thumbnail image 1
thumbnail image 2
thumbnail image 3
thumbnail image 4
thumbnail image 1 thumbnail image 2 thumbnail image 3 thumbnail image 4
Czas przygotowania
0min
Czas całkowity
0min
porcja/porcje/porcji
0 porcja/porcje/porcji
Poziom
--
  • TM 31
opublikowany: 25/11/11
zmieniono dnia: 30/11/15

Składniki

  • polewa czekoladowa lub 20 dag gorzkiej czekolady
  • 30 dag marmolady
  • Dodatkowo:
  • 3 łyżki skórki pomarańczowej
  • 15 dag mielonych orzechów
  • 3 łyżki kakao
  • 1/2 szklanki mleka
  • 3 łyżki sody
  • 1 przyprawa do piernika
  • 3 jajka
  • 1 kg mąki
  • 1.1/2 szklanki cukru
  • 1/2 l miodu
  • 25 dag margaryny

Akcesoria, których potrzebujesz

  • Kopystka
    Kopystka
    kup teraz
  • Naczynie miksujące kompletne premium
    Naczynie miksujące kompletne premium
    kup teraz

Podziel się przepisem

Dzisiaj to przygotuję

Przygotowanie

  1. 1. Margarynę, cukier i miód rozpuszczamy razem obr.2/temp.50st., studzimy.

    2. Dodajemy sodę rozpuszczoną w mleku,dosypujemy mąkę i resztę składników.

    3. Wyrabiamy gładkie ciasto 2 min/Ciasto"Ciasto"

    i odstawiamy w chłodne miejsce na około dwa tygodnie.

    4. Po tym czasie ciasto dzielimy na połowę, z jednej części ciasta pieczemy pierniczki, z drugiej piernik.

    5. Piernik pieczemy około 40 min w temp 180st.

    6. Zimne ciasto dzielimy na dwa placki, które potem przecinamy na połowę przez środek po długości. Ciasto smarujemy marmoladą i układamy jeden na drugim, polewamy polewą i dowolnie dekorujemy. Pierniczki smarujemy polewą i dekorujemy lukrem .

Porady

ciasto lepiej przygotować na 2 razy. podzielić składniki na pół i 2 razy wyrobić ciasto a następnie połączyć ze sobą

Model urządzenia Thermomix®

  • Appliance TM 31 image
    Przepis jest tworzony dla
    TM 31

Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.

Kategorie przepisów:

Wyślij do wydruku

babciny piernik dojrzewający

Wydrukuj:

Komentarze

  • listopada 17, 2017 at 20:38

    Gennewife: Napewno do przełożenia piernika. Proponuję powidła śliwkowe z gorzką, rozpuszczoną czekoladą. Przepyszne.

  • listopada 17, 2017 at 20:37

    Ja zmodyfikowałam trochę przepis- zamiast margaryny dałam masło i...smalec a zamaist cukru białego- cukier brązowy. Przyprawę do pierników zrobiłam sama. Bez kakao.
    Do posmarowania przekrojonego piernika ( na wierzch i w środek) proponuję powidła śliwkowe z rozuszczoną gorzką czekoladą. Pycha!!!

  • listopada 5, 2016 at 16:01

    Czy te 30 dag marmolady mam dodać do ciasta, czy to jest już ta do jego przełożenia? Z góry dzięki!

  • grudnia 9, 2015 at 19:42

    robimy ciasto i odstawiamy surowe do lodówki lub chłodnego miejsca, potem pieczemy

    Lidia


    http://kucharzenieipieczenie.blogspot.com/

  • grudnia 9, 2015 at 19:41

    można w obu tych wariantach. Można upiec placki lub gotowe ciasto pokroić na warstwy. na zdjęciu choinka również upieczona w takiej wersji

    Lidia


    http://kucharzenieipieczenie.blogspot.com/

  • grudnia 9, 2015 at 12:26

    Ciasto po zrobieniu ma leżakować a później pieczemy. 

    Ja mam pytanie odnośnie pieczenia-czy ciasto z połowy porcji mozna upiec w keksówce i potem po upieczeniu przekroic na pół? Czy lepiej rozwałkować na cienkie polacki, upiec osobno i potem złozyć przekładając np.powidłami? Prosze o odpowiedź bo jeszce takiego piernika nie piekłam, a w lodówce juz dojrzał...

  • grudnia 9, 2015 at 11:26

    witamtmrc_emoticons.) czyli robie masę i ile mam czekać ,aby dojrzał ? czy mam upiec i wtedy ma dojrzeć? Może dla kogoś oczywiste ale naprawdę nie wiem 

  • grudnia 9, 2015 at 10:08

    Ciasto odstawione do skruszenia, dosyć rzadkie, wczesniej inne pierniki były bardziej gęste, ale zobaczymy co wyjdzie tmrc_emoticons.;) w smaku dobre, orzechy dodają fajny smak, ale nie miałem skórki pomarańczowej, może dodam przed pieczeniem? Rada dla osób, które robią na dwie części: po pierwszym punkcie warto sobie przelać miód do jakiejś miseczki i dodać później..

  • grudnia 30, 2013 at 21:56

    Ten piernik jest przepyszny  tmrc_emoticons.)

    Bardzo dziekuję za przepis! 

    Ja dodaję tylko masło zamiast margaryny.

    Pozdrawiam świateczno-noworocznie  tmrc_emoticons.D

    kasia

    Kasia Smile

  • marca 7, 2013 at 18:53
    5.0

    Boski smak! POLECAM

Are you sure to delete this comment ?

INNI UŻYTKOWNICY POLUBILI PODOBNE PRZEPISY

Znajdź podobne: