thumbnail image 1
thumbnail image 1
Czas przygotowania
1h 20min
Czas całkowity
2h 10min
porcja/porcje/porcji
0 porcja/porcje/porcji
Poziom
Średni

Składniki

DO POSYPANIA BLACHY

  • mąka migdałowa lub jaglana

PROSTOKĄTNA FORMA DO CIASTA (OK.29 X 36 cm)

CIASTO

  • 100 g migdałów w słupkach (lub całych)
  • 150 g cukru trzcinowego (lub 80 g ksylitolu)
  • 8 jaj
  • 200 g masła (w temp. pokojowej)
  • 2 płaskie łyżeczki sody
  • 300 g suchego maku
  • 600 g jabłek (bez gniazd nasiennych, pokrojonych na kawałki, bez skóry)

DO POSYPANIA

  • wiórki kokosowe lub słupki migdałowe

POLEWA CZEKOLADOWA

  • 100 g gorzkiej czekolady (np.Lindt 70%)
  • 80 g mleka kokosowego (np. z puszki)

Akcesoria, których potrzebujesz

  • Motylek
    Motylek kup teraz
  • Kopystka
    Kopystka kup teraz
  • Naczynie miksujące kompletne premium
    Naczynie miksujące kompletne premium kup teraz

Podziel się przepisem

Dzisiaj to przygotuję

Przygotowanie

  1. 1. rozgrzać piekarnik - temp. 190st

    2. tylko spód formy do ciasta posmarować masłem i posypać mąką migdałową lub jaglaną (odstawić)

    3. do naczynia miksującego wsypać migdały, nałożyć miarkę, zemleć na mąkę 10s/obr.10, odstawić do innego naczynia

    4. do naczynia miksującego wsypać mak, nałożyć miarkę, zemleć 30s/obr.10, przełożyć do wcześniej zrobionej mąki midałowej

    5. do naczynia miksującego wsypć cukier, nałożyć miarkę zemleć na puder 10s/obr. 10, dodać masło i same żółtka (białka odstawić do innego naczynia) , ucierać 2min/obr.5

    6. dodać jabłka, ucierać 15s/obr.4

    7. dodać zmielony mak, mąkę migdałową i sodę, wymieszać 1min/obr.4, masę przełożyć do innego naczynia

    8. umyć Thermomix (1litr ciepłej wody, kropla płynu do mycia naczyć, nałożyć miarkę, zmiksować 10 sek/obr8-10), opłukać i osuszyć naczynie miksujące

    9. nałożyć motylek, wlać białka, dodać szczyptę soli, nałożyć miarkę, ubić pianę 4min/37st/obr.4

    10. białka przełożyć do wcześniej zrobionej masy, wszystko delikatnie wymieszać silikonową łopatką

    11. gotową masę przelać do wcześniej przygotowanej formy do pieczenia ciast,

    12. na 2 stopniu od dołu piekarnika włożyć ruszt, na nim postawić formę z ciastem, piec w temp. 190st przez 45-50 min
  2. Gdy już ciasto jest upieczone i ostygło można przygotować POLEWĘ CZEKOLADOWĄ.

    Do naczynia miksującego włożyć połamaną czekoladę, i dodać mleko kokosowe, nałożyć miarkę podgrzewać 5min/temp.80st/obr.1

    Polewę rozsmarować na cieście. Posypać wiórkami kokosowymi lub lekko prażonymi słupkami migdałów.

    Jeżeli polewa jest mało plastyczna mozna dodać 2 łyżki wody

Porady

CIASTO BEZ LAKTOZY ,BEZ NABIAŁU: zamiast masła można dodać 125g oleju

Model urządzenia Thermomix®

  • Appliance TM 5 image
    Przepis jest tworzony dla
    TM 5
    Jeżeli używasz miarki TM6 w swoim urządzeniu TM5:
    W przypadku gotowania (duszenia) w temperaturze 95°C i wyższej zamiast miarki TM6, należy zawsze używać koszyczka, ponieważ miarka TM6 szczelnie zamyka pokrywę. Koszyczek spoczywa luźno na górze naczynia, przepuszcza parę, a także zapobiega rozpryskiwaniu potrawy z naczynia miksującego.
    Uwaga! Naczynie miksujące TM5 ma większą pojemność niż TM31 (pojemność 2,2 litra zamiast 2 litrów naczynia TM31). Ze względów bezpieczeństwa nie można korzystać z przepisów na Thermomix TM5 do gotowania w modelu TM31 bez dostosowania ilości składników. Ryzyko oparzenia pryskającymi gorącymi płynami: Nie przekraczać maksymalnej ilości i przestrzegać oznaczeń poziomu w naczyniu miksującym!

Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.

Kategorie przepisów:

Wyślij do wydruku

BEZGLUTENOWY MAKOWIEC Z JABŁKAMI

Wydrukuj:

Komentarze

INNI UŻYTKOWNICY POLUBILI PODOBNE PRZEPISY

Znajdź podobne: