thumbnail image 1
thumbnail image 1
Czas przygotowania
18min
Czas całkowity
18min
porcja/porcje/porcji
1 porcja/porcje/porcji
Poziom
Łatwy

Składniki

Shakshuka ze szpinakiem, chorizo i serem feta

  • 10 g Natka pietruszki – 10 g
  • 50 g Cebula – 50 g
  • 1 porcji Czosnek – 1 mały ząbek (3 g)
  • 45 g Masło – 45 g
  • 30 g Chorizo – 30 g
  • 70 g Szpinak baby – 70 g
  • 1 szczypty Sól morska, pieprz – 1-2 szczypty
  • 30 g Ser feta – 30 g
  • 1 łyżeczki Siemię lniane – 1 łyżeczka (5 g)
  • 2 porcji Jaja kurze - 2 szt

Akcesoria, których potrzebujesz

  • Kopystka
    Kopystka kup teraz
  • Naczynie miksujące kompletne premium
    Naczynie miksujące kompletne premium kup teraz

Podziel się przepisem

Dzisiaj to przygotuję

Przygotowanie

    Shakshuka ze szpinakiem, chorizo i serem feta
  1. 1. Do naczynia miksującego przekładamy natkę pietruszki, rozdrabniamy 5 s/ obr. 9. Zgarniamy kopystką na dno naczynia miksującego.
    2. Dodajemy obraną i pokrojoną w ćwiartki cebulę i czosnek, rozdrabniamy 4 s/ obr. 5. Zgarniamy kopystką na dno naczynia miksującego.
    3. Dodajemy masło, i pokrojone w paseczki chorizo, dusimy 4 min/ 120°C/ obr. 1.
    4. Dodajemy szpinak, sól i pieprz do smaku, dusimy 1 min/ 100°C/ obr. 1.
    5. Dodajemy pokruszony ser feta i siemię lniane, dusimy 1 min/ 100°C/ obr. 1.
    6. Na górnej przystawce Varomy wykładamy papier do pieczenia, najlepiej pomięty, wtedy łatwiej się układa. Nie zakrywamy bocznych otworów, aby para się mogła przedostać.
    7. Na Papier wykładamy szpinakową masę, wbijamy jaja, przykrywamy.
    8. Naczynie miksujące płuczemy, wlewamy 400 ml wody, gotujemy na parze 11 min/ Varoma/ obr. 2.

Model urządzenia Thermomix®

  • Appliance TM 6 image
    Przepis jest tworzony dla
    TM 6
    W przypadku gotowania (duszenia) w temperaturze 95°C i wyższej zamiast miarki TM6, należy zawsze używać koszyczka, ponieważ miarka TM6 szczelnie zamyka pokrywę. Koszyczek spoczywa luźno na górze naczynia, przepuszcza parę, a także zapobiega rozpryskiwaniu potrawy z naczynia miksującego.

Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.

Kategorie przepisów:

Wyślij do wydruku

Shakshuka ze szpinakiem, chorizo i serem feta

Wydrukuj:

Komentarze

  • Nie ma żadnych komentarzy