- TM 5
Składniki
SKŁADNIKI
- 800 g mleka kokosowego bez konserwantów (2 puszki)
- 1 szczypta soli, opcjonalnie
- 1 laska wanilii, opcjonalnie
- 100 g gorzkiej czekolady 70-85%, np. Lindt
- 4-6 żółtek
- 120-140 g cukru trzcinowego, (lub 90g xylitolu)
Akcesoria, których potrzebujesz
-
Kopystka
-
Naczynie miksujące kompletne premium
Podziel się przepisem
Dzisiaj to przygotujęPrzygotowanie
1. do naczynia miksującego włożyć połamaną tabliczkę czekolady, rozdrobnić 5s/obr.5, jeżeli będą zbyt duże kawałki wydłużyć czas miksowania np. 3s/or. 6, czekoladę przełożyć do innego naczynia
2. przekroić laskę wanilii wzdłuż na pół i wyskrobać ziarenka, całość włożyć do naczynia miksującego
3. dodać mleko kokosowe, cukier, żółtka, sól, gotować 8min/90st/obr.2
4. usunąć laskę wanilii
5. masę przelać do foremek do zamrażania, do wysokości max. 4 cm, całkowicie ostudzić
6. do ostudzonej masy dodać rozdrobioną czekoladę, delikatnie wymieszać, przykryć folią spożywczą i włożyć do zamrażalnika na ok 8-10 godz.
7. zamrożoną masę wyjąć z zamrażalnika i odstawić na 10 min, pokroić na kawałki ok. 4x4cm, połowę porcji włożyć do naczynia miksującego, zmiksować 15s/obr.6, następnie wymieszać przy pomocy kopystki 10s/obr.4
8. formować gałki lodów, podawać bezpośrednio po przygotowaniu
Model urządzenia Thermomix®
-
Przepis jest tworzony dla
TM 5
Jeżeli używasz miarki TM6 w swoim urządzeniu TM5:
W przypadku gotowania (duszenia) w temperaturze 95°C i wyższej zamiast miarki TM6, należy zawsze używać koszyczka, ponieważ miarka TM6 szczelnie zamyka pokrywę. Koszyczek spoczywa luźno na górze naczynia, przepuszcza parę, a także zapobiega rozpryskiwaniu potrawy z naczynia miksującego.Uwaga! Naczynie miksujące TM5 ma większą pojemność niż TM31 (pojemność 2,2 litra zamiast 2 litrów naczynia TM31). Ze względów bezpieczeństwa nie można korzystać z przepisów na Thermomix TM5 do gotowania w modelu TM31 bez dostosowania ilości składników. Ryzyko oparzenia pryskającymi gorącymi płynami: Nie przekraczać maksymalnej ilości i przestrzegać oznaczeń poziomu w naczyniu miksującym!
Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.
Komentarze
Smak masy boski, mogłabym zjeść bez zamrażania. Czekolada w podanej ilości zgubiła smak kokosa, masa zrobiła się wiórowata i niepotrzebnie bardziej kaloryczna, ale to moje osobiste doznania smakowe. Będę próbowała z mniejszą ilością czekolady.
Robiłam dwa razy lody są pyszne goście zachwyceni i zaskoczeni, że można zrobić takie dobre domowe lody. No i córeczka która jest uczulona na białko mleka krowiego też mogła je zjeść co cieszy mnie podwójnie POLECAM!
Uwaga dla bezglutenowców - czekolada Lindt może zawierać gluten
Cieszę się, że są smakosze mleka kokosowego, poza tym to alternatywa dla mleka krowiego, które często wywołuje alergie. Pozdrawiam ASIA MORAWSKA
To również przepis dla mnie .Dziękuję Polecam !
Ależ to przepis dla mnie! Już nie pamiętam kiedy jadłam lody inne niż sorbety! Biegnę dzisiaj po mleko kokosowe i robię! Dziękuję za przepis