Składniki
- polewa czekoladowa lub 20 dag gorzkiej czekolady
- 30 dag marmolady
- Dodatkowo:
- 3 łyżki skórki pomarańczowej
- 15 dag mielonych orzechów
- 3 łyżki kakao
- 1/2 szklanki mleka
- 3 łyżki sody
- 1 przyprawa do piernika
- 3 jajka
- 1 kg mąki
- 1.1/2 szklanki cukru
- 1/2 l miodu
- 25 dag margaryny
Akcesoria, których potrzebujesz
-
Kopystka
-
Naczynie miksujące kompletne premium
Podziel się przepisem
Dzisiaj to przygotujęPrzygotowanie
1. Margarynę, cukier i miód rozpuszczamy razem obr.2/temp.50st., studzimy.
2. Dodajemy sodę rozpuszczoną w mleku,dosypujemy mąkę i resztę składników.
3. Wyrabiamy gładkie ciasto 2 min/"Ciasto"
i odstawiamy w chłodne miejsce na około dwa tygodnie.
4. Po tym czasie ciasto dzielimy na połowę, z jednej części ciasta pieczemy pierniczki, z drugiej piernik.
5. Piernik pieczemy około 40 min w temp 180st.
6. Zimne ciasto dzielimy na dwa placki, które potem przecinamy na połowę przez środek po długości. Ciasto smarujemy marmoladą i układamy jeden na drugim, polewamy polewą i dowolnie dekorujemy. Pierniczki smarujemy polewą i dekorujemy lukrem .
Porady
ciasto lepiej przygotować na 2 razy. podzielić składniki na pół i 2 razy wyrobić ciasto a następnie połączyć ze sobą
Model urządzenia Thermomix®
-
Przepis jest tworzony dla
TM 31
Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.
Komentarze
Gennewife: Napewno do przełożenia piernika. Proponuję powidła śliwkowe z gorzką, rozpuszczoną czekoladą. Przepyszne.
Ja zmodyfikowałam trochę przepis- zamiast margaryny dałam masło i...smalec a zamaist cukru białego- cukier brązowy. Przyprawę do pierników zrobiłam sama. Bez kakao.
Do posmarowania przekrojonego piernika ( na wierzch i w środek) proponuję powidła śliwkowe z rozuszczoną gorzką czekoladą. Pycha!!!
Czy te 30 dag marmolady mam dodać do ciasta, czy to jest już ta do jego przełożenia? Z góry dzięki!
robimy ciasto i odstawiamy surowe do lodówki lub chłodnego miejsca, potem pieczemy
Lidia
http://kucharzenieipieczenie.blogspot.com/
można w obu tych wariantach. Można upiec placki lub gotowe ciasto pokroić na warstwy. na zdjęciu choinka również upieczona w takiej wersji
Lidia
http://kucharzenieipieczenie.blogspot.com/
Ciasto po zrobieniu ma leżakować a później pieczemy.
Ja mam pytanie odnośnie pieczenia-czy ciasto z połowy porcji mozna upiec w keksówce i potem po upieczeniu przekroic na pół? Czy lepiej rozwałkować na cienkie polacki, upiec osobno i potem złozyć przekładając np.powidłami? Prosze o odpowiedź bo jeszce takiego piernika nie piekłam, a w lodówce juz dojrzał...
witam czyli robie masę i ile mam czekać ,aby dojrzał ? czy mam upiec i wtedy ma dojrzeć? Może dla kogoś oczywiste ale naprawdę nie wiem
Ciasto odstawione do skruszenia, dosyć rzadkie, wczesniej inne pierniki były bardziej gęste, ale zobaczymy co wyjdzie w smaku dobre, orzechy dodają fajny smak, ale nie miałem skórki pomarańczowej, może dodam przed pieczeniem? Rada dla osób, które robią na dwie części: po pierwszym punkcie warto sobie przelać miód do jakiejś miseczki i dodać później..
Ten piernik jest przepyszny
Bardzo dziekuję za przepis!
Ja dodaję tylko masło zamiast margaryny.
Pozdrawiam świateczno-noworocznie
kasia
Kasia
Boski smak! POLECAM