Składniki
2 blaszki ciasteczek
- 225 g masła w temp. pokojowej
- 160 g drobnego cukru
- 1/4 płaskiej łyżeczki soli
- 290 g mąki pszennej
- 2 żółtka kurze
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego, lub cukier waniliowy
- 1 MT kandyzowanej skórki pomarańczowej, drobno posiekanej
Akcesoria, których potrzebujesz
-
Kopystka
-
Naczynie miksujące kompletne premium
Podziel się przepisem
Dzisiaj to przygotujęPrzygotowanie
1. umieścić masło w "Blokada naczynia miksującego" i zmiksować 20 s./obr. 5
2. dodać cukier i sól, dalej ucierać obr.5
3. ucierając po kolei dodawać żółtka, następnie ekstrakt waniliowy lub cukier waniliowy
4. wsypać mąkę i skórkę pomarańczową, wymieszać z pomocą kopystki 20 s./obr.5
5. Masę nakładać do maszynki do ciastek lub do rękawa cukierniczego i wyciskać wzorki na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. podczas nakładania jednej partii ciastek, pozostałe ciasto przechowywać w lodówce.
6. Piec w temperaturze 180ºC przez 12-14 minut, obracając blaszkę w trakcie pieczenia, aby ciasteczka równo się upiekły. Studzić na kratce.
Smacznego
Porady
ciasteczka są bardzo smaczne i aromatyczne.... a smak i aromat pomarańczy przypomina mi niezwykłe Święta z dzieciństwa
Model urządzenia Thermomix®
-
Przepis jest tworzony dla
TM 31
Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.
Komentarze
Zrobiłam kwiatowe wzorki i wyglądały ekstra, a do tego naprawdę pysznie smakowały! Polecam
Ciasteczka super
Zmniejszyłam tylko ilość masła do 190g, mąka oczywiście krupczatka i cukier trzcinowy /zdrowszy / Cieszę się, że trafiłam na ten przepis.
Ze skórką cytrynową też są znakomite
ach jak mi się marzy taka fajna maszynka do wyciskania ciastek.... niestety musiałam sobie poradzić z rękawem
Lidia
http://kucharzenieipieczenie.blogspot.com/
Super zakręcone ciasteczka
Ależ misternie je zakręciłaś! SUPER!!
GaBi
"Człowiek, który ciągle pędzi, może przegrać życie, bo w biegu nie ma czasu na myślenie"
Pysznie wygladają te ciasteczka bardzo lubię skórke pomarańczową i jej dodatek w daniach i smakołykach dodaje do przepisów do wyprobowania pozdrawiam serdecznie
Zapraszam do odwiedzenia mojego bloga http://kulinarneszalenstwamaniusi.blogspot.com/
Dziękuję