thumbnail image 1
thumbnail image 1
Czas przygotowania
40min
Czas całkowity
40min
porcja/porcje/porcji
4 porcja/porcje/porcji
Poziom
Łatwy

Składniki

zupa

  • 500 gramów buraczków ćwiklowych pokrojonych
  • 600 gramów wody
  • 200 gramów białego wina
  • 2 czubate łyżeczki Bulionu warzywnego
  • 20 gramów mąki pszennej
  • 1 łyżka octu winnego lub czerwonego
  • 1/4 łyżeczki soli
  • 2 szczypty gałki muszk.
  • 1 szczypta pieprzu
  • 130 gramów śmietany 12%
  • 1 łyżeczka soku z cytryny

pierożki

  • 130 gramów mleka
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 40 gramów masła
  • 1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej
  • 80 gramów kaszy manny
  • 60 gramów tartego chrzanu lub ze słoiczka
  • 1 łyżka świeżego szczypiorku, może być suszony
  • 1 jajko
  • dowolny tłuszcz do posmarowania przystawki

Akcesoria, których potrzebujesz

  • Varoma
    Varoma
    kup teraz
  • Kopystka
    Kopystka
    kup teraz
  • Naczynie miksujące kompletne premium
    Naczynie miksujące kompletne premium
    kup teraz

Podziel się przepisem

Dzisiaj to przygotuję

Przygotowanie

    pierożki
  1. Mleko, masło, sól, gałkę gotować 2 min./90 st./obr.1. Dodać kaszę, chrzan, szczypiorek, wymieszać 10s/obr.4. Wystudzić ok 10 minut. Dodać jajko, miksować 10 s./obr.3. Co chwilę mocząc dłonie wyrabiać pierożki i ułożyć je na natłuszczonej przystawce varoma. Gotować razem z zupą.

  2. zupa
  3. Buraczki rozdrobnić 3 sek./obr.6. Dodać wodę, wino, kostki bulionowe, mąkę, ocet, przyprawy i miksować 5 s./obr.3. Ustawić varomę i gotować 20 minut/varoma/obr.2. Odstawić przystawkę, nałożyć miarkę, miksować 25s./obr.6-7. Dodać śmietanę, sok z cytryny. Gotować 3 min./100st./obr.3.

    Przelać do talerzy, serwować z pierożkami i szczypiorkiem.

Porady

Zupa ma dosć kremowy charakter. Aby była bardziej płynna dać mniej buraczków lub wiecej wody. Pierożki można wrzucić do zupy albo jeść oddzielnie.

Model urządzenia Thermomix®

  • Appliance TM 5 image
    Przepis jest tworzony dla
    TM 5
    Jeżeli używasz miarki TM6 w swoim urządzeniu TM5:
    W przypadku gotowania (duszenia) w temperaturze 95°C i wyższej zamiast miarki TM6, należy zawsze używać koszyczka, ponieważ miarka TM6 szczelnie zamyka pokrywę. Koszyczek spoczywa luźno na górze naczynia, przepuszcza parę, a także zapobiega rozpryskiwaniu potrawy z naczynia miksującego.
    Uwaga! Naczynie miksujące TM5 ma większą pojemność niż TM31 (pojemność 2,2 litra zamiast 2 litrów naczynia TM31). Ze względów bezpieczeństwa nie można korzystać z przepisów na Thermomix TM5 do gotowania w modelu TM31 bez dostosowania ilości składników. Ryzyko oparzenia pryskającymi gorącymi płynami: Nie przekraczać maksymalnej ilości i przestrzegać oznaczeń poziomu w naczyniu miksującym!

Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.

Kategorie przepisów:

Wyślij do wydruku

Zupa z buraczków i wina plus pierożki z kaszy manny

Wydrukuj:

Komentarze

Are you sure to delete this comment ?

INNI UŻYTKOWNICY POLUBILI PODOBNE PRZEPISY

Znajdź podobne: