![thumbnail image 1](https://pl.rc-cdn.community.thermomix.com/recipeimage/280eijhi-32a62-109874-f60be-mbl4ff9n/b71e107b-7eb1-42ff-9eca-d385b8c4d5ac/main/sernik-tradycyjny-lidlomix.jpg)
Składniki
Sernik tradycyjny lidlomix
- 80 g Miękkiego masła
- 90 g cukru
- 1 jajko, schłodzone (wielkość M)
- 1 szczypty soli
- 220 g mąki pszennej, typ 405
- 1/2 opakowania proszku do pieczenia, (8g)
- 280 g cukru
- 1 opakowania cukier waniliowy, (8g)
- 2 opakowania budyniu waniliowego, w proszku, (80g)
- 1,25kg chudego twarogu (0,2%tł)
- 4 jajka o temperaturze pokojowej
- 400ml śmietanki 30% o temperaturze pokojowej
- 90 g Miękkiego masła
Akcesoria, których potrzebujesz
-
Kopystka
kup teraz -
Naczynie miksujące kompletne premium
kup teraz
Podziel się przepisem
Dzisiaj to przygotujęPrzygotowanie
Wnętrze tortownicy natłuścić masłem i oprószyć bułką tartą
Piekarnik rozgrzać do 170*C (grzanie górne i dolne)
Do pojemnika miksującego włożyć 80g miękkiego masła podzielonego na kawałki
Dodać 90g cukru
Dodać 1 schłodzone jajko (wielkość M)
Dodać 1 szczyptę soli
Na pojemniku miksującym ustawić miskę i odważyć w niej 220g mąki (typ 405)
Do mąki dodać 1/2 opakowania proszku do pieczenia (8g) w wymieszać
Mąkę przesiać do pojemnika miksującego
"Ciasto" Ciasto/2min
Ciasto rozwałkować na posypanej mąką stolnicy na wielkość tortownicy, dodając brzeg szerokości 5cm
Wylepić ciastem przygotowaną formę
Umyć pojemnik miksujący
Dodać 280g cukru
Dodać 1 opakownie cukru waniliowego (8g)
Dodać 2 opakowania budyniu waniliowego w przoszku (80g)
Dodać 1.25kg chudego twarogu (0,2%tł)
Dodać 4 jajka (wielkość M) o temperaturze pokojowej
Dodać 400ml śmietanki (30%) o temperaturze pokojowej
Dodać 90g miękkiego masła podzielonego na kawałki
"Miksowanie" 2min/obr.3
Zgarnąć łopatką ze ścianek na dno pojemnika
"Miksowanie" 20s/obr.4
Masę serową wylać na spód z kruchego ciasta
Piec sernik 1h potem przykryć papierem do pieczenia i piec jeszcze 10minut
Sernik zostawić 10 minut w zamkniętym piekarniku, potem wyjąć i studzić 30 minut
Następnie wstawić sernik na 5 godzin do lodówki
Model urządzenia Thermomix®
-
Przepis jest tworzony dla
TM 6
W przypadku gotowania (duszenia) w temperaturze 95°C i wyższej zamiast miarki TM6, należy zawsze używać koszyczka, ponieważ miarka TM6 szczelnie zamyka pokrywę. Koszyczek spoczywa luźno na górze naczynia, przepuszcza parę, a także zapobiega rozpryskiwaniu potrawy z naczynia miksującego.
Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.
Komentarze
Are you sure to delete this comment ?