Składniki
ciasto:
- 550 g mąki pszennej
- 90 g cukru
- 90 g masła
- 2 jajka
- szczypta soli
- jajko do posmarowania ciasta
rozczyn:
- 20 g drożdży świeżych
- 1 łyżka cukru
- 200 ml mleka
- 80 g mąki
nadzienie:
- marmolada różana
- 1 łyżka wiórek kokosowych
- garść posiekanych migdałów lub płatków
- garść rodzynek
Akcesoria, których potrzebujesz
-
Kopystka
-
Naczynie miksujące kompletne premium
Podziel się przepisem
Dzisiaj to przygotujęPrzygotowanie
Do naczynia wkładamy masło i roztapiamy czas 2 min/ 80 stopni/ obr 2. Masło przelewamy do miseczki, naczynie płuczemy wodą. Następnie wlewamy mleko i podgrzewamy czas 1 min/ 60 stopni/ obr.2. Dodajemy pokruszone drożdże, łyżkę cukru i mąkę, mieszamy czas 10 sek, obr.3-4. Zostawiamy w naczyniu na 10 minut do wyrośniecia rozczynu.
Nastepnie dodajemy składniki na ciasto : mąkę, cukier, rozpuszczone masło, jajka i sól i mieszamy czas 10 sek, obr.3, nastepnie wyrabiamy czas 2 min/ Interwał.
Ciasto przekładamy do miski i zostawiamy w ciepłym miejscu do wyrośnięcia na 2 godziny.
Na wysypanej mąką stolnicę wykładamy ciasto i wałkujemy na owalny, prostokatny placek, smarujemy marmoladą, posypujemy wiórkami i rodzynkami i zwijamy jak roladę, odcinamy kawałek ciasta z dwóch stron (dosłownie końcówki), nastepnie nalezy przekroić rulon posrodku wzdłuż, ale nie do końca, z dwóch powstałych pasków pleciemy warczocz, odcięte kawałki ciasta umieszczamy na końcu i na poczatku. Tak przygotowany warkocz przekladamy na wyłożoną papierem blaszkę i zostawiamy jeszcze 1 godzinę do wyrośnięcia, następnie smarujemy rozkłóconym jajkiem i posypujemy migdałami, pieczemy w nagrzanym piekarniku do 180 stopni przez czas 30-40 minut do zarumienienia.
Smacznego
Model urządzenia Thermomix®
-
Przepis jest tworzony dla
TM 21
Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.
Komentarze
Zrobiłam wprawdzie roladę (dokładnie 2 rolady wychodzą), a nie warkocz, ale przepis na ciasto jest wspaniały i prosty. Przymierzam się do wykonania takich rolad w następny weekend, mam nadzieję, że jakoś mi wyjdą, bo autorce wyszły przepięknie.
Warkocz, REWELACJA!! dwa razy piekłam i za każdym razem znikłam ze stoły w godzinę
Super Aniu. Wlasnie sie pytalam na muffinkach czy robilas. Ciesze sie ze smakowal. A z makiem tez zrobie dzieki za komentarz i pozdrawiam
Zapraszam do odwiedzenia mojego bloga http://kulinarneszalenstwamaniusi.blogspot.com/
Dziękuję
Warkocz wyszedł pyszny... zarówno z makiem jak i z Twojego przepisu (podzieliłam ciasto na pół i zrobiłam obie wersje). Niestety jak moje ciasteczkowe potworki zobaczyły takie cudeńko to o zrobieniu zdjęcia mozna było tylko pomarzyć ;o) ledwo udało mi sie po kawałeczku spróbować ;o)
;o)
Witaj Bilu89 ciesze się, że warkocz smakuję i dziekuję za wypróbowanie mojego przepisu i komentarz pozdrawiam serdecznie
Zapraszam do odwiedzenia mojego bloga http://kulinarneszalenstwamaniusi.blogspot.com/
Dziękuję
warkocz REWELACJA!!!!! PRZEPYCHA (Wlaśnie jest konsumowany) [swietne polaczenie kokosow i mgdalow]
POLECAM!
Super Aniu. Zrob napewno bedzie pyszny i koniecznie zdaj relacje i dolacz zdjecie pozdrawiam
Zapraszam do odwiedzenia mojego bloga http://kulinarneszalenstwamaniusi.blogspot.com/
Dziękuję
Mnie została masa makowa... spróbuję zrobić wg tego przepisu ;o)
;o)
Witaj Kalucha cieszę się, że warkocz się udał u nas zawsze jest hitem pozdrawiam i dziękuję za komentarz
Smoczku dziękuję spróbuj napewno będzie smakował
Ja często go robię z różnymi nadzieniami i wszyscy w mojej rodzinie już też go robią
Zapraszam do odwiedzenia mojego bloga http://kulinarneszalenstwamaniusi.blogspot.com/
Dziękuję
wyszedł mega warkocz hihi wielki tydzień a tu takie obżarstwo
Are you sure to delete this comment ?