Składniki
- 100 g cukru
- ćwiartka łyżeczki soli
- 80 g masła
- 1 jajko kurze
- 600 g mąki pszennej
- 30 g świeżych drożdży
- 300 g mleka
- 300 g gotowej masy makowej
- 50 g szklanki płatków migdałów
- 2 g łyżeczki skórki pomarańczowej kandyzowanej
- 1 jajko do posmarowania
Akcesoria, których potrzebujesz
-
Kopystka
-
Naczynie miksujące kompletne premium
Podziel się przepisem
Dzisiaj to przygotujęPrzygotowanie
Do naczynia wlac mleko i włożyć masło, podgrzać czas 1 min/ 37 st, obr.2. Następnie dodać jajko, 100 g cukru, sól, drożdże i mąkę i wyrobić ciasto czas 1 min/ Interwał.
Ciasto przełozyć do miski i przykryć ściereczką, odstawić do wyrośnięcia na 2 godziny.
Masę makową wymieszać kopystką ze skórką pomarańczową i płatkami migdałowymi.
Po dwóch godzinach ciasto przełozyć na podsypaną mąką stolnicę, podzielić na 2 części, jedną rozwałkować na cieńki placek owalny, posmarować połową masy, zawinąć jak roladkę, pokroić na kawałki - z jednej porcji wychodzi 14-16 części. Bułeczki układać na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia przekrojoną stroną do dołu i lekko spłaszczyć dłonią, posmarować rozbełtanym jajkiem. Tak samo zrobić z drugą porcją ciasta.
Z podanych składników wychodzi 28-32 bułeczki.
Bułeczki pieczemy w 190 stopniach w nagrzanych piekarniku przez 25 minut.
Smacznego
Model urządzenia Thermomix®
-
Przepis jest tworzony dla
TM 21
Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.
Komentarze
Dziękuję bardzo za przepis wyszły pyszne
bardzo fajne i smaczne
SetEmi
Bardzo dobre ciasto - elastyczne, plastyczne. Farszu dałam więcej, nie używałam dodatkowej skórki pomarańczowej. Objedliśmy się jeszcze ciepłymi drożdżówkami i teraz pękamy
Bardzo sie ciesze Haniu ze smakowaly i dziekuje za komentarz. A mroze juz upieczone pozdrawiam
Zapraszam do odwiedzenia mojego bloga http://kulinarneszalenstwamaniusi.blogspot.com/
Dziękuję
Hania z Łodzi:
Co kto dobrze umie, tego mu nikt nie odbierze.
Marzenko bułeczki zrobione ,ocenione i zjedzone. Jak mówią moi panowie "ktoś mi zjadł"Są przepyszne i często będą gościć na moim stole.Dziękuję za przepis
Hania z Łodzi:
Co kto dobrze umie, tego mu nikt nie odbierze.
Dziękuję Moniczko my już połowę zjedliśmy a drugą połowę zamroziłam dla rodziców na spróbowanie dziekuję za komentarz i pozdrawiam
Zapraszam do odwiedzenia mojego bloga http://kulinarneszalenstwamaniusi.blogspot.com/
Dziękuję
" alt= src="http://www.przepisownia.pl/sites/all/modules/contrib/smileys/packs/Roving/love.png" width=19 height=19> Drożdżóweczki powędrowały do kolejki oczekujących na wypróbowanie " alt= src="http://www.przepisownia.pl/sites/all/modules/contrib/smileys/packs/Roving/love.png" width=19 height=19>