![thumbnail image 1](https://pl.rc-cdn.community.thermomix.com/recipeimage/9ssxmcun-56a88-849105-f60be-jcms48xe/fd8744ed-1314-468c-8968-c2de90d6c8f2/main/majonez-miodowy.jpg)
![thumbnail image 2](https://pl.rc-cdn.community.thermomix.com/recipeimage/9ssxmcun-56a88-849105-f60be-jcms48xe/9867814b-fb97-4967-bedd-d6703e87e175/main/majonez-miodowy.jpg)
![thumbnail image 3](https://pl.rc-cdn.community.thermomix.com/recipeimage/9ssxmcun-56a88-849105-f60be-jcms48xe/2515f5fd-e0dd-4fcc-b0d1-c0ba17a743a1/main/majonez-miodowy.jpg)
![thumbnail image 4](https://pl.rc-cdn.community.thermomix.com/recipeimage/9ssxmcun-56a88-849105-f60be-jcms48xe/3b58a55c-9ab2-4727-9157-c1a2d44476bd/main/majonez-miodowy.jpg)
- TM 6
- TM 5
- TM 31
- TM 21
Składniki
Majonez miodowy
- 1 całe jajko
- 2 płaskie łyżki musztardy np. Sarepskiej
- sok z połowy cytryny lub 1 łyżka octu winnego
- 0,5 płaskiej łyżeczki soli
- szczypty czarnego pieprzu, świeżo zmielonego
- 1 łyżki miodu
- 250 g oleju, rzepakowego lub słonecznikowego
Akcesoria, których potrzebujesz
-
Kopystka
kup teraz -
Naczynie miksujące kompletne premium
kup teraz
Podziel się przepisem
Dzisiaj to przygotujęPrzygotowanie
Na pokrywie naczynia miksującego umieścić kubek, wlać do niego olej, odmierzyć, odstawić.
Do
"Blokada naczynia miksującego" włożyć wszystkie skladniki oprócz oleju. Założyć miarkę. Wymieszać 1min 30 s. obr. 4 - jednocześnie powoli wlewać odmierzony olej na pokrywę naczynia miksującego, tak aby powoli spływał do
"Blokada naczynia miksującego" .
Porady
Majonez należy przechowywać w szczelnie zamkniętym naczyniu, w lodówce.
Wychodzi bardzo gęsty, w smaku słodko - kwaśny.
Trzeba pilnować, żeby domownicy nie wyjadali paluchem, bo przepyszny😁
Model urządzenia Thermomix®
-
Przepis jest tworzony dla
TM 6
W przypadku gotowania (duszenia) w temperaturze 95°C i wyższej zamiast miarki TM6, należy zawsze używać koszyczka, ponieważ miarka TM6 szczelnie zamyka pokrywę. Koszyczek spoczywa luźno na górze naczynia, przepuszcza parę, a także zapobiega rozpryskiwaniu potrawy z naczynia miksującego. -
Przepis jest tworzony dla
TM 5
Jeżeli używasz miarki TM6 w swoim urządzeniu TM5:
W przypadku gotowania (duszenia) w temperaturze 95°C i wyższej zamiast miarki TM6, należy zawsze używać koszyczka, ponieważ miarka TM6 szczelnie zamyka pokrywę. Koszyczek spoczywa luźno na górze naczynia, przepuszcza parę, a także zapobiega rozpryskiwaniu potrawy z naczynia miksującego.Uwaga! Naczynie miksujące TM5 ma większą pojemność niż TM31 (pojemność 2,2 litra zamiast 2 litrów naczynia TM31). Ze względów bezpieczeństwa nie można korzystać z przepisów na Thermomix TM5 do gotowania w modelu TM31 bez dostosowania ilości składników. Ryzyko oparzenia pryskającymi gorącymi płynami: Nie przekraczać maksymalnej ilości i przestrzegać oznaczeń poziomu w naczyniu miksującym!
-
Przepis jest tworzony dla
TM 31
-
Przepis jest tworzony dla
TM 21
Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.
Komentarze
angela1407:
Bardzo się cieszę! Po każdym komentarzu nabieram sił do przerabiana kolejnych moich przepisów na TM (co nie jest takie łatwe). Polecam się na przyszłość, będę wdzięczna za ocenę 😊
Mój ulubiony
Jest naprawdę boski! Bardzo gęsty, wręcz sztywny. Lekko słodkawy.
Are you sure to delete this comment ?