thumbnail image 1
thumbnail image 2
thumbnail image 3
thumbnail image 4
thumbnail image 5
thumbnail image 6
thumbnail image 1 thumbnail image 2 thumbnail image 3 thumbnail image 4 thumbnail image 5 thumbnail image 6
Czas przygotowania
4h 0min
Czas całkowity
4h 55min
porcja/porcje/porcji
25 kawałek/kawałki/kawałków
Poziom
Średni
  • TM 6
  • TM 5
  • TM 31
  • TM 21
opublikowany: 06/11/20
zmieniono dnia: 06/12/20

Składniki

ciasto

  • 50 g mąki żytniej razowej
  • 2 łyżki oliwy z oliwek, (dodaję oliwę od suszonych pomidorów dla podkręcenia smaku pieczywa)
  • 400 g maki pszennej chlebowej, - mąka typ 750
  • 1,5 płaskiej łyżeczki soli
  • 300 g ciepłej wody
  • 8 czubatych łyżek zakwasu żytniego
  • 5 gramów drożdży świeżych, rozkruszonych (możnia pominąć przy silnym zakwasie)

pozostałe

  • 1 porcji otrębów owsianych lub mąki, - do obsypania formy
  • 2 łyżki oleju, - do wysmarowania formy
  • 1 łyżeczki nasion czarnuszki, - do obsypania ciasta chlebowego

Dodatkowe akcesoria

  • 1 forma, do pieczenia keksów, pasztetów

Akcesoria, których potrzebujesz

  • Kopystka
    Kopystka
    kup teraz
  • Naczynie miksujące kompletne premium
    Naczynie miksujące kompletne premium
    kup teraz

Podziel się przepisem

Dzisiaj to przygotuję

Przygotowanie

  1. Wszystkie składniki na ciasto włożyć do Blokada naczynia miksującego"Blokada naczynia miksującego" i wyrabiać 3-4 min/Ciasto"Ciasto" - tylko do połączenia składników.

    Formę do pieczenia wysmarować olejem i obsypać sowicie otrębami lub mąką.

    Ciasto przełożyć przy pomocy kopystki do formy, przykryć ściereczką i pozostawić do wyrastania na ok. 2,5 h*

  2. Rozgrzać piekarnik do 210 st.C.

    Ciasto obsypać czarnuszką.

    Wstawić do piekarnika. Piec z włączoną grzałką góra - dół przez 15. min. Następnie temperaturę zmniejszyć do 190 st.C i piec ok.40 min.
    Chleb musi odstawać od formy i mieć rumiany, złoty kolor.

  3. Wyjąć chleb z formy. Spryskać wodą. Przykryć wilgotną ściereczką i studzić na kratce. Zabezpieczyć przed wysychaniem.

Porady

Moja forma do pieczenia ma 30 cm dł. i 12 cm szerokość.
Ciasto będzie gęste i mocno kleiste. Do wyrównania go w foremce używam spodniej strony łyżki zwilżonej zimną wodą.
*Ja wyrastam chleb w piekarniku z włączoną lampką - jeśli jest ciepło, to pozostawiam do wyrośnięcia na blacie kuchennym. Czasem chleb wyrasta nawet 4 h. Tu musimy być po prostu cierpliwi. Taka już uroda chleba na zakwasie. Nie ryzykuj pieczenia, kiedy ciasto solidnie nie wyrosło! (sprawdziłam...) Na dno piekarnika wkładam naczynie z wodą, która parując podczas pieczenia powoduje, że chleb ma chrupiącą skórkę.

Model urządzenia Thermomix®

  • Appliance TM 6 image
    Przepis jest tworzony dla
    TM 6
    W przypadku gotowania (duszenia) w temperaturze 95°C i wyższej zamiast miarki TM6, należy zawsze używać koszyczka, ponieważ miarka TM6 szczelnie zamyka pokrywę. Koszyczek spoczywa luźno na górze naczynia, przepuszcza parę, a także zapobiega rozpryskiwaniu potrawy z naczynia miksującego.
  • Appliance TM 5 image
    Przepis jest tworzony dla
    TM 5
    Jeżeli używasz miarki TM6 w swoim urządzeniu TM5:
    W przypadku gotowania (duszenia) w temperaturze 95°C i wyższej zamiast miarki TM6, należy zawsze używać koszyczka, ponieważ miarka TM6 szczelnie zamyka pokrywę. Koszyczek spoczywa luźno na górze naczynia, przepuszcza parę, a także zapobiega rozpryskiwaniu potrawy z naczynia miksującego.
    Uwaga! Naczynie miksujące TM5 ma większą pojemność niż TM31 (pojemność 2,2 litra zamiast 2 litrów naczynia TM31). Ze względów bezpieczeństwa nie można korzystać z przepisów na Thermomix TM5 do gotowania w modelu TM31 bez dostosowania ilości składników. Ryzyko oparzenia pryskającymi gorącymi płynami: Nie przekraczać maksymalnej ilości i przestrzegać oznaczeń poziomu w naczyniu miksującym!

  • Appliance TM 31 image
    Przepis jest tworzony dla
    TM 31
  • Appliance TM 21 image
    Przepis jest tworzony dla
    TM 21

Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.

Kategorie przepisów:

Wyślij do wydruku

Chleb na zakwasie z czarnuszką

Wydrukuj:

Komentarze

  • Nie ma żadnych komentarzy
Are you sure to delete this comment ?