- TM 31
Składniki
masa
- 400 g śmietanki 36%
- kilka szt maliny
do namaczania
- 70 g likieru pomarańczowego
- 130 g wody
biszkopt
- 6 jaj
- 150 g cukru
- 150 g mąki przesianej przez sito
- kilka kropli czerwonego barwnika
Akcesoria, których potrzebujesz
-
Motylek
-
Kopystka
-
Naczynie miksujące kompletne premium
Podziel się przepisem
Dzisiaj to przygotujęPrzygotowanie
* ostudzony biszkopt dzielimy na trzy - oczywiście możemy na dwa
* każdą warstwę dokładnie nasączamy
* pierwszą warstwę smarujemy kremem, przykrywamy drugą warstwą biszkoptu - ponownie smarujemy kremem i przykrywamy ostatnią warstwą biszkoptu -> całość pokrywamy masą śmietanową
* można udekorować dodatkowo różyczkami z masy
* odstawiamy do lodówki na kilka godzin
* ubijamy mocno schłodzoną śmietankę
* gdy już mamy ubitą śmietanę dodajemy naszą kolorową malinę i delikatnie mieszamy
* założyć motylek - do naczynia miksującego włożyć jajka i cukier - ubijać 5 min /37 st/obr 4
* następnie ubijać ponownie 3 min/obr 4
* dodać mąkę i mieszać 20s/obr 3
* zdjąć motylek
* ciasto przelać do tortownicy delikatnie uderzyć o blat, aby masa ułożyła się równomiernie w formie
- jeśli chcemy mieć kolorowy biszkopt, ale w esy floresy a nie cały w kolorze - dodać kilka sporych kropel barwnika spożywczego na środek tortownicy i patyczkiem wymieszać
- jeśli chcemy mieć cały biszkopt w kolorze - dodać podczas ostatniego etapu mieszania barwnik spożywczy
* piec 35-40 min - po tym czasie sprawdzić patyczkiem, powinien być suchy - jeśli nie należy jeszcze trochę podpiec (oczywiście do suchego patyczka)
* gorące ciasto wyjąć z piekarnika i z wysokości ok 50 cm upuścić tortownicę na podłogę lub energicznie uderzyć nią o blat - dzięki temu ciasto nie opadnie
* ciasto odstawić do ostygnięcia
tort
masa
biszkopt
Porady
do śmietany pod koniec ubijania można dodać śmietanfix
Model urządzenia Thermomix®
-
Przepis jest tworzony dla
TM 31
Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.
Komentarze
Are you sure to delete this comment ?