- TM 6
- TM 5
- TM 31
- TM 21
Składniki
Ciasto drożdżowe z owocami sezonowymi i kruszonką
- Kruszonka:
- 100 g masła
- 100 g cukru
- 170 g mąki pszennej
- Ciasto:
- 230 g mleka
- 100 g margaryny, Kasia, Palma
- 230 g cukru
- 5 żółtek
- 50 g drożdży
- 600 g mąki, pszennej
- 1 szczypty soli
Owoce sezonowe
- 1000 gramów Śliwki, rabarbar, Można dodać owoce zamrożone
Akcesoria, których potrzebujesz
-
Kopystka
-
Naczynie miksujące kompletne premium
Podziel się przepisem
Dzisiaj to przygotujęPrzygotowanie
- Kruszonka:
Do naczynia miksującego włożyć wszystkie składniki na kruszonkę, wymieszać 10 s/obr. 6, przełożyć do innego naczynia i wystawić do lodówki.
Ciasto:
Do naczynia miksującego wlać mleko, dodać cukier i drożdże, założyć miarkę, wymieszać 2,5 min/37ºC/obr. 1
Dodać mąkę, żółtka i pokrojoną w kostkę miękką margarynę, sól, wyrobić 2min/ "Blokada naczynia miksującego" / "Ciasto" . Ciasto przełożyć do dużej miski. Odstawić przykryte folią lub lnianą ściereczką w cieple miejsce do wyrośnięcia na ok. 1,5 do 2 godzin. Może to być miejsce przy kaloryferze, jak jest zimno lub piekarnik nastawiony na 50 st. C z tylko włączoną lampką. Ciasto musi podwoić objętość. Piekarnik rozgrzać do 180 st. C. Blachę natłuścić margaryną lub olejem.
Ciasto wyłożyć na natłuszczoną blachę do pieczenia (25x35 cm), wyłożyć sezonowe owoce, posypać kruszonką. Wstawić do piekarnika i piec 30 - 35 min. (bez termoobiegu, grzałka góra-dół)
Porady
Owoce rozdrobnione w zależności od gatunku lub upodobań kłaść bezpośrednio na ciasto. Jeśli śliwki są bardzo duże, kroimy na cztery. (jeśli mamy np. mrożone śliwki, to można kłaść bez rozmrażania) Wyjątek stanowi rabarbar, który trzeba obrać, obciąć końcówki, pokroić na 1-2cm kawałki. Zasypać cukrem. Odstawić na 2 godz. Odlać syrop i układać na ciasto. Opcjonalnie podczas końcowego wyrabiania ciasta można dodać sporą garść rodzynek. Spróbować ostudzić przed pochłonięciem 😁 Niebiańsko dobre z samym mlekiem...
Model urządzenia Thermomix®
-
Przepis jest tworzony dla
TM 6
W przypadku gotowania (duszenia) w temperaturze 95°C i wyższej zamiast miarki TM6, należy zawsze używać koszyczka, ponieważ miarka TM6 szczelnie zamyka pokrywę. Koszyczek spoczywa luźno na górze naczynia, przepuszcza parę, a także zapobiega rozpryskiwaniu potrawy z naczynia miksującego. -
Przepis jest tworzony dla
TM 5
Jeżeli używasz miarki TM6 w swoim urządzeniu TM5:
W przypadku gotowania (duszenia) w temperaturze 95°C i wyższej zamiast miarki TM6, należy zawsze używać koszyczka, ponieważ miarka TM6 szczelnie zamyka pokrywę. Koszyczek spoczywa luźno na górze naczynia, przepuszcza parę, a także zapobiega rozpryskiwaniu potrawy z naczynia miksującego.Uwaga! Naczynie miksujące TM5 ma większą pojemność niż TM31 (pojemność 2,2 litra zamiast 2 litrów naczynia TM31). Ze względów bezpieczeństwa nie można korzystać z przepisów na Thermomix TM5 do gotowania w modelu TM31 bez dostosowania ilości składników. Ryzyko oparzenia pryskającymi gorącymi płynami: Nie przekraczać maksymalnej ilości i przestrzegać oznaczeń poziomu w naczyniu miksującym!
-
Przepis jest tworzony dla
TM 31
-
Przepis jest tworzony dla
TM 21
Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.
Komentarze
Are you sure to delete this comment ?