Składniki
KRUSZONKA
- 110 g zimnego masła pokrojonego w kostkę
- 10 g cukru waniliowego wykonanego w TM
- skórka otarta z 1 cytryny
- 70 g cukru trzcinowego
- 150 g mąki krupczatki
CIASTO
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 kg nektarynek obranych, ze skórką
- 250 g mąki pszennej
- skórka otarta z 1/2 cytryny
- 150 g miękkiego masła lub margaryny
- 120 g cukru
- 2 łyżeczki ekstraktu waniliowego lub cukru waniliowego wykonanego w TM
- 4 jajka
Akcesoria, których potrzebujesz
-
Motylek
-
Kopystka
-
Naczynie miksujące kompletne premium
Podziel się przepisem
Dzisiaj to przygotujęPrzygotowanie
1.Wszystkie składniki kruszonki umieścić w "Blokada naczynia miksującego" i połączyć 5s. / obr.5
2.Przesypać do miseczki, schować do lodówki
1.Nektarynki przekroić na połówki, wyjąć pestki i pokroić na nierówne kawałki (mogą być plasterki)
2.Na pokrywie "Blokada naczynia miksującego" postawić miskę, odważyć mąkę, dodać proszek i skórkę cytrynową i wymieszać żeby składniki się połączyły
3.Do suchego "Blokada naczynia miksującego" wsypać cukier i zmielić na puder 12 s. / obr.10
4.Na noże założyć motylek, dodać masło i ucierać 2 min. / obr.2,5
5.Ustawić obroty w pozycji 2,5 i przez otwór w pokrywie dodawać kolejno jajka (każde co 30 s.), ekstrat z wanilii a po nim stopniowo mąkę z proszkiem z miseczki. Zdjąć motylek i jeśli na ściankach naczynia będzie niewymieszane ciasto, to kopystką zgarnąć do środka i wymieszać 10-15 s. / obr.5
6. Piekarnik nastawić na 180*C
7.Blaszkę ok. 28x40cm wyłożyć pergaminem do pieczenia lub wysmarować masłem i posypać bułką tartą; wylać na nią ciasto, wyrównać, Na wierzch ułożyć nektarynki i całość posypać obficie kruszonką.
8.Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec ok.35-40 minut.
KRUSZONKA
CIASTO
Porady
Ciasto pięknie wyrasta, jest wilgotne i nie wiem jak długo pozostaje świeże, bo rodzinka zjadła wszystko, gdy było jeszcze lekko ciepłe
Model urządzenia Thermomix®
-
Przepis jest tworzony dla
TM 31
Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.
Komentarze
Zamieniłam nektarynki na śliwki - też bardzo dobre.Z braku mąki krupczatki zużyłam 100 gr mąki pszennej i 50 gr mąki kukurydzianej- przez to kruszonka była bardzo chrupiąca
Ilonko, bardzo się cieszę, że ciasto tak Wam przypadło do gustu U nas też często jest pieczone i nie tylko z nektarynkami, ostatnio było z gruszkami Też pyszne
____________
Mój blog kulinarny:
http://ziolowaszuflada.blogspot.com/
dzisiaj zrobiłam kolejny raz ledwo wyciągniety z piekarnika a już 1/3 brak pychota polecam
Kolejne pyszne ciacho do wypróbowania będzie na niedzielę
Ale pysznie wyglada zrobię w wekend. Napewno jest rewelacyjne w smaku
ciasto upieczone i prawie już zjedzone musiałam schować żeby na niedziele było coś do kawki polecam bardzo dobre
Wyglada smakowicie, kochanie, dodane do wypròbowania Buziaki
Zycie jest po to by tanczyc !!! Mozna na parkiecie i ... w kuchni
Elu, ale mi narobiłaś smaka z samego ranka, może mi się uda jeszcze jutro upiec i poczęstować moich gości.
Eluniu ciasto wyglada pysznie do wyprobowania
Zapraszam do odwiedzenia mojego bloga http://kulinarneszalenstwamaniusi.blogspot.com/
Dziękuję
Owoce kładłam bezpośrednio na cieście, bez obsypywania w mące Jutro piekę koleny raz bo rodzinka się domaga
____________
Mój blog kulinarny:
http://ziolowaszuflada.blogspot.com/
Are you sure to delete this comment ?