Czas przygotowania
3h 0min
Czas całkowity
3h 10min
porcja/porcje/porcji
30
porcja/porcje/porcji
Poziom
Łatwy
Składniki
Amoniaczki kruche ciasteczka
- 3 jajka
- 200 g cukru, np.trzcinowy
- 2 łyżeczki cukru waniliowego, wanilinowego 16g
- 150 g masła
- 500 g mąki pszennej
- 100 g śmietany kremówki, 30% tłuszczu
- 5 g amoniaku
Ciasto
Akcesoria, których potrzebujesz
-
Kopystka
-
Naczynie miksujące kompletne premium
Podziel się przepisem
Dzisiaj to przygotujęPrzygotowanie
- Jaja całe 3 szt ubić z 200g cukru i 2 łyzeczkami cukru waniliowego przy pomocy motylka; 2 min 30s/poz.4
- Zdjąć motylek, włożyć 150g masła i ucierać ok.1 min poz.5
- Dodać 100g śmietanki i 5 g amoniaku
- Dodać 500g mąki – ucierać ciasto poz."Ciasto" ok 3,5 min
- Wyłożyć ciasto przy pomocy szpatułki do miski – odłożyć je do lodówki na leżakownie ok.2-3 godz.
- wyłożyć ciasto na stolnicę, podsypać mąką i przegnieść je przygotowując do wałkowania; może trzeba będzie dodać trochę mąki, aby nie było zbyt miękkie
- Podsypując mąkę uwałkować placek na grubość 3-4 mm
- Powicinane przy pomocy foremek ciasteczka piec na wyłozonej blaszce papierem do pieczenia ok.10min w temp.190 °C
- Ciasteczka przechowywać w szczelnie zamkniętym słoiku. Bardzo długo posostają kruche
Wyrabianie ciasta na ciasteczka
Model urządzenia Thermomix®
-
Przepis jest tworzony dla
TM 6
W przypadku gotowania (duszenia) w temperaturze 95°C i wyższej zamiast miarki TM6, należy zawsze używać koszyczka, ponieważ miarka TM6 szczelnie zamyka pokrywę. Koszyczek spoczywa luźno na górze naczynia, przepuszcza parę, a także zapobiega rozpryskiwaniu potrawy z naczynia miksującego.
Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.
Kategorie przepisów:
INNI UŻYTKOWNICY POLUBILI PODOBNE PRZEPISY
Znajdź podobne:
Komentarze