



Czas przygotowania
2min
Czas całkowity
2min
porcja/porcje/porcji
1
porcja/porcje/porcji
Poziom
Łatwy
- TM 6
- TM 5
- TM 31
- TM 21
opublikowany: 11/06/20
zmieniono dnia: 11/06/20
Składniki
Majonez miodowy
- 1 całe jajko
- 2 płaskie łyżki musztardy np. Sarepskiej
- sok z połowy cytryny lub 1 łyżka octu winnego
- 0,5 płaskiej łyżeczki soli
- szczypty czarnego pieprzu, świeżo zmielonego
- 1 łyżki miodu
- 250 g oleju, rzepakowego lub słonecznikowego
Akcesoria, których potrzebujesz
-
Kopystka
-
Naczynie miksujące kompletne premium
Podziel się przepisem
Dzisiaj to przygotujęPrzygotowanie
- Na pokrywie naczynia miksującego umieścić kubek, wlać do niego olej, odmierzyć, odstawić.
- Do
"Blokada naczynia miksującego" włożyć wszystkie skladniki oprócz oleju. Założyć miarkę. Wymieszać 1min 30 s. obr. 4 - jednocześnie powoli wlewać odmierzony olej na pokrywę naczynia miksującego, tak aby powoli spływał do
"Blokada naczynia miksującego" .
Porady
Majonez należy przechowywać w szczelnie zamkniętym naczyniu, w lodówce.
Wychodzi bardzo gęsty, w smaku słodko - kwaśny.
Trzeba pilnować, żeby domownicy nie wyjadali paluchem, bo przepyszny😁
Model urządzenia Thermomix®
-
Przepis jest tworzony dla
TM 6
W przypadku gotowania (duszenia) w temperaturze 95°C i wyższej zamiast miarki TM6, należy zawsze używać koszyczka, ponieważ miarka TM6 szczelnie zamyka pokrywę. Koszyczek spoczywa luźno na górze naczynia, przepuszcza parę, a także zapobiega rozpryskiwaniu potrawy z naczynia miksującego. -
Przepis jest tworzony dla
TM 5
Jeżeli używasz miarki TM6 w swoim urządzeniu TM5:
W przypadku gotowania (duszenia) w temperaturze 95°C i wyższej zamiast miarki TM6, należy zawsze używać koszyczka, ponieważ miarka TM6 szczelnie zamyka pokrywę. Koszyczek spoczywa luźno na górze naczynia, przepuszcza parę, a także zapobiega rozpryskiwaniu potrawy z naczynia miksującego.Uwaga! Naczynie miksujące TM5 ma większą pojemność niż TM31 (pojemność 2,2 litra zamiast 2 litrów naczynia TM31). Ze względów bezpieczeństwa nie można korzystać z przepisów na Thermomix TM5 do gotowania w modelu TM31 bez dostosowania ilości składników. Ryzyko oparzenia pryskającymi gorącymi płynami: Nie przekraczać maksymalnej ilości i przestrzegać oznaczeń poziomu w naczyniu miksującym!
-
Przepis jest tworzony dla
TM 31
-
Przepis jest tworzony dla
TM 21
Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.
Kategorie przepisów:
INNI UŻYTKOWNICY POLUBILI PODOBNE PRZEPISY
Znajdź podobne:
Komentarze
angela1407:
Bardzo się cieszę! Po każdym komentarzu nabieram sił do przerabiana kolejnych moich przepisów na TM (co nie jest takie łatwe). Polecam się na przyszłość, będę wdzięczna za ocenę 😊
Mój ulubiony
Jest naprawdę boski! Bardzo gęsty, wręcz sztywny. Lekko słodkawy.