Składniki
Składniki na ciasto:
- 4 jajka
- 200 g cukru
- 1 cukier waniliowy
- 200 g mąki
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- szczypta soli
Składniki na krem:
- 500 g serka mascarpone
- 60 g cukru
- 100 g płatków migdałowych
- 100 g wiórek kokosowych
- 3 łyżki dżemu porzeczkowego
- 6 kulek rafaello
Akcesoria, których potrzebujesz
-
Kopystka
-
Naczynie miksujące kompletne premium
Podziel się przepisem
Dzisiaj to przygotujęPrzygotowanie
Biszkopt - do naczynia włożyc cukier i zmielić czas 10 sekund, obr.poz. Turbo. Nastepnie założyć motylek i włożyć jajka i ucierać czas 1 minuta, obr.poz.3, temp 45 stopni. Nastepnie temperaturę wyłaczyć i jeszcze ucierac przez 1 minutę, obr.poz.6.
Zdjąć motylek, dodać resztę składników i wymieszać czas. 20 sek, obr.poz.3.
Ciasto wyłożyć do natłuszczonej i wysypanej bułką tartą tortownicy (u mnie w kształcie serca) i piec 30 minut w temperaturze 200 stopni.
Krem - do naczynia wkładamy serek mascarpone, 50 g migdałów i 100 g wiórek kokosowych i miksujemy czas 1 minuta obr.3.
Biszkopt przestudzić, przekroić na pół wzdłuż.Biszkopt nasączyć esencją herbacianą wymieszaną z 3 łyżkami nalewki wisniowej lub innym alkoholem, psmarować dzemem porzeczkowym i wyłożyć 2/3 kremu, nastepnie przykryć drugim płatem biszkopta i zrobic na wierzchu małe dziurki nożem i nasączyć, wyłozyć resztę kremu rozsmarowując także po bokach. Wierzch ciasta posypac pozostałymi migdałami, każdą kulkę rafaello przekroić na pół i ułozyć na cieście. Schlodzic w lodówce.
Smacznego
Model urządzenia Thermomix®
-
Przepis jest tworzony dla
TM 21
Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.
Komentarze
Jaka tortownica????? Czy o średnicy 22cm bedzie dobra?
zakochana nieco zmodyfikowałam ale ten przepis wzięłam za wzór dziękuje
NIEPOKORNA
Eluniu zawsze do usług zrobisz Rodzince na niedzielny podwieczorek pozdrawiam serdecznie
Zapraszam do odwiedzenia mojego bloga http://kulinarneszalenstwamaniusi.blogspot.com/
Dziękuję
Oj, oj kusisz dziewczyno I jek mamy się odchudzać? Najpierw konkurs i Święta, teraz kulinarna twórczość nas ogarnęła A torcik i tak wypróbuję, bo uwielbiam to połączenie
____________
Mój blog kulinarny:
http://ziolowaszuflada.blogspot.com/
Grazynko jest pyszny. Polecam dziekuje za komentarz i pozdrawiam
Zapraszam do odwiedzenia mojego bloga http://kulinarneszalenstwamaniusi.blogspot.com/
Dziękuję
Marzenko jeżeli ten torcik smakuje tak jak wygląda ,to nie dziwię się, że szybko znikał z talerza Pozdrawiam serdecznie
Dziekuje Gabrysiu pozdrawiam
Zapraszam do odwiedzenia mojego bloga http://kulinarneszalenstwamaniusi.blogspot.com/
Dziękuję
Śliczny torcik Krzysia. Bardzo mi się podoba krem. Taki zupełnie łatwy i szybki do wykonania. Super!
GaBi
"Człowiek, który ciągle pędzi, może przegrać życie, bo w biegu nie ma czasu na myślenie"
Oj Aniu powiem Ci, że wyszedł pyszniutki i szybko zniknął z talerza ja uwielbiam migdały i kokosy i stąd bardzo lubię kulki rafaello polecam dziekuję za komentarz i pozdrawiam
Zapraszam do odwiedzenia mojego bloga http://kulinarneszalenstwamaniusi.blogspot.com/
Dziękuję
Migdały... kokos...oj o tej godzinie oglądać takie przepisy to niebezpieczne... ja już mam na niego smaka ;o) Pozdrawiam.
;o)
Are you sure to delete this comment ?