- TM 31
Składniki
masa serowa
- 275 g białego sera
- 2 żółtka
- 1 jajo kurze
- 100 g cukru pudru
- 1 opakowanie cukru waniliowego
- 1 łyżka miękkiego masła
- 1-2 łyżki śmietany
ciasto
- 300 g mąki
- 150 ml mleka
- 22 g świeżych drożdży
- 30 g cukru
- 40 g roztopionego masła
- 2 żółtka
- 1 opakowanie cukru waniliowego
- szczypta soli
Akcesoria, których potrzebujesz
-
Motylek
-
Kopystka
-
Naczynie miksujące kompletne premium
Podziel się przepisem
Dzisiaj to przygotujęPrzygotowanie
* wyrośnięte ciasto drożdżowe rozwałkowujemy nadając mu kształt prostokąta o grubości ok 5 mm
* na połowie ciasta rozsmarowujemy masę serową, składamy ciasto na pół, delikatnie przyciskamy i wyrównujemy
* zaczynając od krótszego boku tniemy ciasto w paski o szerokości ok 2 cm
* paski ciasta skręcamy kilkakrotnie i układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia
* odstawiamy na ok 15 min do ponownego wyrośnięcia
* smarujemy białkiem i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 st na 15 - 20 min
* do naczynia miksującego wkładamy drożdże, mleko, cukier i cukier waniliowy i podgrzewamy czas 2 min/temp 30 st/obr 2
* dodajemy resztę składników i wyrabiamy ciasto - czas 3 min/ poz "Ciasto"
* odstawiamy ciasto do wyrośnięcia
* nakładamy motylek - żółtka, jajo, masło, cukry i ucieramy na gładką masę czas 30-40 s/ obr 5-6 - ściągamy motylek
* dodajemy do tego twaróg i śmietanę - mieszamy czas ok 40 s/ obr 5-6
paluchy
ciasto drożdżowe
masa serowa
Porady
można równiez ciasto zawinąć w rulon i pokroić w paski - w ten sposób powstaną bułeczki
Model urządzenia Thermomix®
-
Przepis jest tworzony dla
TM 31
Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.
Komentarze
No ja mialam problem tez z masa prawie cala mi wyplynela nie wiem czy to wina sera jakies moze wskazowki?
Pyszne paluchy. Miałam problem przy ich formowaniu, ponieważ ser mi wypływał z ciasta. Byc może zależy to od sera, nie wiem.Nie poddałam się . Sera dałam 25 dkg i mi zostało. Efekt końcowy rewelacja. Polecam ten przepis.
Zrobiłem i bardzo pyszny. Polecam!