Składniki
ciasto kruche
- 300 g mąki pszennej
- 2 jajka
- 1/2 łyżeczki soli
- 150 g masła lub margaryny
nadzienie
- 400 g szpinaku mrożonego
- 1 litr bulionu warzywnego
- 1 duża cebula
- 1 ząbki czosnku
- 350 g ryżu
- 2 jajka
- 60 g startego sera żółtego
- 50 g śmietany 18%
- sól i pieprz do smaku
- szczypta gałki muszkatołowej, mielonej
- 150 g boczku pokrojonego w kostkę
- 75 g masła z lodówki
Akcesoria, których potrzebujesz
-
Kopystka
-
Naczynie miksujące kompletne premium
Podziel się przepisem
Dzisiaj to przygotujęPrzygotowanie
1. wszystkie składniki na ciasto umieścić w "Blokada naczynia miksującego" i wyrobić ciasto 2 min./"Blokada naczynia miksującego" /"Ciasto"
2. ciastem wyłożyć dno i boki tortownicy, wstawić do lodówki
3. w "Blokada naczynia miksującego" rozdrobnić cebulę i czosnek obr. 5, dodać masło i wszystko zeszklić 3 min./temp. 100st./obr.2. dodać pokrojony boczek i jeszcze smażyć 3 min.
4. z racji, że z porcja jest duża dotowałam w zwykłym garnku - wlać bulion, dodać suchy ryż i szpinak. gotować, aż ryż napęcznieje i będzie miękki. w razie potrzeby podlać dodatkowo bulionem. powinna powstać gęsta masa.
5. do ryżu i szpinaku dodać zeszkloną cebulę z boczkiem, wymieszać.
6. wymiesać jajka ze śmietaną i startym serem, dodać sól i pieprz do smaku oraz gałkę muszkatołową. dodać do farszu szpinakowego i wymieszać. farsz wyłożyć na ciasto. można posypać dodatkową porcją startego sea żółtego.
7. piec w rozgrzanym do 200 st.C piekarniku 40 minut. można przykryć folią aby wierzch się nie spiekł. zdjąć folię 10 min przed końcem piecznienia
Porady
1. Jest to danie dla osób nie lubiących szpinaku tak jak ja a w tej wersji jest przepyszny!
2. zamiast boczku mozna dać parówki lub skrawki wędliny.
Model urządzenia Thermomix®
-
Przepis jest tworzony dla
TM 31
Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.
Komentarze
zamiast boczusiu dodałam szyneczkę..uwielbiam szpinak w każdej możliwej odsłonie..
właśnie wstawiłam do piekarnika lubię nowości zobaczymy jak smakuje
tylko tam idzieciasto por ugotowany i jajka rozbite ze smietaną i daje parówke pokrojońa i na wierzch ser żółty
bedę musiała to zrobić ja robie w taki sposub tarte z pora i posypuje serem żułtym jest super
Fajny przepis. Bardzo lubię szpinak, wypróbuję
Wloska potrawa, swietna, polecam, tak jak mòwicie, nawet dla " niejadkòw" szpinaku. Bardzo pozywna i pelna witamin . Mozna przyrzadzic bezposrednio w TM, zmiesci sie . Szpinak gotujemy na Varomie, osobno, albo dodajac 0,5 litra wody, albo ròwnoczesnie z ryzem, pod koniec zdejmujemy i dodajemy do ryzu I po sprawie
Zycie jest po to by tanczyc !!! Mozna na parkiecie i ... w kuchni
na prawdę polecam. pierwszy raz przygotowałam coś ze szpinakiem choć nigdy go nie lubiłam, a danie zasmakowało
równie dobrze można wykonać przepis bez ciasta, tylko zapiec w naczyniu żaroodpornym, gdyż nie ukrywam, że mi za bardzo nie przypadł do gustu ten spód. następnym razem wypróbuję na innym cieście.
Lidia
http://kucharzenieipieczenie.blogspot.com/
Ja też nie przepadam za szpinakiem, no chyba że jest sprytnie ukryty napewno wypróbuje przepis jest ciekawy i smaczny
Zapraszam do odwiedzenia mojego bloga http://kulinarneszalenstwamaniusi.blogspot.com/
Dziękuję
Are you sure to delete this comment ?