Składniki
dodatkowo:
- 1 jajko do posmarowania ciasta
- 40 g płatków migdałowych
ciasto:
- szczypta soli
- 2 jajka
- 90 g masła
- 550 g mąki pszennej typ 550
- 90 g cukru
rozczyn:
- 80 g mąki
- 20 g świeżych drożdży
- 1 łyżeczka cukru
- 200 g mleka
nadzienie:
- 600 g gotowej masy makowej
- garść żurawiny
- garść rodzynek
- 5 suszonych moreli
Akcesoria, których potrzebujesz
-
Kopystka
-
Naczynie miksujące kompletne premium
Podziel się przepisem
Dzisiaj to przygotujęPrzygotowanie
Do naczynia wkładamy masło i roztapiamy czas 2 min/ 80 stopni/ obr 2. Masło przelewamy do miseczki, naczynie płuczemy wodą. Następnie wlewamy mleko i podgrzewamy czas 1 min/ 60 stopni/ obr.2. Dodajemy pokruszone drożdże, łyżkę cukru i mąkę, mieszamy czas 10 sek, obr.3-4. Zostawiamy w naczyniu na 10 minut do wyrośniecia rozczynu.
Nastepnie dodajemy składniki na ciasto : mąkę, cukier, rozpuszczone masło, jajka i sól i mieszamy czas 10 sek, obr.3, nastepnie wyrabiamy czas 2 min/ Interwał.
Ciasto przekładamy do miski i zostawiamy w ciepłym miejscu do wyrośnięcia na 2 godziny.
Do masy makowej dodajemy rodzynki, żurawinę i pokrojone na kawałeczki morele, mieszamy łyżką.
Na wysypanej mąką stolnicę wykładamy ciasto i dzielimy na dwie części, każdą z części wałkujemy na owalny, prostokatny placek, smarujemy nadzieniem i zwijamy jak roladę, nastepnie nalezy przekroić rulon pośrodku wzdłuż, ale nie do końca,z powstałych pasków pleciemy warczocz. Tak przygotowane warkocze przekladamy na wyłożoną papierem blaszkę i zostawiamy jeszcze 1 godzinę do wyrośnięcia, smarujemy rozbełtanym jajkiem i posypujemy płatkami migdałowymi. Pieczemy w nagrzanym piekarniku do 180 stopni przez czas 30-40 minut do zarumienienia.
Porady
[[wysiwyg_imageupload:1917:]][[wysiwyg_imageupload:1916:]][[wysiwyg_imageupload:1915:]][[wysiwyg_imageupload:1914:]][[wysiwyg_imageupload:1913:]][[wysiwyg_imageupload:1912:]]
Model urządzenia Thermomix®
-
Przepis jest tworzony dla
TM 21
Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.
Komentarze
ja mam pytanie w kwestii splatania tego warkocza, po przecieciu walka na pol beda dwie czesci, czyli je skrecic tylko tak?
Bardzo fajny przepis warkocz jest pyszny i dla początkującej osoby również do zrobienia ja mase makową również zrobiłam sama. Polecam bardzo gorąco
życia się nie wybiera ....Życie się przeżywa !
Rewelacja, pyszności.
Wygląda świetnie i smakuje jeszcze lepiej. Robiłam go wiele razy w werssji z makiem ale też z serem czy też z jabłkami. Zawsze wychodzi idealnie. Polecam
Witaj Alu dziękuje za komentarz i ciesze się że ciacho smakuje pozdrawiam serdecznie
Zapraszam do odwiedzenia mojego bloga http://kulinarneszalenstwamaniusi.blogspot.com/
Dziękuję
Zrobiłam z masą makową własnego przepisu, ale ciasto rewelacja, polecam!
Cieszę się Gabrysiu. Dziękuje za komentarz i pozdrawiam świątecznie
Zapraszam do odwiedzenia mojego bloga http://kulinarneszalenstwamaniusi.blogspot.com/
Dziękuję
Warkocz upieczony, gościł na wigilijnym stole. Wszystkim smakował. Dzięi Marzenko.
GaBi
"Człowiek, który ciągle pędzi, może przegrać życie, bo w biegu nie ma czasu na myślenie"
Dziękuję Elu ciesze się, że warkocz smakował. Ja dodam jeszcze Twoją skórke pomarańczową pozdrawiam
Zapraszam do odwiedzenia mojego bloga http://kulinarneszalenstwamaniusi.blogspot.com/
Dziękuję
Marzenko, robiłam próbę przed świętami. Zjedliśmy wszystko w sobotę i niedzielę Pyszny warkocz, kolejny, ten świąteczny zrobię z dużą ilością bakalii Dzięki za przepis
____________
Mój blog kulinarny:
http://ziolowaszuflada.blogspot.com/
Are you sure to delete this comment ?