thumbnail image 1
thumbnail image 2
thumbnail image 1 thumbnail image 2
Czas przygotowania
0min
Czas całkowity
40min
porcja/porcje/porcji
20 porcja/porcje/porcji
Poziom
Łatwy
  • TM 21
opublikowany: 08/12/13
zmieniono dnia: 08/12/13

Składniki

dodatkowo:

  • 1 jajko do posmarowania ciasta
  • 40 g płatków migdałowych

ciasto:

  • szczypta soli
  • 2 jajka
  • 90 g masła
  • 550 g mąki pszennej typ 550
  • 90 g cukru

rozczyn:

  • 80 g mąki
  • 20 g świeżych drożdży
  • 1 łyżeczka cukru
  • 200 g mleka

nadzienie:

  • 600 g gotowej masy makowej
  • garść żurawiny
  • garść rodzynek
  • 5 suszonych moreli

Akcesoria, których potrzebujesz

  • Kopystka
    Kopystka kup teraz
  • Naczynie miksujące kompletne premium
    Naczynie miksujące kompletne premium kup teraz

Podziel się przepisem

Dzisiaj to przygotuję

Przygotowanie

  1. Do naczynia wkładamy masło i roztapiamy czas 2 min/ 80 stopni/ obr 2. Masło przelewamy do miseczki, naczynie płuczemy wodą. Następnie wlewamy mleko i podgrzewamy czas 1 min/ 60 stopni/ obr.2. Dodajemy pokruszone drożdże, łyżkę cukru i mąkę, mieszamy czas 10 sek, obr.3-4. Zostawiamy w naczyniu na 10 minut do wyrośniecia rozczynu.

    Nastepnie dodajemy składniki na ciasto : mąkę, cukier, rozpuszczone masło, jajka i sól i mieszamy czas 10 sek, obr.3, nastepnie wyrabiamy czas 2 min/ Interwał.

    Ciasto przekładamy do miski i zostawiamy w ciepłym miejscu do wyrośnięcia na 2 godziny.

    Do masy makowej dodajemy rodzynki, żurawinę i pokrojone na kawałeczki morele, mieszamy łyżką.

    Na wysypanej mąką stolnicę wykładamy ciasto i dzielimy na dwie części, każdą z części wałkujemy na owalny, prostokatny placek, smarujemy nadzieniem i zwijamy jak roladę, nastepnie nalezy przekroić rulon pośrodku wzdłuż, ale nie do końca,z powstałych pasków pleciemy warczocz. Tak przygotowane warkocze przekladamy na wyłożoną papierem blaszkę i zostawiamy jeszcze 1 godzinę do wyrośnięcia, smarujemy rozbełtanym jajkiem i posypujemy płatkami migdałowymi. Pieczemy w nagrzanym piekarniku do 180 stopni przez czas 30-40 minut do zarumienienia.

Porady

[[wysiwyg_imageupload:1917:]][[wysiwyg_imageupload:1916:]][[wysiwyg_imageupload:1915:]][[wysiwyg_imageupload:1914:]][[wysiwyg_imageupload:1913:]][[wysiwyg_imageupload:1912:]]

Model urządzenia Thermomix®

  • Appliance TM 21 image
    Przepis jest tworzony dla
    TM 21

Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.

Kategorie przepisów:

Wyślij do wydruku

Świąteczny warkocz makowy :-)

Wydrukuj:

Komentarze

Are you sure to delete this comment ?

INNI UŻYTKOWNICY POLUBILI PODOBNE PRZEPISY

Znajdź podobne: