thumbnail image 1
thumbnail image 1
Czas przygotowania
0min
Czas całkowity
25min
porcja/porcje/porcji
24 kawałek/kawałki/kawałków
Poziom
Łatwy
  • TM 21
przez magi1
opublikowany: 10/24/13
zmieniono dnia: 10/24/13

Składniki

  • 2 jajka
  • 130 g twarożku
  • 1 łyżeczka cukru
  • 500 g mąki pszennej pełnoziarnistej
  • 190 g mleka 1,5%
  • rozbełtane jajko do posmarowania bułek
  • dżem
  • nutella
  • 1 łyżka jogurtu naturalnego
  • 60 g cukru
  • 30 g świeżych drożdży
  • 60 g masła

Akcesoria, których potrzebujesz

  • Kopystka
    Kopystka
    kup teraz
  • Naczynie miksujące kompletne premium
    Naczynie miksujące kompletne premium
    kup teraz

Podziel się przepisem

Dzisiaj to przygotuję

Przygotowanie

  1. Do naczynia wlewamy mleko i dodajemy masło, podgrzewamy czas 1 min/ 60 st/ obr.2 - czas podgrzania jest podany dla składników prosto wyciągniętych z lodówki. Dodajemy drożdże, mąkę, cukier i jajka i wyrabiamy ciasto czas 2 min/ poz. Interwał. Ciasto przekładamy do miski, przykrywamy i odstawiamy na 1 - 1,5 godziny do wyrośnięcia.

    Nie myjąc naczynia wkładamy twarożek, jogurt i cukier i mieszamy czas 10 sek, obr.3. Przekładamy do miseczki, przygotowujemy ulubiony dżem - najlepiej gesty lub marmoladę i nutellę - taką prawdziwą lub zrobioną samemu.

    Na stolnicę wysypujemy garśś mąki, ciasto dzielimy na dwie części, a kazdą z tych dwóch części jeszcze dzielimy na 3 porcję. Rozwałkowujemy 3 placki - w kształcie owalno-prostokątnym - długie ale nie bardzo szerokie. Na jeden placek nakładamy twarożek, na drugi placek nakładamy dżem, a na trzeci placek nakładamy nutelkę. Zwijamy kazdy placek jak roladę i dzielimy na 12 części. 

    W otwory w blaszce nakładamy po trzy kawałki ciasta z kazdego nadzienia, lekko spłaszczamy dłonią i smarujemy rozbełtaym jajkiem, pieczemy w nagrzanym piekarniku do 180 stopni przez 25 minut. 

    Tak samo postępujemy z drugą częścią ciasta.

    Smacznego tmrc_emoticons.-)

    Moniczko dziękuję za inspirację tmrc_emoticons.-)

Porady

Do przygotowania bułeczek uzyłam mąki pszennej pełnoziarnistej firmy Lubella tmrc_emoticons.-) ale można także użyć zwykłej mąki pszennej najlepiej typ 500.

Dżemik wziełam truskawkowo-rabarbarowy, dobre będą także powidła lub marmolada różana tmrc_emoticons.-)

Połowę bułeczek zrobiłam z prawdziwą nutellą a połowę ze zrobioną z tego przepisu, który polecam //przepisownia.pl/przepisy/nutelka-ze-%C5%9Bliwek-w%C4%99gierek/340413

Inspiracją był dla mnie wątek stworzony przez Monikę "Krok po kroku", bardzo dziekuję za świetne pomysły.

 

Model urządzenia Thermomix®

  • Appliance TM 21 image
    Przepis jest tworzony dla
    TM 21

Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.

Kategorie przepisów:

Wyślij do wydruku

Zakręcone bułeczki :-)

Wydrukuj:

Komentarze

Are you sure to delete this comment ?

INNI UŻYTKOWNICY POLUBILI PODOBNE PRZEPISY

Znajdź podobne: