thumbnail image 1
thumbnail image 2
thumbnail image 1 thumbnail image 2
Czas przygotowania
0min
Czas całkowity
0min
porcja/porcje/porcji
1 butelka/butelki/butelek
Poziom
Łatwy

Składniki

Składniki na pigwówkę

  • 1000 g owoców pigwowca, oczyszczone z gniazd nasiennych
  • 1000 g cukru
  • 2 litry spirytusu nalwekowego

Akcesoria, których potrzebujesz

  • Kopystka
    Kopystka kup teraz
  • Naczynie miksujące kompletne premium
    Naczynie miksujące kompletne premium kup teraz

Podziel się przepisem

Dzisiaj to przygotuję

Przygotowanie

    Oczyszczanie owoców pigwowca
  1. Umyte owoce oczyszczamy z gniazd nasiennych

  2. Przygotowanie nalewki
    • kroję pigwę na małe cząstki przy pomocy thermomix poz.5 czas 6 sekund (dzielę owoce na porcje po 1/2 kg w thermomix bo są bardzo twarde)
    • w słoju zasypuję pokrojoną pigwę na przemian cukrem i ponownie owocami
    • całość leżakuje 2 tygodnie w słoju przykrytym naturalną szmatką aż puści sok i wchłonie cukier
    • słodko-kwaśną pulpę zalewam spirytusem nalewkowym w proporcjach 1/2 kg owoców : 1l spirytusu nalewkowego
    • teraz wszystko czeka kolejne 4 tygodnie
    • zlewam nalewkę korzystając z gęstego sitka

Porady

Więcej zdjęć na blogu //alicjakwkrainie.blogspot.com/2015/10/nalewka-z-pigwy-czesc-2-pigwowiec-jest.html

Model urządzenia Thermomix®

  • Appliance TM 31 image
    Przepis jest tworzony dla
    TM 31

Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.

Kategorie przepisów:

Wyślij do wydruku

Nalewka z pigwy

Wydrukuj:

Komentarze

Are you sure to delete this comment ?