thumbnail image 1
thumbnail image 1
Czas przygotowania
30min
Czas całkowity
1h 15min
porcja/porcje/porcji
24 kawałek/kawałki/kawałków
Poziom
--

Składniki

Masa jabłkowa

  • 1500 g jabłek, winnych, obranych, wydrążonych, pokrojonych w ćwiartki
  • 1/2 łyżeczki cynamonu mielonego
  • 40 cukru
  • 3 łyżki bułki tartej

Piana białkowa

  • 4 białka
  • 1 szczypta soli
  • 180 g cukru pudru

ciasto kruche

  • 4 żółtka
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 opakowanie cukru waniliowego
  • 80 g cukru
  • 400 g mąki pszennej
  • 200 g margaryny, zimnej pokrojonej na kawałki

Akcesoria, których potrzebujesz

  • Motylek
    Motylek
    kup teraz
  • Kopystka
    Kopystka
    kup teraz
  • Ben - płaska forma kamionkowa
    Ben - płaska forma kamionkowa
    kup teraz
  • Naczynie miksujące kompletne premium
    Naczynie miksujące kompletne premium
    kup teraz

Podziel się przepisem

Dzisiaj to przygotuję

Przygotowanie

  1. 1. Piekarnik rozgrzej do temp. 180 st. C


    2. Do naczynia Zablokowany wsyp 180g cukru i zmiel na puder 15s./obr.10, przełuż do innego naczynia. 


    3. Do naczynia Zablokowany włóż wszystkie składniki na ciasto według podanej kolejności, wymieszaj przy pomocy kopystki 40 s./obr.5. Ciasto podziel na 2 częsci - jedną większą (ok. 500g) i mniejszą, wynikową.  Większą część ciasta rozwałkuj na blaszce o wymiarach ok. 40 x 25 wyłożonej papierem do pieczenia, ciasto ponakłówaj widelcem i piecz 15 min. w temp. 180st.C. Drugą część ciasta zawiń w folię i włóż do zamrażalnika na 30 min.


    4. Do Zablokowany włóż połowę przygotowanych jabłek, rozdrobnij 4-5s./obr.4, przełóż do innego naczynia. Drugą część  jabłek rozdrobnij w ten sam sposób.


    5. Załóż motylek. Do Zablokowany włóż całość rozdrobnionych jabłek, dodaj cynamon i cukier, podduś jabłka 10 min.80 st.C/ obr.2. Przełóż do innego naczynia, ewentualnie odlej nadmiar soku lub do jabłek wsyć 4-5 łyżek kaszy mannej (ilość zależna od tego jak rzadkie są jabłka).


    6. Upieczony spód ciasta posyp bułką tartą, wyłóż równomiernie jabłka i posyp dodatkowo cynamonem.


    7. Do czystego i suchego Zablokowany załóż motylek, wlej białka ze szczyptą soli, ubijaj 4 min./obr.3. po upływie 1,5 min, stopniowo dodawaj cukier puder. Ubitą pianę rozprowadź równomiernie na jabłkach. Pozostałą część ciasta zetrzyj na tarce o grubych oczkach i posyp ciasto. 


    8. Wstaw do piekarnika i piecz 45 min. 

Porady

przepis pochodzi z ksiązki "Radość gotowania" i jest to najlepszy przepis na szarlotkę jaki do tej pory testowałam tmrc_emoticons.)

Model urządzenia Thermomix®

  • Appliance TM 31 image
    Przepis jest tworzony dla
    TM 31

Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.

Kategorie przepisów:

Wyślij do wydruku

Szarlotka pod pierzynką

Wydrukuj:

Komentarze

Are you sure to delete this comment ?