![thumbnail image 1](https://pl.rc-cdn.community.thermomix.com/recipeimage/6w23cp2e-85074-367984-cfcd2-7u4e13pj/1243a9c0-d7eb-42a3-a556-610e76eb3ae5/main/wiewiorka.jpg)
Składniki
- 4 średnie, winne jabłka
- 200 g orzechów włoskich
- 4 jajka
- 350 g mąki pszennej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- 240 g cukru
- 110 g oleju z pestek winogron, lub innego
- 1 łyżeczka cynamonu
- 100 g gorzkiej czekolady
- cukier puder do posypania
Akcesoria, których potrzebujesz
-
Kopystka
-
Naczynie miksujące kompletne premium
Podziel się przepisem
Dzisiaj to przygotujęPrzygotowanie
Jabłka obrać i pokroić w kostkę, orzechy posiekać, czekoladę posiekać i odłożyć.
Do naczynia włozyć jajka i cukier i zmiksować czas 30 sek, obr.4. Nastepnie dodać mąkę, proszek, sodę, cynamon, olej i zmiksować czas 45 sek, obr.3.
Ciasto wylać do miski, włozyć jabłka, czekoladę i orzechy i wymieszać kopystką. Formę natluścić i wysypać bułką tartą, ciasto wylać do formy i piec w temperaturze 180 stopni przez czas 50-60 minut do zarumienienia.
Po upieczeniu ciasto posypać cukrem pudrem lub polać polewą czekoladową.
Smacznego
Model urządzenia Thermomix®
-
Przepis jest tworzony dla
TM 21
Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.
Komentarze
Pyszne ciasto 😋
Na jaką blaszkę jest przepis? Jedna keksówka 30 cm będzie ok?
Podzielam opinie - świetne ciasto.
przyjemność pałaszowania. Następnym razem czekoladę mniej posiekam.
Trochę się wystraszyłam jak zobaczyłam, że ciasto takie gęste. Jednak po wyjęciu z piekarnika nastała...
przepyszne znika migiem zawsze piekę dwa
Nie ma weekendu bez wiewiórki. Przepyszne , szybkie , łatwe ciasto , którego chce się więcej i więcej .
Jutro znow zagosci na stole![Smile Smile](/bundles/tmrcfront/js/tinymce-plugins/tmrc_emoticons/img/smile.png)
Uwielbiam,czesto robie
Bardzo fajne i pyszne ciasto, na szybko do zrobienia
Ciekawa nazwa i ciekawy smak![tmrc_emoticons.) tmrc_emoticons.)](/bundles/tmrcfront/js/tinymce-plugins/tmrc_emoticons/img/smile.png)
Można orzechy posiekać w TM, ale nie za długo i na niskich obrotach - zaletą ciasta są zdecydowanie wyczuwalne kawałki orzechów, czekoladę też można troszku zmielić, jak kto woli
![tmrc_emoticons.) tmrc_emoticons.)](/bundles/tmrcfront/js/tinymce-plugins/tmrc_emoticons/img/smile.png)
Zapraszam do odwiedzenia mojego bloga http://kulinarneszalenstwamaniusi.blogspot.com/
Dziękuję![Smile](https://www.przepisownia.pl/sites/all/modules/smiley/packs/roving/smile.png)