Czas przygotowania
2min
Czas całkowity
12min
porcja/porcje/porcji
4
porcja/porcje/porcji
Poziom
Łatwy
Składniki
Ciasto
- 1/2 szklanki mąki kukurydzianej, ciasto ma mieć konsystencję gęstej śmietany
- garść świeżego szpinaku
- 2 jaja
- 1/2 serka typu feta, (ok 130g, u mnie tłusty)
- 1 cukinia średniej wielkości
- mała cebula czerwona
Akcesoria, których potrzebujesz
-
Kopystka
-
Naczynie miksujące kompletne premium
Podziel się przepisem
Dzisiaj to przygotujęPrzygotowanie
pokrojoną na kawałki cukinię nieobraną, jaja, serek, szpinak, mąkę i pokrojoną w kostkę cebulkę wrzucamy do naczynia miksującego 20s obr 5. Smażymy na klarowanym maśle. Sól pieprz do smaku, pyszne ze śmietaną. Wychodzi 10 placków takich jak na zdjęciu, w zależności od apetytu na 2 lub 4 osoby mniejsze
Porady
wylewałam bezpośrednio z naczynia na patelnię, placuszki same ładnie się formują
Model urządzenia Thermomix®
-
Przepis jest tworzony dla
TM 5
Jeżeli używasz miarki TM6 w swoim urządzeniu TM5:
W przypadku gotowania (duszenia) w temperaturze 95°C i wyższej zamiast miarki TM6, należy zawsze używać koszyczka, ponieważ miarka TM6 szczelnie zamyka pokrywę. Koszyczek spoczywa luźno na górze naczynia, przepuszcza parę, a także zapobiega rozpryskiwaniu potrawy z naczynia miksującego.Uwaga! Naczynie miksujące TM5 ma większą pojemność niż TM31 (pojemność 2,2 litra zamiast 2 litrów naczynia TM31). Ze względów bezpieczeństwa nie można korzystać z przepisów na Thermomix TM5 do gotowania w modelu TM31 bez dostosowania ilości składników. Ryzyko oparzenia pryskającymi gorącymi płynami: Nie przekraczać maksymalnej ilości i przestrzegać oznaczeń poziomu w naczyniu miksującym!
Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.
Kategorie przepisów:
INNI UŻYTKOWNICY POLUBILI PODOBNE PRZEPISY
Znajdź podobne:
Komentarze
nic sie nie rozpada bardzo dobre Zrobiłam z mąką gryczaną i jarmużem zamiast szpinaku. Polecam, bo smaczne
Pierwsze smazenie wyszlo luzne, takie ze sie rozpadaly ale po dodaniu maki ziemniacznej bylo lepiej. Szkoda ze w przepisie nie ma podanej wagi na cukinie, (moje wyszly bardziej zielone niz na zdjeciu). Podalam z jogurtem naturalnym, smakowo dobre.
Placuszi rewelacja
ile tych płatków owsianych należy dodać i w których momencie? Suchych czy ugotowanych? Dziękuję za odpowiedź
Super placuszki poleecam am am jeśli za rzadkie dodałam trochę mąki ziemniaczanej
Zajebiste!!!!!! Dodałam trochę płatków owsianych i robiłam z dwóch porcji. Smazyłam na oleju
kokosowym i podałam z jogurtem greckim! POLECAM!!!!
Pyszne placki. Pasuje do nich również serek wiejski
Polecam , bardzo dobre ☺
Bardzo smaczny i prosty przepis na placuszki z cukini. Trochę go zmodyfikowałam - nie miałam w domu szpinaku baby, ale za to miałam dużą wiązkę natki pietruszki, więc dałam jej dużą garść - placuszki wyszły bardzo dobre i zielone. Polecam!
Placuszki sie smażą, cisto wyszło troszkę za rzadkie, dodałam troszke patków owsianych
Are you sure to delete this comment ?