Składniki
- 200 g masła
- szczypta soli
- 1 łyżeczka proszu do pieczenia
- 1 jajko
- 1 cukier waniliowy
- 150 g mąki pszennej
- 50 g Migdałów
- 170 g mąki tortowej
nadzienie :
- 4 gruszki
- 1 łyżeczka przyprawy do piernika
- garść rodzynek
- 2 łyżeczki cukru
- 50 g płatków migdałowych
kruszonka :
- 1/3 ciasta
- 50 g płatków migdałowych
Akcesoria, których potrzebujesz
-
Kopystka
-
Naczynie miksujące kompletne premium
Podziel się przepisem
Dzisiaj to przygotujęPrzygotowanie
Do naczynia wkładamy migdały i miksujemy czas 10 sek. obr.6. Następnie wsypujemy mąki, proszek, jajko, cukier waniliowy, sól i zimne masło. Wyrabiamy czas 20 sek, obr. 3-4. Pomocna jest kopystka. Nastepnie 2/3 ciasta wykładamy na blaszkę do tatry, wylepiamy również boki tarty. Układamy pokrojone na kawałki gruszki razem ze skórką, sypiemy przyprawę do piernika, cukier, rodzynki i migdały. Pozostałą 1/3 część ciasta mieszamy z płatkami migdałowymi dłońmi i rwiemy na kawałeczki na gruszki.
Pieczemy w nagrzanym piekarniku do 180 stopni przez 40 minut.
Można podawać z lodami, posypaną cukrem pudrem lub lukem - łyżka mleka, sok z połowy cytryny, cukier puder, mieszamy i dodajemy tyle cukru pudru aż zrobi się gęsty lukier.
Smacznego
Porady
Tartę można przygotować także z innych sezonowych owoców
Model urządzenia Thermomix®
-
Przepis jest tworzony dla
TM 21
Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.
Komentarze
Super przepis
Czy ten przepis wyjdzie tak samo na najnowym termomixe ?
Właśnie się piecze, ale już pięknie pachnie. Zrobiłam z jabłkami. Ślinka cieknie
Witaj ciesze się, że wykorzystałaś mój przepis i fajnie go zmodyfikowałaś. Skorzystam dziękuje za komentarz i pozdrawiam serdecznie
Zapraszam do odwiedzenia mojego bloga http://kulinarneszalenstwamaniusi.blogspot.com/
Dziękuję
Połączyłam gruszki z jabłkami; mąkę pszenną zastąpiłam ryżową a cukru użyłam brązowego. Świetny przepis Dziękuję
Jola
Dziękuję bardzo za komentarz cieszę że ze ciacho smakowało pozdrawiam serdecznie
Zapraszam do odwiedzenia mojego bloga http://kulinarneszalenstwamaniusi.blogspot.com/
Dziękuję
świetny przepis polecam
Witaj bardzo dziękuje za komentarz i cieszę się, że tarta smakowała. Z jabłkami jest równie pyszna. Polecam jeszcze ze śliwkami pozdrawiam
Zapraszam do odwiedzenia mojego bloga http://kulinarneszalenstwamaniusi.blogspot.com/
Dziękuję
Ciasto przepyszne tylko zamiast gruszek, których akurat nie miałam dałam jabłka. Ciasto po prostu rozpływa się w ustach jest bardzo delikatne i smakuje wyśmienicie. Dziękuję za ten przepis i pozdrawiam
Asia
Super Aniu, że smakowała dziekuję za komentarz i pozdrawiam ostatnio robiłam także z jabłkami, równie pyszna
Zapraszam do odwiedzenia mojego bloga http://kulinarneszalenstwamaniusi.blogspot.com/
Dziękuję
Are you sure to delete this comment ?