thumbnail image 1
thumbnail image 2
thumbnail image 3
thumbnail image 4
thumbnail image 1 thumbnail image 2 thumbnail image 3 thumbnail image 4
Czas przygotowania
2h 0min
Czas całkowity
2h 15min
porcja/porcje/porcji
10 porcja/porcje/porcji
Poziom
Łatwy
  • TM 6
  • TM 5
  • TM 31
  • TM 21
opublikowany: 14/06/20
zmieniono dnia: 10/07/20

Składniki

Bułeczki jogurtowe

  • 460 gramów mąki pszennej, typ 550 lub 650
  • 20 gramów świeżych drożdży
  • 1 jajko
  • 1 łyżeczki soli
  • 1 łyżki miodu
  • 200 gramów jogurtu naturalnego
  • 100 gramów wody

Pozostałe

  • olej, do natłuszczenia dłoni
  • mąka, do podsypania blatu

Akcesoria, których potrzebujesz

  • Kopystka
    Kopystka kup teraz
  • Naczynie miksujące kompletne premium
    Naczynie miksujące kompletne premium kup teraz

Podziel się przepisem

Dzisiaj to przygotuję

Przygotowanie

  1. Wszystkie składniki umieścić w Blokada naczynia miksującego"Blokada naczynia miksującego" .
    Założyć miarkę. Nastawić Ciasto"Ciasto" i mieszać 2 min. Odstawić ciasto w Blokada naczynia miksującego"Blokada naczynia miksującego" , w ciepłe miejsce na godzinę do wyrośnięcia lub podwojenia objętości.
    Rozgrzać piekarnik do 200 st.C.
    Blachę do pieczenia wyłożyć papierem do pieczenia.
    Blat roboczy solidnie podsypać mąką. Natluszczonymi dłońmi wyjąć ciasto na blat. Będzie klejące.
    Uformować baton o dł. ok.40 cm i szer. ok 10 cm. Obsypać mąką. Ostrym nożem podzielić na 10 części. Przełożyć bułeczki na blachę. Przykryć ściereczką i odstawić na pół godz. do wyrośnięcia.
    Na dno piekarnika wstawić naczynie z wodą.
    Wstawić blachę z bułeczkami. Piec z włączoną grzałką góra - dół przez ok. 15 min., do lekkiego zrumienienia.
    Po upieczeniu wyjąć na kratkę i ostudzić.

Porady

Ciasto jest mocno klejące i delikatne. Ja używam do dzielenia i przenoszenia ciasta na blachę metalowej szpatulki do ciasta. Można pomóc sobie szerokim nożem. Staram się jak najmniej dotykać ciasta palcami, bo bardzo się klei. Operuję przede wszystkim szpatułką widoczną na zdjęciu.
Bułeczki są puchate i bardzo delikatne.
Rozchodzą się w tempie błyskawicznym!

Model urządzenia Thermomix®

  • Appliance TM 6 image
    Przepis jest tworzony dla
    TM 6
    W przypadku gotowania (duszenia) w temperaturze 95°C i wyższej zamiast miarki TM6, należy zawsze używać koszyczka, ponieważ miarka TM6 szczelnie zamyka pokrywę. Koszyczek spoczywa luźno na górze naczynia, przepuszcza parę, a także zapobiega rozpryskiwaniu potrawy z naczynia miksującego.
  • Appliance TM 5 image
    Przepis jest tworzony dla
    TM 5
    Jeżeli używasz miarki TM6 w swoim urządzeniu TM5:
    W przypadku gotowania (duszenia) w temperaturze 95°C i wyższej zamiast miarki TM6, należy zawsze używać koszyczka, ponieważ miarka TM6 szczelnie zamyka pokrywę. Koszyczek spoczywa luźno na górze naczynia, przepuszcza parę, a także zapobiega rozpryskiwaniu potrawy z naczynia miksującego.
    Uwaga! Naczynie miksujące TM5 ma większą pojemność niż TM31 (pojemność 2,2 litra zamiast 2 litrów naczynia TM31). Ze względów bezpieczeństwa nie można korzystać z przepisów na Thermomix TM5 do gotowania w modelu TM31 bez dostosowania ilości składników. Ryzyko oparzenia pryskającymi gorącymi płynami: Nie przekraczać maksymalnej ilości i przestrzegać oznaczeń poziomu w naczyniu miksującym!

  • Appliance TM 31 image
    Przepis jest tworzony dla
    TM 31
  • Appliance TM 21 image
    Przepis jest tworzony dla
    TM 21

Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.

Kategorie przepisów:

Wyślij do wydruku

Bułeczki jogurtowe

Wydrukuj:

Komentarze

INNI UŻYTKOWNICY POLUBILI PODOBNE PRZEPISY