- TM 6
- TM 5
- TM 31
- TM 21
Składniki
ciasto
- 50 g mąki żytniej razowej
- 2 łyżki oliwy z oliwek, (dodaję oliwę od suszonych pomidorów dla podkręcenia smaku pieczywa)
- 400 g maki pszennej chlebowej, - mąka typ 750
- 1,5 płaskiej łyżeczki soli
- 300 g ciepłej wody
- 8 czubatych łyżek zakwasu żytniego
- 5 gramów drożdży świeżych, rozkruszonych (możnia pominąć przy silnym zakwasie)
pozostałe
- 1 porcji otrębów owsianych lub mąki, - do obsypania formy
- 2 łyżki oleju, - do wysmarowania formy
- 1 łyżeczki nasion czarnuszki, - do obsypania ciasta chlebowego
Dodatkowe akcesoria
- 1 forma, do pieczenia keksów, pasztetów
Akcesoria, których potrzebujesz
-
Kopystka
-
Naczynie miksujące kompletne premium
Podziel się przepisem
Dzisiaj to przygotujęPrzygotowanie
- Wszystkie składniki na ciasto włożyć do "Blokada naczynia miksującego" i wyrabiać 3-4 min/"Ciasto" - tylko do połączenia składników.
Formę do pieczenia wysmarować olejem i obsypać sowicie otrębami lub mąką.
Ciasto przełożyć przy pomocy kopystki do formy, przykryć ściereczką i pozostawić do wyrastania na ok. 2,5 h* - Rozgrzać piekarnik do 210 st.C.
Ciasto obsypać czarnuszką.
Wstawić do piekarnika. Piec z włączoną grzałką góra - dół przez 15. min. Następnie temperaturę zmniejszyć do 190 st.C i piec ok.40 min.
Chleb musi odstawać od formy i mieć rumiany, złoty kolor. - Wyjąć chleb z formy. Spryskać wodą. Przykryć wilgotną ściereczką i studzić na kratce. Zabezpieczyć przed wysychaniem.
Porady
Moja forma do pieczenia ma 30 cm dł. i 12 cm szerokość.
Ciasto będzie gęste i mocno kleiste. Do wyrównania go w foremce używam spodniej strony łyżki zwilżonej zimną wodą.
*Ja wyrastam chleb w piekarniku z włączoną lampką - jeśli jest ciepło, to pozostawiam do wyrośnięcia na blacie kuchennym. Czasem chleb wyrasta nawet 4 h. Tu musimy być po prostu cierpliwi. Taka już uroda chleba na zakwasie. Nie ryzykuj pieczenia, kiedy ciasto solidnie nie wyrosło! (sprawdziłam...) Na dno piekarnika wkładam naczynie z wodą, która parując podczas pieczenia powoduje, że chleb ma chrupiącą skórkę.
Model urządzenia Thermomix®
-
Przepis jest tworzony dla
TM 6
W przypadku gotowania (duszenia) w temperaturze 95°C i wyższej zamiast miarki TM6, należy zawsze używać koszyczka, ponieważ miarka TM6 szczelnie zamyka pokrywę. Koszyczek spoczywa luźno na górze naczynia, przepuszcza parę, a także zapobiega rozpryskiwaniu potrawy z naczynia miksującego. -
Przepis jest tworzony dla
TM 5
Jeżeli używasz miarki TM6 w swoim urządzeniu TM5:
W przypadku gotowania (duszenia) w temperaturze 95°C i wyższej zamiast miarki TM6, należy zawsze używać koszyczka, ponieważ miarka TM6 szczelnie zamyka pokrywę. Koszyczek spoczywa luźno na górze naczynia, przepuszcza parę, a także zapobiega rozpryskiwaniu potrawy z naczynia miksującego.Uwaga! Naczynie miksujące TM5 ma większą pojemność niż TM31 (pojemność 2,2 litra zamiast 2 litrów naczynia TM31). Ze względów bezpieczeństwa nie można korzystać z przepisów na Thermomix TM5 do gotowania w modelu TM31 bez dostosowania ilości składników. Ryzyko oparzenia pryskającymi gorącymi płynami: Nie przekraczać maksymalnej ilości i przestrzegać oznaczeń poziomu w naczyniu miksującym!
-
Przepis jest tworzony dla
TM 31
-
Przepis jest tworzony dla
TM 21
Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.
Komentarze