Składniki
- 1 opakowanie biszkoptów
masa serowa
- 4 łyżeczki żelatyny
- 120 g cukru pudru
- 200 g jogurtu naturalnego
- 200 g serka mascarpone
- 500 g twarogu
masa owocowa
- 40 g cukru pudru
- 2 galaretki wiśniowe
- 500 g owoców (u mnie mrożone jagody i porzeczki)
Akcesoria, których potrzebujesz
-
Kopystka
-
Naczynie miksujące kompletne premium
Podziel się przepisem
Dzisiaj to przygotujęPrzygotowanie
Do naczynia wkładamy owoce (ja miałam mrożone i trzeba je najpierw rozmrozić) i miksujemy z cukrem pudrem obr. 4 czas 15 sek. W 150 ml gorącej, przegotowanej wody rozpuszczamy 2 galaretki i chwilkę schładzamy, nastepnie wlewamy do owoców i mieszamy obr.4 czas 15 sek. Masę owocową przelewamy do okrągłej miski lub blaszki okrągłej wyłożonej folią ( ważne jest aby miska była zbliżona wielkością do okrągłej tortownicy - u mnie średnica 24 cm, miska powinna być mniejsza niż tortownica, ponieważ masę owocową będziemy umieszczać w środku ciasta) i wkładamy do lodówki do stężenia na 2-3 godziny. Można przygotować masę owocową wieczorem a na drugi dzień dokończyć ciasto.
Do czystego naczynia wkładamy twarożek, masę mascarpone, jogurt i cukier puder i miksujemy obr. 5 czas 30 sek., pomagamy kopystką. W 100 ml gorącej wody rozpuszczamy żelatynę, chwilkę studzimy i dodajemy do masy, mieszamy obr.5 czas 30 sek, pomagamy kopystką.
Jeżeli przygotowujemy masę owocową w blaszce wyłożonej folią to wykładamy i na blaszkę kładziemy biszkopty, wykładamy połowę masy serowej, na to wykładamy masę owocową (aby łatwiej było ją przenieść możemy podzielić masę na 4 części i ułozyć na masę serową) i przykrywamy resztą masy serowej.
Schłądzamy w lodówce 2-3 godziny albo pozostawiamy na całą noc.
Dekorujemy według własnego uznania, można ubic śmietanę, zrobić galaretkę lub inne ozdoby
Ciasto jest orzeźwiające i mało słodkie a pyszne
Smacznego
Porady
[[wysiwyg_imageupload:2049:]][[wysiwyg_imageupload:2048:]]
Model urządzenia Thermomix®
-
Przepis jest tworzony dla
TM 21
Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.
Komentarze
Witaj Ilonko polecam bo serniczek jest naprawdę pyszny pozdrawiam
Zapraszam do odwiedzenia mojego bloga http://kulinarneszalenstwamaniusi.blogspot.com/
Dziękuję
ale pyszności
O faktycznie jakiś chochlik poprawie wieczorem na kompie bo na komórce się nie udaje. Masa serowa serwowana jest tylko raz jak wprowadzałam przepis była tylko raz - czary mary
Zapraszam do odwiedzenia mojego bloga http://kulinarneszalenstwamaniusi.blogspot.com/
Dziękuję
Marzenko, w składnikach masz dwa razy wpisaną masę serową A w przepisie nie doczytałam się, żebyś robiła ją dwa razy To jakiś chochlik?
____________
Mój blog kulinarny:
http://ziolowaszuflada.blogspot.com/
Marzenko serniczek zrobię na czwartek, dziękuję za przepis
Are you sure to delete this comment ?