![thumbnail image 1](https://pl.rc-cdn.community.thermomix.com/recipeimage/50m19mly-08692-748602-f60be-347baxdd/9fae7f7c-4589-4f68-9e74-a885ae709679/main/ciasteczka-gesie-lapki.jpg)
![thumbnail image 2](https://pl.rc-cdn.community.thermomix.com/recipeimage/50m19mly-08692-748602-f60be-347baxdd/3cfb1d9b-815d-483a-92cc-745ea0f3d822/main/ciasteczka-gesie-lapki.jpg)
![thumbnail image 3](https://pl.rc-cdn.community.thermomix.com/recipeimage/50m19mly-08692-748602-f60be-347baxdd/cdbfd248-d23f-42a5-910f-7520ccbf51e2/main/ciasteczka-gesie-lapki.jpg)
- TM 6
- TM 5
- TM 31
- TM 21
Składniki
Składniki na ciasto
- 200 gramów mąki pszennej tortowej
- 200 gramów masła, zimnego
- 200 gramów twarogu, półtłustego
- 2 porcje żółtek
Składniki dodatkowe
- 2 porcje białek, do posmarowania ciastek
- 100 gramów cukru, do obtoczenia ciastek
Akcesoria, których potrzebujesz
-
Kopystka
kup teraz -
Naczynie miksujące kompletne premium
kup teraz
Podziel się przepisem
Dzisiaj to przygotujęPrzygotowanie
Do naczynia miksującego wrzucić składniki wg podanej kolejności 2min/
"Blokada naczynia miksującego" /
"Ciasto"
Ciasto wygarnąć kopystką do woreczka i włożyć na 30min do lodówki patrz wskazówka
Schłodzone ciasto przełożyć na opruszony mąką blat i cienko rozwałkować.
Wycinać kółka szklanką lub szablonem
Składać na pół i jeszcze raz na pół uzyskując w ten sposób trójkąty. Ściskać za miejsce zgięcia aby się nie otworzyły w momencie pieczenia i układać na blaszce. Posmarować roztrzepanym białkiem i obsypać cukrem.
Piec w 180°C góra dól przez 18-20min do lekkiego zabrązowienia
Ciastka
Porady
Jeśli ciasto zrobi się za lepkie i nie możesz go bez łatwości ściągnąć z noży, wygarnij kopystką ile się da, zamknij pokrywę i włącz turbo na 2s. Całe ciasto z noży teraz z łatwością zgarniesz ze ścianek.
W przypadku gdy nie masz czasu, zamiast na pół godziny do lodówki możesz włożyć ciasto na 10min do zamrażarki.
Model urządzenia Thermomix®
-
Przepis jest tworzony dla
TM 6
W przypadku gotowania (duszenia) w temperaturze 95°C i wyższej zamiast miarki TM6, należy zawsze używać koszyczka, ponieważ miarka TM6 szczelnie zamyka pokrywę. Koszyczek spoczywa luźno na górze naczynia, przepuszcza parę, a także zapobiega rozpryskiwaniu potrawy z naczynia miksującego. -
Przepis jest tworzony dla
TM 5
Jeżeli używasz miarki TM6 w swoim urządzeniu TM5:
W przypadku gotowania (duszenia) w temperaturze 95°C i wyższej zamiast miarki TM6, należy zawsze używać koszyczka, ponieważ miarka TM6 szczelnie zamyka pokrywę. Koszyczek spoczywa luźno na górze naczynia, przepuszcza parę, a także zapobiega rozpryskiwaniu potrawy z naczynia miksującego.Uwaga! Naczynie miksujące TM5 ma większą pojemność niż TM31 (pojemność 2,2 litra zamiast 2 litrów naczynia TM31). Ze względów bezpieczeństwa nie można korzystać z przepisów na Thermomix TM5 do gotowania w modelu TM31 bez dostosowania ilości składników. Ryzyko oparzenia pryskającymi gorącymi płynami: Nie przekraczać maksymalnej ilości i przestrzegać oznaczeń poziomu w naczyniu miksującym!
-
Przepis jest tworzony dla
TM 31
-
Przepis jest tworzony dla
TM 21
Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.
Komentarze
To jest bardzo stary dobry przepis na ciasteczka jakby półfrancuskie super w wersji na TM
Are you sure to delete this comment ?