thumbnail image 1
thumbnail image 2
thumbnail image 1 thumbnail image 2
Czas przygotowania
30min
Czas całkowity
50min
porcja/porcje/porcji
6 porcja/porcje/porcji
Poziom
Łatwy

Składniki

Bałkański burek z ciasta filo

  • 4 listki ciasta filo
  • 400-500gr serka śmietankowego
  • 1 kostka fety
  • 1 jajko
  • pieprz lub pieprz ziołowy do smaku

Akcesoria, których potrzebujesz

  • Kopystka
    Kopystka kup teraz
  • Naczynie miksujące kompletne premium
    Naczynie miksujące kompletne premium kup teraz

Podziel się przepisem

Dzisiaj to przygotuję

Przygotowanie

    Przygotowanie farszu
  1. Sery, jajko i białko z drugiego jajka wymieszać obr. 6, 15 sekund, doprawić pieprzem. Na papierze do pieczenia rozłożyć pierwszy płat ciasta. Rozsmarować masą serową, przykryć następnym płatem i tak do ostatniego płata. Ostatni płat posmarować żółtkiem. Upiec w temp. 180 stopni, ok 20 minut. Podawać na ciepło. Danie można wykorzystać nastepnego dnia po odgrzaniu.

Porady

Zamiast serów śmietankowych i fety można użyć innego dowolnego sera. Ważne, by jego smak był słono-kwaśny.

Model urządzenia Thermomix®

  • Appliance TM 5 image
    Przepis jest tworzony dla
    TM 5
    Jeżeli używasz miarki TM6 w swoim urządzeniu TM5:
    W przypadku gotowania (duszenia) w temperaturze 95°C i wyższej zamiast miarki TM6, należy zawsze używać koszyczka, ponieważ miarka TM6 szczelnie zamyka pokrywę. Koszyczek spoczywa luźno na górze naczynia, przepuszcza parę, a także zapobiega rozpryskiwaniu potrawy z naczynia miksującego.
    Uwaga! Naczynie miksujące TM5 ma większą pojemność niż TM31 (pojemność 2,2 litra zamiast 2 litrów naczynia TM31). Ze względów bezpieczeństwa nie można korzystać z przepisów na Thermomix TM5 do gotowania w modelu TM31 bez dostosowania ilości składników. Ryzyko oparzenia pryskającymi gorącymi płynami: Nie przekraczać maksymalnej ilości i przestrzegać oznaczeń poziomu w naczyniu miksującym!

Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.

Kategorie przepisów:

Wyślij do wydruku

Bałkański burek z ciasta filo

Wydrukuj:

Komentarze

INNI UŻYTKOWNICY POLUBILI PODOBNE PRZEPISY

Znajdź podobne: