Czas przygotowania
0min
Czas całkowity
0min
porcja/porcje/porcji
1
butelka/butelki/butelek
Poziom
Łatwy
- TM 31
opublikowany: 04/11/15
zmieniono dnia: 25/11/15
Składniki
Składniki na pigwówkę
- 1000 g owoców pigwowca, oczyszczone z gniazd nasiennych
- 1000 g cukru
- 2 litry spirytusu nalwekowego
Akcesoria, których potrzebujesz
-
Kopystka
-
Naczynie miksujące kompletne premium
Podziel się przepisem
Dzisiaj to przygotujęPrzygotowanie
Umyte owoce oczyszczamy z gniazd nasiennych
- kroję pigwę na małe cząstki przy pomocy thermomix poz.5 czas 6 sekund (dzielę owoce na porcje po 1/2 kg w thermomix bo są bardzo twarde)
- w słoju zasypuję pokrojoną pigwę na przemian cukrem i ponownie owocami
- całość leżakuje 2 tygodnie w słoju przykrytym naturalną szmatką aż puści sok i wchłonie cukier
- słodko-kwaśną pulpę zalewam spirytusem nalewkowym w proporcjach 1/2 kg owoców : 1l spirytusu nalewkowego
- teraz wszystko czeka kolejne 4 tygodnie
- zlewam nalewkę korzystając z gęstego sitka
Oczyszczanie owoców pigwowca
Przygotowanie nalewki
Porady
Więcej zdjęć na blogu //alicjakwkrainie.blogspot.com/2015/10/nalewka-z-pigwy-czesc-2-pigwowiec-jest.html
Model urządzenia Thermomix®
-
Przepis jest tworzony dla
TM 31
Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.
INNI UŻYTKOWNICY POLUBILI PODOBNE PRZEPISY
Znajdź podobne:
Komentarze
To jest spirytus 60%. Możesz trochę zozcięczyć zwykły spirytus aby był delikatniejszy
co to jest spirytus nalewkowy
Are you sure to delete this comment ?