję
Dziś wypróbowałam ,ciasteczka super .Moje podniebienie zachwycił wyczuwalny smak soku z cytryny :love w połączenie z makiem .Pozdrawiam
Jeśli coś Ci nie wychodzi użyj Thermomixa
Witaj zafra bardzo dziękuję za miły komentarz ciesze się że ciasteczka smakowały. Pozdrawiam serdecznie
Zapraszam do odwiedzenia mojego bloga http://kulinarneszalenstwamaniusi.blogspot.com/
Dziękuję
Are you sure to delete this comment ?