Czas przygotowania
1h 30min
Czas całkowity
1h 45min
porcja/porcje/porcji
4
porcja/porcje/porcji
Poziom
Średni
- TM 5
opublikowany: 15/03/19
zmieniono dnia: 15/03/19
Składniki
Składniki na farsz
- 250 g soczewicy czerwonej, (nie trzeba jej wcześniej namaczać, trzeba natomiast bardzo dokładnie, kilkukrotnie przepłukać w zimnej wodzie)
- 150 g cebuli
- 1 ząbki czosnku
- 20 g oliwy z oliwek
- 30 g masła
- 2-3 łyżeczki mączki z suszonych grzybów, (mielone suszone grzyby)
- 1 łyżeczki brązowego cukru
- 1/2 łyżeczki kurkumy, suszonej, mielonej
- 1 szczypty ostrej czerwonej papryki
- 1 łyżeczki pasty bulionu warzywnego lub drobiowego
- 100 g wody
- 1 płaskiej łyżeczki soli
- 2 jajka
- 3-4 łyżki bułki tartej
- Opcjonalnie możesz dodać: kardamon, kumin, kolendrę mieloną, sok z limonki
Składniki na ciasto pierogowe
- 550 g mąki pszennej
- 1 szczypta kurkumy
- 300 g ciepłej wody
- 30 g oleju rzepakowego
- 1 łyżeczki masła
Akcesoria, których potrzebujesz
-
Koszyczek
-
Kopystka
-
Naczynie miksujące kompletne premium
Podziel się przepisem
Dzisiaj to przygotujęPrzygotowanie
- Na pokrywie naczynia miksującego ustaw koszyczek. Odważ 250g soczewicy czerwonej.
Dokładnie płuczemy ją kilkukrotnie w zimnej wodzie. Umieszczamy w koszyczku. Koszyczek umieszczamy w naczyniu miksującym i zalewamy wodą (1 cm ponad powierzchnię soczewicy). Gotujemy (czas 18-19 min. | 95 stopni C | obroty 2,5 ) . Sprawdzamy czy soczewica się ugotowała - łatwo będzie się miażdżyła pod widelcem. Gotową soczewicę odsączamy z wody i odkładamy z koszyczkiem na bok.
Wodę wylewamy i myjemy naczynie miksujące.
W naczyniu miksującym umieszczamy czosnek i cebule przekrojone na połówki. Rozdrabniamy. ( czas 3-5 sek. | obr. 5 ). Otwieramy naczynie miksujące, kopystką zgarniamy rozdrobnioną cebulę i czosnek na dno naczynia miksującego. Dodajemy oliwę z oliwek. ( 3 min. | temp. 120 stopni C | obr. 2 ) .
Dodajemy 2-3 łyżeczki mączki grzybowej, 30g masła, brązowy cukier, szczypta ostrej papryki, kurkumę, pastę bulionu, 100g wody, pół łyżeczki soli. Gotujemy ( 5 min. | 95 stopni C | obroty 2,5 )
Dodajemy wcześniej ugotowaną soczewicę czerwoną, 2 jajka, 1/3 łyżeczki pieprzu czarnego mielonego, 2-3 łyżki bułki tartej. Dokładnie mieszamy pomagając sobie kopystką jeżeli potrzeba ( 30 sek. | obr. 4-5 ) Przekładamy farsz do miski. Myjemy naczynie miksujące i przechodzimy do przygotowania ciasta na pierogi.
Wskazówka
Jeżeli farsz jest wodnisty (a w dużej mierze decyduje o tym jak dobrze odsączymy ugotowaną soczewicę z wody), wtedy najlepszym sposobem jest przełożenie farszu na patelnię i podgrzanie go przez kilka minut. Bardzo szybko zredukuje się woda i powstanie plastyczna masa, konsystencją zbliżona do pasty. Farsz trzeba na patelni mieszać od czasu do czasu aby nie przypalić). Można też do farszu dodać jeszcze 1 lub 2 łyżki bułki tartej. Pochłonie część wody.
W dużym garnku ustaw osoloną wodę, aby się zagotowała. - Pozostaw trochę wody z ilości podanej w przepisie tak, aby w razie potrzeby dolać ją gdy ciasto okaże się zbyt suche. Zawsze lepiej dolać ją później podczas wyrabiania niż uzyskać zbyt luźne ciasto i naprawiać go mąką.
Wszystkie składniki na ciasto umieść w naczyniu miksującym ( 2 min. | obr. 3-4 ).
Gotowe ciasto wyjąć z naczynia umieścić w misce pod przykryciem i rozpocząć przygotowanie pierogów. (Ciasto powinno być przykryte bo szybko wyschnie)
Ciasto rozwałkować. Wyciąć kółka na środku umieścić sporą łyżeczkę farszu, uformować pierogi (tak jak lubisz). - Gotować w większym garnku na średnim ogniu we wrzącej wodzie przez 3-5 min. w zależności od grubości ciasta.
Podawać na ciepło. Można też przygotować okrasę z masełka i obsmażonej cebulki.
Świetna alternatywa dla pierogów z mięsem. Sprawdzą się doskonale też na Wigilię. Smacznego.
Źródło przepisu i filmik, gdzie pokazane jest zawijanie pierogów:
http://www.kielkismaku.pl/?t=przepis&id=47&key=prz-190315-pierogi-socz
Przygotowanie farszu
Przygotowanie ciasta na pierogi
Gotowanie pierogów i podanie
Porady
Wskazówki:
- Farsz można przygotować dzień wcześniej. Będzie wygodniej robić pierogi.
- Farsz można z powodzeniem użyć też jako pastę do kanapek. Smakuje doskonale. Trzeba na końcu przygotowania solidnie go tylko podsmażyć na patelni, aby dodane jajka się przygotowały.
Model urządzenia Thermomix®
-
Przepis jest tworzony dla
TM 5
Jeżeli używasz miarki TM6 w swoim urządzeniu TM5:
W przypadku gotowania (duszenia) w temperaturze 95°C i wyższej zamiast miarki TM6, należy zawsze używać koszyczka, ponieważ miarka TM6 szczelnie zamyka pokrywę. Koszyczek spoczywa luźno na górze naczynia, przepuszcza parę, a także zapobiega rozpryskiwaniu potrawy z naczynia miksującego.Uwaga! Naczynie miksujące TM5 ma większą pojemność niż TM31 (pojemność 2,2 litra zamiast 2 litrów naczynia TM31). Ze względów bezpieczeństwa nie można korzystać z przepisów na Thermomix TM5 do gotowania w modelu TM31 bez dostosowania ilości składników. Ryzyko oparzenia pryskającymi gorącymi płynami: Nie przekraczać maksymalnej ilości i przestrzegać oznaczeń poziomu w naczyniu miksującym!
Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.
INNI UŻYTKOWNICY POLUBILI PODOBNE PRZEPISY
Znajdź podobne:
Komentarze
Wyglądają cudnie-dzisiaj zrobię!