Składniki
ciasto
- 2 słodkie pomarańcze (najlepiej o cienkiej skórce)
- 6 jajek
- 200 gramów cukru pudru
- 250 gramów mielonych migdałów - gotowych lub zmielonych w TM 1m/10
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia, ( lub bezglutenowego proszku do pieczenia)
lukier pomarańczowy
- 200 gramów cukru pudru
- 1 łyżka goracej wody
- 3-4 łyżki soku z pomarańczy
- skórka otarta z 1/2 pomarańczy
kandyzowane plasterki pomarańczy
- 1 pomarancza, skòrka
- 1 i 1/2 szklanki wody
- 1 szklanka cukru pudru
Akcesoria, których potrzebujesz
-
Kopystka
-
Naczynie miksujące kompletne premium
Podziel się przepisem
Dzisiaj to przygotujęPrzygotowanie
Pomarańcze pokroić na 5 mm plasterki. Do szerokiego garnka wsypać cukier, wlać wodę. Zagotować, mieszając, do rozpuszczenia się cukru. Wrzucić plasterki pomarańczy i gotować na średnim ogniu. Podczas gotowania odwracać plasterki. Gotować przez 1 godzinę - lub trochę dłużej - pomarańcze powinny zrobić się szkliste, a z wody i cukru powinien powstać gęsty, kleisty syrop . Gotowe plasterki wyjąć na papier do pieczenia. Można je zrobić kilka dni wcześniej i trzymać w zamkniętym słoiczku, w lodówce.
Wilgotne i ciężkie ciasto, o intensywnie pomarańczowym smaku i zapachu. To ciasto nie zawiera tłuszczu, a wilgoć zawdzięcza pomarańczom, które najpierw gotuje się razem ze skórką, a potem miksuje z resztą składników. Za mąkę robią tu mielone migdały, które nadają ciastu delikatnego orzechowego aromatu. Ciasto nadaje się dla osób na diecie bezglutenowej jeśli zamiast zwykłego proszku do pieczenia użyjemy proszku bezglutenowego. Na przepis trafiiłam w sieci szukając pomysłu na nadmiar pomarańczy - pochodzi z australijskiego programu kulinarnego FOOD SAFARI. Mój osobisty dodatek to lukier pomarańczowy i kandyzowane plasterki pomarańczy do dekoracji - w oryginalnej recepturze ciasto posypuje się tylko cukrem pudrem.
WERSJA DLA CIERPLIWYCH
Dwie słodkie pomarańcze ( muszą być słodkie bo jeśli użyjemy kwaśnych ciasto będzie kwaśne i gorzkawe w smaku) dokładnie myjemy i umieszczamy w garnku z wodą tak aby były całkiem zakryte. Gotujemy . 2 godziny, po 30 minutach należy wymienić w garnku wodę - tak pozbywamy się goryczki. Czynnośc można powtórzyć 2 krotnie.
Po ugotowaniu pomarańcze wystudzić, przekroić na ćwiartki i usunąć ewentualne pestki.
Pomarańcze tak jak kandyzowane plasterki można przygotować dzień wcześniej.
WERSJA DLA NIECIERPLIWYCH
Pomarańcze umyć, umieścić w szklanej misce i zalać wodą tak aby były zakryte. Miskę nakryć talerzem i umieścić w mikrofalowce. Nastawić maksymalną moc 750W i gotować 15 minut, po tym czasie wymienić wodę i powtórzyć czynności jeszcze raz.
Dalej postępować jak przy tradycyjnym gotowaniu.
PIEKARNIK NASTAWIĆ NA 180 STOPNI
Jajka rozbić i wlać do naczynia miksującego ( białka i żółtka razem), dodać cukier i ucierać 30 sek./ obr. 8
Dodać mielone migdały, proszek do pieczenia oraz wcześniej ugotowane pomarańcze i miksować ok 1 min. 30 sek./ obr 8
Składniki zmiksować do połączenia, dobrze, by małe cząstki skórek były widoczne.
Ciasto wylać do tortownicy 24 cm, wyłozonej na spodzie i po bokach papierem do pieczenia.
Piec ok 50-60 minut, , w zależności od piekarnika, do tzw. suchego patyczka. Po 30 minutach sprawdzić, czy ciasto się zbyt szybko nie rumieni. Jeśli tak się zdarzy, przykryć je folią aluminiową na kolejne 30 minut.
Z cukru, gorącej wody, otartej skórki i soku pomarańczowego ukręcić gęsty lukier. Pokryć nim jeszcze ciepłe ciasto.
Udekować kandyzowanymi plasterkami pomarańczy.
kandyzowane plasterki pomarańczy
ciasto
lukru pomarańczowego
Model urządzenia Thermomix®
-
Przepis jest tworzony dla
TM 31
Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.
Komentarze
przepis fajny - miałam zbędne pomarańcze i czegoś słodkiego szukałam aby wykorzystać te owoce i masz znalazłam ciekawy i po upieczeniu smaczny placuszek polecam