thumbnail image 1
thumbnail image 2
thumbnail image 3
thumbnail image 1 thumbnail image 2 thumbnail image 3
Czas przygotowania
50min
Czas całkowity
1h 25min
porcja/porcje/porcji
16 kawałek/kawałki/kawałków
Poziom
Łatwy
  • TM 31
opublikowany: 23/08/13
zmieniono dnia: 23/08/13

Składniki

KRUSZONKA

  • 110 g zimnego masła pokrojonego w kostkę
  • 10 g cukru waniliowego wykonanego w TM
  • skórka otarta z 1 cytryny
  • 70 g cukru trzcinowego
  • 150 g mąki krupczatki

CIASTO

  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 kg nektarynek obranych, ze skórką
  • 250 g mąki pszennej
  • skórka otarta z 1/2 cytryny
  • 150 g miękkiego masła lub margaryny
  • 120 g cukru
  • 2 łyżeczki ekstraktu waniliowego lub cukru waniliowego wykonanego w TM
  • 4 jajka

Akcesoria, których potrzebujesz

  • Motylek
    Motylek kup teraz
  • Kopystka
    Kopystka kup teraz
  • Naczynie miksujące kompletne premium
    Naczynie miksujące kompletne premium kup teraz

Podziel się przepisem

Dzisiaj to przygotuję

Przygotowanie

    KRUSZONKA
  1. 1.Wszystkie składniki kruszonki umieścić w Blokada naczynia miksującego"Blokada naczynia miksującego" i połączyć 5s. / obr.5

    2.Przesypać do miseczki, schować do lodówki

  2. CIASTO
  3. 1.Nektarynki przekroić na połówki, wyjąć pestki i pokroić na nierówne kawałki (mogą być plasterki)

    2.Na pokrywie Blokada naczynia miksującego"Blokada naczynia miksującego" postawić miskę, odważyć mąkę, dodać proszek i skórkę cytrynową i wymieszać żeby składniki się połączyły

    3.Do suchego Blokada naczynia miksującego"Blokada naczynia miksującego"  wsypać cukier i zmielić na puder 12 s. / obr.10

    4.Na noże założyć motylek, dodać masło i ucierać 2 min. / obr.2,5

    5.Ustawić obroty w pozycji 2,5 i przez otwór w pokrywie dodawać kolejno jajka (każde co 30 s.), ekstrat z wanilii a po nim stopniowo mąkę z proszkiem z miseczki.  Zdjąć motylek i jeśli na ściankach naczynia będzie niewymieszane ciasto, to kopystką zgarnąć do środka i wymieszać 10-15 s. / obr.5

    6. Piekarnik nastawić na 180*C

    7.Blaszkę ok. 28x40cm wyłożyć pergaminem do pieczenia lub wysmarować masłem i posypać bułką tartą; wylać na nią ciasto, wyrównać, Na wierzch ułożyć nektarynki i całość posypać obficie kruszonką.

    8.Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec ok.35-40 minut.

     

Porady

Ciasto pięknie wyrasta, jest wilgotne i nie wiem jak długo pozostaje świeże, bo rodzinka zjadła wszystko, gdy było jeszcze lekko ciepłe tmrc_emoticons.) 

Model urządzenia Thermomix®

  • Appliance TM 31 image
    Przepis jest tworzony dla
    TM 31

Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.

Kategorie przepisów:

Wyślij do wydruku

NEKTARYNKI z cytrynową kruszonką

Wydrukuj:

Komentarze