thumbnail image 1
thumbnail image 1
Czas przygotowania
1h 0min
Czas całkowity
1h 20min
porcja/porcje/porcji
20 porcja/porcje/porcji
Poziom
Średni

Składniki

ciasto

  • 1,5 miarki ciepłej wody
  • 50 gramów pokruszonych drożdży
  • 300 gramów mąki pszennej
  • 2 łyżki oleju lub oliwy
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżeczka cukru
  • 2 łyżeczki oregano lub przyprawy do pizzy

farsz

  • 0,5 szklanki orzechów włoskich połamanych na małe kawałeczki
  • 100 gramów sera pleśniowego
  • 1 kulka mozzarelli
  • 70 gramów przecieru pomidorowego

Akcesoria, których potrzebujesz

  • Kopystka
    Kopystka
    kup teraz
  • Naczynie miksujące kompletne premium
    Naczynie miksujące kompletne premium
    kup teraz

Podziel się przepisem

Dzisiaj to przygotuję

Przygotowanie

  1. Wszystkie składniki na ciasto wyrobić 2 min. interwał, odstawić na 15-20 minut do wyrośnięcia. Ciasto rozwałkować, wykrajać koła (średnica ich powinna być większa niż tradycyjnych pierogów), posmarować przecierem pomidorowym, włożyć poszczypane sery i kawałeczki orzechów. Skleić jak zwykłe pierogi i piec w temp. 180 stopni na termoobiegu przez ok. 20 minut. Podawać na ciepło.

Porady

Orzechów i serów może być mniej lub wiecej, w zależności od upodobania. Można też dać inne sery. Przed podaniem pierogi polać sosem, np. czosnkowym.

Model urządzenia Thermomix®

  • Appliance TM 5 image
    Przepis jest tworzony dla
    TM 5
    Jeżeli używasz miarki TM6 w swoim urządzeniu TM5:
    W przypadku gotowania (duszenia) w temperaturze 95°C i wyższej zamiast miarki TM6, należy zawsze używać koszyczka, ponieważ miarka TM6 szczelnie zamyka pokrywę. Koszyczek spoczywa luźno na górze naczynia, przepuszcza parę, a także zapobiega rozpryskiwaniu potrawy z naczynia miksującego.
    Uwaga! Naczynie miksujące TM5 ma większą pojemność niż TM31 (pojemność 2,2 litra zamiast 2 litrów naczynia TM31). Ze względów bezpieczeństwa nie można korzystać z przepisów na Thermomix TM5 do gotowania w modelu TM31 bez dostosowania ilości składników. Ryzyko oparzenia pryskającymi gorącymi płynami: Nie przekraczać maksymalnej ilości i przestrzegać oznaczeń poziomu w naczyniu miksującym!

Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.

Kategorie przepisów:

Wyślij do wydruku

Pierogi z orzechami i serem pleśniowym

Wydrukuj:

Komentarze

  • Nie ma żadnych komentarzy
Are you sure to delete this comment ?