Czas przygotowania
0min
Czas całkowity
0min
porcja/porcje/porcji
--
--
Poziom
--
- TM 31
opublikowany: 20/01/11
zmieniono dnia: 29/11/11
Składniki
- 300 g mąki
- 6 żółtek
- 2 łyżki śmietany
- płaska łyżka masła
- łyżka cukru pudru
- 1 łyżka spirytusu
- szczypta soli
Akcesoria, których potrzebujesz
-
Kopystka
-
Naczynie miksujące kompletne premium
Podziel się przepisem
Dzisiaj to przygotujęPrzygotowanie
1.Wszystkie składniki umieścić w naczyniu miksujacym i wyrabiać 3-4 min "Ciasto"
2. wałkować ciasto bardzo cieńko i wycinać faworki
3. smarzyć w głębokim tłuszczu
Uwaga: jeśli ciasyo wydaje się za twarde - dodać żółtko
Model urządzenia Thermomix®
-
Przepis jest tworzony dla
TM 31
Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.
INNI UŻYTKOWNICY POLUBILI PODOBNE PRZEPISY
Znajdź podobne:
Komentarze
Pierwszy raz zrobiłamfaworki z przepisowni ... niestety tonie są te faworki które jadło sie w czasach gdy robiła je moja babcia a były to lata 70- siate.
Podam składniki mojej babci:
20 dkg mąki przennej
3 żółtka
szczypta soli
3-4 łyżki stołowe gęstej śmietany
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżka spirytusu
Faworki z tego przepisu sa puszyste chrupkie .
Jaby ktoś był chętny spróbować ten przepis polecam.
Oczywisćie można to ciasto wyrobic w TM5 oraz pozostałych modelach na interwale ok 4 minut .
Pozdrawoam
Jak dla mnie za mało śmietany- ciasto się nie skleiło, mimo że dodałam więcej żółtek. Musiałam dogniatać je , dodając ok. 80g śmietany.
Proszę mi wierzyć , śmietana to świetny sposób ale powoduje że faworki są później lekko gumowate, żółtko daje lepszy efekt, proszę również pamiętać że mąka mące nie równa a i żółtka różnych wymiarów niestety bywają ,Ja t faworki już tyle lat robię że wiem jak powinno ciasto wyglądać
Gonia-68
Faworki wyszły dobre, jednak niestety z dwoma łyżkami śmietany ciasto się nie zbiło, a przypominało raczej bułkę tartą. Musiałam dodać całą śmietanę (180 g), żeby ciasto się zbiło i nadawało do rozwałkowania.
Faworki wyszły wysmienite , palce lizac !!!
Dodałabym tylko , że ciasto trzeba naprawdę extra cienko rozwałkowac
Pozdrawiam