Czas przygotowania
0min
Czas całkowity
15min
porcja/porcje/porcji
30
kawałek/kawałki/kawałków
Poziom
--
- TM 6
opublikowany: 18/11/21
zmieniono dnia: 21/11/22
Składniki
Pierniczki dojrzewające ciasto
- 250 g masła, 82% tłuszczu
- 100 g cukru, trzcinowy
- 250 g miodu
- 3 łyżki przyprawy do pierników
- 4 jajka
- 600 g mąki, u mnie orkisz 1010
- 1 łyżeczki sody oczyszczonej
- 1 łyżeczki proszku do pieczenia
Akcesoria, których potrzebujesz
-
Motylek
-
Kopystka
-
Naczynie miksujące kompletne premium
Podziel się przepisem
Dzisiaj to przygotujęPrzygotowanie
- Ubić 4 jaja 20s/obr.6 - odlać ubite jajka do miseczki
- Dodać 250g masła
- Dodać 250g miodu (ja lubię delikatny np akacjowy)
- Dodać 3 łyżki przyprawy do pierników
- Dodać 100g cukru
- Pierniczki na początku są bardzo twarde, ale po kilku dniach są idealne Na zdrowie
- Podgrzewamy masę do 40°C /obr.2/ ok.2 min.
- Dodać 600g mąki ,
- dodać 1 łyżeczkę sody oczyszczonej
- dodać 1 łyżeczkę proszku do pieczenia
- wlać ubite wcześniej jaja
- przemieszać kopytką i ponownie ustawić "Ciasto" 1,5 min z pomocą kopystki
- Ciasto przełożyć do kamionki lub słoja na 3 do 6 tygodni
- Wałkować i wykrajać pierniczki
- Piec ok.15 min w temp. 180°C
Przygotowanie ciasta
Porady
Można dodać inna mąkę np. orkiszową lub pszenną razową
Model urządzenia Thermomix®
-
Przepis jest tworzony dla
TM 6
W przypadku gotowania (duszenia) w temperaturze 95°C i wyższej zamiast miarki TM6, należy zawsze używać koszyczka, ponieważ miarka TM6 szczelnie zamyka pokrywę. Koszyczek spoczywa luźno na górze naczynia, przepuszcza parę, a także zapobiega rozpryskiwaniu potrawy z naczynia miksującego.
Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.
Kategorie przepisów:
INNI UŻYTKOWNICY POLUBILI PODOBNE PRZEPISY
Znajdź podobne:
Komentarze