thumbnail image 1
thumbnail image 1
Czas przygotowania
15min
Czas całkowity
15min
porcja/porcje/porcji
1 słoik/słoiki/słoików
Poziom
Średni

Składniki

Smalec Wege z czerwonej fasoli z suszoną śliwką

  • 1 puszki czerwonej fasoli, odsączonej (30 ml zalewy pozostawić) .
  • 1 cebula, przekrojona na 4 części
  • 1 ząbki czosnku
  • 1 jabłko, kwaśne, obrane, pozbawione gniazda nasiennego, pokrojone na ćwiartki

  • 6 śliwek suszonych, bez pestek
  • 1 łyżki majeranku
  • 3 łyżeczki sosu sojowego
  • 1 łyżeczki octu winnego
  • 1 łyżeczki papryki wędzonej, mielonej, słodkiej
  • 1 łyżeczki cząbru, suszonego
  • 3 liście laurowe
  • 2 kulki ziela angielskiego
  • 2 kulki jałowca
  • 1 goździk
  • sól, pieprz do smaku
  • 50 g oleju

Akcesoria, których potrzebujesz

  • Kopystka
    Kopystka
    kup teraz
  • Naczynie miksujące kompletne premium
    Naczynie miksujące kompletne premium
    kup teraz

Podziel się przepisem

Dzisiaj to przygotuję

Przygotowanie

  1. Cebulę, jabłko, czosnek i śliwki włóż do Blokada naczynia miksującego"Blokada naczynia miksującego" . Dodaj olej. Załóż miarę. Rozdrabniaj przez 5s/obr.5. Zgarnij kopystką na dno naczynia i duś 8 min. /120°C/obr. 1. Przełóż do miseczki i odstaw. Usuń liść laurowy, kulki i goździk. Do Blokada naczynia miksującego"Blokada naczynia miksującego" włóż fasolę, dodaj 30 ml zalewy pozostawionej z odsączenia, sos sojowy oraz wszystkie pozostałe przyprawy. Miksuj przez 1 min. /obr. 5 - zwiększając stopniowo do 10. Dodaj zawartość miseczki. Mieszaj przez 2/s. /Obroty wsteczne"Obroty wsteczne" /obr. 3. Przelóż do naczynia i wstaw do lodówki.

Porady

Najlepszy po schlodzeniu minimum 30 min. Przechowuj w lodówce, do 7 dni (jeśli dasz radę, bo nieziemsko dobry)

Model urządzenia Thermomix®

  • Appliance TM 6 image
    Przepis jest tworzony dla
    TM 6
    W przypadku gotowania (duszenia) w temperaturze 95°C i wyższej zamiast miarki TM6, należy zawsze używać koszyczka, ponieważ miarka TM6 szczelnie zamyka pokrywę. Koszyczek spoczywa luźno na górze naczynia, przepuszcza parę, a także zapobiega rozpryskiwaniu potrawy z naczynia miksującego.
  • Appliance TM 5 image
    Przepis jest tworzony dla
    TM 5
    Jeżeli używasz miarki TM6 w swoim urządzeniu TM5:
    W przypadku gotowania (duszenia) w temperaturze 95°C i wyższej zamiast miarki TM6, należy zawsze używać koszyczka, ponieważ miarka TM6 szczelnie zamyka pokrywę. Koszyczek spoczywa luźno na górze naczynia, przepuszcza parę, a także zapobiega rozpryskiwaniu potrawy z naczynia miksującego.
    Uwaga! Naczynie miksujące TM5 ma większą pojemność niż TM31 (pojemność 2,2 litra zamiast 2 litrów naczynia TM31). Ze względów bezpieczeństwa nie można korzystać z przepisów na Thermomix TM5 do gotowania w modelu TM31 bez dostosowania ilości składników. Ryzyko oparzenia pryskającymi gorącymi płynami: Nie przekraczać maksymalnej ilości i przestrzegać oznaczeń poziomu w naczyniu miksującym!

  • Appliance TM 31 image
    Przepis jest tworzony dla
    TM 31

Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.

Kategorie przepisów:

Wyślij do wydruku

Smalec Wege z czerwonej fasoli z suszoną śliwką

Wydrukuj:

Komentarze

Are you sure to delete this comment ?

INNI UŻYTKOWNICY POLUBILI PODOBNE PRZEPISY