Składniki
masa orzechowa
- 1 szkl. mleka
- 1 kostka masła
- 1 szkl. zmielonych orzechów włoskich
biszkopt orzechowy
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 szkl. zmielonych orzechów włoskich
- 1 szkl. cukru
- 1 szkl. mąki pszennej
- 5 jajek
Akcesoria, których potrzebujesz
-
Motylek
-
Kopystka
-
Naczynie miksujące kompletne premium
Podziel się przepisem
Dzisiaj to przygotujęPrzygotowanie
1. 2 szkl. orzechów włoskich zmielić 20s./obr.5. Podzielić na 2 części. Naczynie "Blokada naczynia miksującego" "Blokada naczynia miksującego" umyć i osuszyć.
2. Założyć motylek, wbić jajka i utrzepać je na puszystą pianę obr.4. W czasie ubijania powoli partiami dodawać cukier.
3. Kiedy jajka będą dobrze utrzepane dodać przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia, delikatnie wymieszać "Mieszanie"
4. A następnie dodać 1 porcję orzechów i wymieszać "Mieszanie"
5. Biszkopt przełożyć do wyłożonej papierem do pieczenia tortownicy i piec ok. 60 min. w temp. 180st.C do suchego patyczka.
6. Ostudzony biszkopt przeciąć na 2 -3 blaty
1. Mleko zagotować 5min./90st.C/obr.2/ i dodać pozostałe zmielone orzechy. Odstawić do ostudzenia. Schłodzić w lodówce po ostudzeniu.
2. Założyć motylek. Obr.4 i dodawać po łyżce masła.
3. Biszkopt przełożyć masą orzechową. Wierzch posmarować masą i posypać kilkoma posiekanymi orzechami,.
biszkopt orzechowy
Porady
ciasto można ozdobić posypując kilkoma zmielonymi orzechami i położyć kilka połówek orzechów po brzegu ciasta
Model urządzenia Thermomix®
-
Przepis jest tworzony dla
TM 31
Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.
Komentarze
Na biszkopt ubijamy cale jaja? czy najpierw białka potem dodajemy zołtka jak w zwykłym biszkopcie?
Ciasto pyszne! Robiłam na święta i wszystkim bardzo smakowało. Dodałam wprawdzie cukier do masy sugerując się komentarzami, ale myślę, że bez cukru w masie też byłby super. Dodaje do ulubionych.
jaka wielkosc tortownicy????dziekuje
udało sie sie ciasto a byłem przekonany ze wyjdzie jakis zakalec Ciasto pyszne orzechy dałem na 10 s jednak do masy dodałem 2-3 łyzki cukru pudru
Biszkopt pyszny, bardzo ładnie wyrusl tylko krem jest wogole nie słodki czuć tylko i wyłącznie masło czy to normalne? 1 szkl.mleka, 1 szkl orzechow zmielonych i kostka masła i to wszystko z czego jest zrobiony krem?
Bardzo lubie wszystkie ciasta z orzechami.
lilly20
przepraszam, mój błąd, już poprawione dziękuję za uwagę
Lidia
http://kucharzenieipieczenie.blogspot.com/
Trochę nie rozumiem pkt.2 w wykonaniu biszkoptu, tzn.pisze aby ubić jajka z motylkiem na obr. 5 a przecież maksymalna prędkość motylka to 4 (?)
Are you sure to delete this comment ?