thumbnail image 1
thumbnail image 1
Czas przygotowania
9h 0min
Czas całkowity
10h 0min
porcja/porcje/porcji
-- --
Poziom
Średni
  • TM 6
opublikowany: 16/11/21
zmieniono dnia: 16/11/21

Składniki

Chleb orkiszowo-żytni na zakwasie

  • 300 gramów mąki orkiszowej, typ 1050
  • 300 gramów mąki żytniej, pytlowa , typ 710
  • 300 gramów wody gazowanej
  • 300 gramów wody
  • 2 łyżki Zakwasu, lub raczej zaczynu
  • 1 łyżeczki miodu
  • 1 łyżki soli
  • 40 gramów Płatki owsiane
  • 40 gramów ziarna słonecznika
  • 40 gramów ziaren dyni
  • 1 łyżki babka płesznik

Akcesoria, których potrzebujesz

  • Kopystka
    Kopystka kup teraz
  • Naczynie miksujące kompletne premium
    Naczynie miksujące kompletne premium kup teraz

Podziel się przepisem

Dzisiaj to przygotuję

Przygotowanie

    Przygotowanie
  1. dodać 300g mąki orkiszowej
  2. dodać 300g mąki żytniej
  3. dodać zakwas
  4. dodać 1 łyżeczkę miodu
  5. dodać 1 łyżkę soli
  6. dodać 300g wody gazowanej
  7. dodać 300g wody
  8. Wymieszać przez 2min30s/poz.Ciasto"Ciasto"
  9. dodać 40g ziaren słonecznika
  10. dodać 40g ziaren dyni
  11. dodać 40g płatków owsianych
  12. dodać 1 łyżkę babki płesznik
  13. wymieszać wszystko przez kolejne 2min 30s/Ciasto"Ciasto"
  14. odłożyć 2 łyżki ciasta do słoika-będzie to zaczyn (zakwas na kolejny chleb) . Przechowywac go w lodówce nie dłużej niż 2 tygodnie
  15. ciasto przełozyć do formy chlebowej wyłożonej papierem do pieczenia- musi leżakować ok 8 godzin
  16. przed włożeniem do pieca pomalować wierzch ciasta oliwą z oliwek
  17. piec w temp 190°C przez 1 godz/termobieg
  18. po upieczeniu wyjąć chleb z formy na kratkę do ostudzenia

Porady

Zamiast mąki orkiszowej można użyć pszennej

Model urządzenia Thermomix®

  • Appliance TM 6 image
    Przepis jest tworzony dla
    TM 6
    W przypadku gotowania (duszenia) w temperaturze 95°C i wyższej zamiast miarki TM6, należy zawsze używać koszyczka, ponieważ miarka TM6 szczelnie zamyka pokrywę. Koszyczek spoczywa luźno na górze naczynia, przepuszcza parę, a także zapobiega rozpryskiwaniu potrawy z naczynia miksującego.

Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.

Kategorie przepisów:

Wyślij do wydruku

Chleb orkiszowo-żytni na zakwasie

Wydrukuj:

Komentarze